Astana - čudo usred stepe

Nama daleki Kazahstan, država u kojoj se spajaju Evropa i Azija, površinom je najveća među bivšim sovjetskim republikama posle Rusije. Njen glavni grad Astana može da se opiše kao pravo čudo usred stepe.

Izvor: Jelena Bjelica

Sreda, 03.04.2013.

08:52

Default images

Usred stepe uzdižu se zgrade neobičnih futurističkih oblika, a nova prestonica Kazahstana prepuna je egzotičnih građevina. Njihov izgled najbolje opisuju šaljivi lokalni nadimci kao što su “banana”, “sedam buradi”, “upaljač”…

Ovaj grad 21. veka podignut je bez ikakve stilske veze sa zgradama koje su prethodno tu postojale i bez ikakvog odnosa prema okolnom terenu.

Naročit šarm gradu daju zgrade u obliku svemirskih tanjira, piramida, jaja i raznih drugih predmeta.

Tu su i nadrealne Plesna fontana, Piramida mira i harmonije, Slavoluk, fudbalske, biciklističke, hokejaške i klizačke arene.

S njima u "u društvu" su zgrade tirkizne boje, fontane, moderne poslovne i stambene zgrade, pozlaćene kupole džamija, ogromno svemirsko zdanje od stakla i čelika...

I sve je to nastalo u svega 14 godina.

Posebna atrakcija je Piramida mira i harmonije, poduprta sa četiri čvrsta stuba, takozvanim "rukama svetskog mira". U njoj su smeštani muzej i koncertna sala.
peretzp / Flickr.com
Panoramski lift omogućava onima koji to žele da uživaju u lepoti zelenih terasa, Visećih vrtova Astane, kao i u igri svetlosti koja se izliva sa kupole na kojoj je oslikano 120 golubova koji simbolizuju čak 120 naroda u Kazahstanu.

Bajterek je toranj visok 97 metara, sa spoljnim skeletom od belo obojenog čelika. Na njegovom vrhu nalazi se džinovska staklena kugla sa zlatastim prelivom, kao i otisak ruke predsednika u zlatu. Meštani kažu da će onaj ko stavi svoju ruku u taj otisak biti srećan i bogat kao on. Zato je red za dodir tog otiska gotovo beskonačan.

Džamija Nur-Astana najveća je džamija u srednjoj Aziji, koja može da primi više od 5.000 vernika i 2.000 izvan džamije.

Uspon i procvat pomalo nestvarne prestonice najbolje se može osetiti u trgovačkim centrima, od kojih je najpoznatiji "Khan Shatyr", šator koji je projektovao ser Foster.

Pored centra, na 140.000 kvadratnih metara nalaze se botaničke bašte, vrtovi, tereni za mini-golf, a na njegovom poslednjem spratu nalazi se zatvorena plaža, opremljena bazenom sa talasima i peskom koji je uvezen sa Maldiva.

Gotovo svi trgovački i uslužni centri, trgovine, ali i uslužne delatnosti u Astani rade svih 24 časa.

Istorija

Deèja palata (Foto: Ken and Nyetta / Flickr.com)
Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev je u poslednjih 14 godina uložio više od milijardu evra i zapušteni stepski grad Akmolu pretvorio u glavni grad države, novu metropolu novog veka, Astanu.

Nazarbajev je odredio da će za planiranje budućeg grada biti zadužen japanski arhitekta Kiho Kurokanja, a izgradnja pojedinačnih zgrada bila je u rukama velikih imena, među kojima su Lord Foster i Manfredi Nikoleti.

Nadrealistični ravničarski grad, za koji mnogi kažu da liči na igračku, za svega nekoliko godina postao je jedan od privrednih megalopolisa.

Astana je postala glavni grad Kazahstana 1997. godine, nasledivši Almati ili Alma Atu.
Piramida mira i harmonije (Foto: Ken and Nyetta / Flickr.com)
.
Ken and Nyetta / Flickr.com
.
lizaloid / Flickr.com
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: