Crveno more

Egzotični sukovi, čista voda, netaknuti koralni sprudovi, i mnogo sunca tokom zime.

Piše Harriet O'Brien (Independent)

Izvor: B92

Petak, 10.11.2006.

19:59

Default images

Crveno more – to je Egipat, zar ne?

I ne samo to. Ovo neobično parče mora je spektakularno stecište korala, natopljeno legendama i drevnom istorijom. Pored toga, Crveno more je i sve dostupnija destinacija za turiste, koja nudi mnogo više od prosečnog letovališta. Zemlja faraona se prostire sa jedne strane, dok samo more ima biblijski značaj, naročito u priči o Egzodusu prema kojoj je Mojsije razdvojio more i tako spasio Izraelce od egipatske vojske.

U terminima današnjih geopolitičkih podela, Crveno more je okruženo Egiptom, Sudanom, Eritrejom na zapadu, i Izraelom, Jordanom, Saudijskom Arabijom i Jemenom, na istoku. To je u suštini vodena granica između Afrike i Bliskog Istoka. Ono predstavlja rukavac Indijskog okeana, koji je na najužem mestu, u južnom tesnacu Bab al Mandab širok samo 27 kilometara.
Hotel Arabella, Hurghada (Egipat)
Na severu se nalazi uzak prolaz do Mediterana, koji postoji od 1869. kada je završena izgradnja Sueckog kanala. S obzirom da je odsečeno od glavnih okeanskih struja, i da nema velikih reka koje se u njega ulivaju, Crveno more je začuđujuće mirno, čisto, i toplo, a otuda i obilje korala i životinjskih vrsta, od jata raznobojnih riba papagajki do morskih kornjača, delfina i pelikana.

More nije crvene boje, odakle potiče ime?

Grci su ovo more nazivali Arabicus Sinus, pre svega zbog toga što je toliko usko. Naziv Crveno more je smišljen kasnije, i pretpostavlja se da je ime dobilo po tome što povremeno dobija bledo crvenu boju zbog sezonskog cvetanja jedne vrste sićušne alge cyanobacteria, koja ima crvenkasti pigment, a živi ispod same površine vode. Postoji i malo poetičnija teorija, po kojoj je more naziv dobilo zbog vatrenih izlazaka i zalazaka sunca, koji zajedno sa crvenkastim planinskim vencima daju crven odsjaj. I mada niko nije sasvim siguran odakle potiče njegovo ime, postoji sveopšti konsenzus da je Crveno more jedno od najboljih mesta za zimsko sunčanje i kupanje.
Podvodni svet u okolini Hurghade (Egipat)
Koja su glavna letovališta?

Najbolje akcije na plaži su na severu, oko zaliva Aqaba gde i Izrael i Jordan imaju mali izlaz na more, ali i veoma poznata letovališta Eilat i Aqaba. Eilat (Izrael) je primorski gradić sa 36,000 stanovnika, i postaje vrlo značajan turistički centar; Aqaba (Jordan), koji se golim okom vidi iz Eilata, je manji i manje komercijalan. I u jednom i u drugom ima dobrih plaža i organizovanih aktivnosti na vodi. Ipak, Eilat nudi mnogo veći izbor smeštaja, a Aqaba je manje frenetična i predstavlja dobro odmorište na putu ka fenomenalnim mestima u Jordanu kao što su Wadi Rum i Petra.

Egipat ima četiri velika letovališta na istočnoj strani Sinajskog poluostrva, nasuprot Zaliva Aqaba. Na samom vrhu se nalazi Taba, u neposrednoj blizini izraelske granice, koja uspešno odoleva navalama turista i još uvek je mirno mesto. Jedan sat vožnje južnije, nalazi se lučki gradić Nuweiba, sa predivnim plažama i nekoliko vrlo dobrih hotela. Ako krenete još južnije, naići ćete na Dahab, laid-back hippy-chic mesto, a na južnom špicu nalazi se Sharm-el-Sheikh, koji vrvi od ekskluzivnih hotela i ima dobar izbor sportova na vodi i peskovitih plaža koje se utapaju u pustinjski pejzaž. Ovde je u julu 2005. izveden teroristički napad u kojem je poginulo više od 70 ljudi. Od tada su mere bezbednosti povećanje duž čitave obale.
Eilat (Izrael)
Još južnije, na drugoj obali Crvenog mora, kod same istočne Sahare, nalazi se Hurgada koja je mnogo živopisnija nego Sharm, a i prilično je jeftinija. Nalazi se relativno blizu antičkog grada Luksora, na otprilike 4 sata vožnje. Tridesetak kilometara niže obalom od Hurgade nalazi se novo letovalište El Gouna, sagrađeno s namerom da bude turističko mesto. Kroz El Gounu prolazi čitava mreža kanala sa kamenim mostovima, a lokalci je zovu "Mala Venecija Crvenog mora".

Da li da pobegnete u podvodni svet?

Ah, tu Crveno more dolazi do izražaja. Najrazličitije vrste riba, spektakularni morski sunđeri, umirujuće koralne bašte – obilje i raznovrsnost podvodnog života u kristalno čistoj vodi čini ovu oblast savršenom destinacijom za ronioce. Neki od najdramatičnijih, a dostupnih mesta za ronjenje nalaze se između Sharm-el-Sheikha i Hurghade: zid Giftun Seghir je bogat crnim koralima; Bluff Point je strmi koralni sprud kod ostrva Gubal Seghira, koji obiluje mekim koralima, a često se mogu videti kornjače i delfini; nezaobilazna je i olupina britanskoj trgovačkog broda Thistlegorm, koji je potopljen 1941.
Eilat (Izrael)
Pojedine ronilačke lokacije na severu Crvenog mora znaju da budu krcate turistima, a time i nekomforne za opušteno razgledanje podvodnog sveta. I pored toga što se čine veliki napori da se podvodno okruženje zaštiti, ogroman broj turista koji se tamo sliva sigurno proizvodi negativan efekat. Ali južna egipatska obala još uvek nije prepuna turista, a mesta za ronjenje ima na pretek.

Do te oblasti je danas lakše doći, naročito od kada je 2001. izgrađen aerodrom kod mesta Marsa al Alam. Oko 65km severno je Port Ghalib, turistička destinacija u usponu, i predstavlja dobru bazu za izlete do već legendarnih korala Elphinstone. Preko agencije za ronilačke ture RegalDive, nedelju dana odmora u Port Ghalibu krajem februara košta od £379 (560 eur) po osobi, a u cenu je uključen avionski let, polupansion i smeštaj u hotelu Coral Beach Diving. Petodnevni ronilački paket aranžman, uključujući prevoz i iznajmljivanje opreme, košta dodatnih £136 (200 eur) po osobi.
Ako ste ronilački fanatik, odlučite se za "liveaboard" odmor. Umesto u hotelu, spavaćete i jesti na komfornom brodu, koji će vas voziti na udaljena i manje poznata mesta za ronjenje. Tony Backhurst Scuba Travel (www.scuba.co.uk) organizujete devetodnevne ronilačke paket aranžmane na obali Sudana. Aranžman košta od £1,195 (1,770 eur), a uključuje let od Londona do Kaira, i od Kaira do grada Port Sudan; dve noći sa doručkom u hotelu u Kairu; i sedam noćenja i punih pansiona na brodu u Sudanu.

Avantura na kopnu?

U većini turističkih mesta na Crvenom moru moći ćete da organizujete dnevne izlete do obližnje pustinje, ali za pravu avanturu obratite se nekoj od turističkih agencija. U Jordanu obiđite prestonicu Aman, čuveni drevni grad Petru, grčko-rimski grad Jerash, kao i Wadi Rum.
Sharm El Sheikh (Egipat)
U Egiptu ne propustite piramide, živopisni Kairo, Aleksandriju, kao i "najveći muzej na otvorenom" - Luksor. Jedna od velikih atrakcija je i izolovani manastir Sveta Katarina na poluostrvu Sinaj.

Pojedine agencije organizuju putovanja i u Eritreju, koja je nezavisnost od Etiopije stekla 1993, i polako razvija turizam. Prestonica Asmara poznata je po fantastičnoj art deco i italijanskoj kolonijalnoj arhitekturi. Ne propustite ni gorštački grad Keren, ali ni eritrejsku obalu odakle možete da sednete na brod do obližnjeg malo poznatog arhipelaga Dahlak.
El Gouna (Egipat)
Da li je moguće šetkati se od mesta do mesta feribotom?

Donekle. U Egiptu lokalni feriboti povezuju Hurghadu i Sharm-el-Sheikh, a vožnja traje oko sat i po. Međunarodni feriboti voze od grada Nuweiba na egipatskom Sinajskom poluostrvu do Aqabe u Jordanu. Vožnja brzim katamaranom traje oko sat vremena, a starijim feribotom oko pet sati. Osim toga, računajte i da ćete izgubiti dosta vremena zbog formalnosti na granici. Za informacije o redu vožnje i cenama posetite www.touregypt.net/ferries.htm.

Da li je bezbedno?

U okolini Crvenog mora, naročito u Egiptu, bilo je više terorističkih napada, a meta su bili upravo turisti.

Turizam je bio drastično ugrožen zbog terorističkih napada 1990ih, a najviše nakon masakra u Luksoru 1997. Ipak, uprkos bombaškom napadu u Sharm-el-Sheikhu u julu 2005, broj turista je u proteklih godinu dana porastao za 5 odsto. Mere bezbednosti su pojačane oko luksuznih letovališta.
Port Ghalib (Egipat)
Britanski Foreign Office (www.fco.gov.uk) naglašava da u Egiptu postoji visoka pretnja od terorizma, ali ne upozorava putnike da ne odlaze tamo. Sličan savet dat je i za putovanja u Jordan, gde se turistima savetuje da budu obazrivi, dok se za Izrael savetuje izbegavanje oblasti koje su poznate po nemirima, kao što je Pojas Gaze.

Situacija u Sudanu i Eritreji je prilično nestabilna, mada ima nekoliko turističkih agencija koje organizuju putovanja u relativno bezbedna područja. Saudijska Arabija je uglavnom izvan mape rekreativnog turizma.

Turisti u Jemenu rizikuju da budu kidnapovani, što je bilo očigledno u decembru kada su oteti jedan bivši nemački političar i grupa italijanskih turista. Britanski tur operateri izbegavaju ovu oblast od 1999. kada je oteto 16 turista, od kojih je četvoro ubijeno.

Još informacija...

Kontaktirajte egipatski Tourist Office (www.touregypt.net); izraelski Tourist Office (www.go-israel.org); ili jordanski Tourist Office (www.visitjordan.com).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: