Pondišeri: Čudo u Indiji

Pondišeri - primorski grad u Tamil Naduu, tri sata udaljen od Čenaja, postao je poznat zbog toga što je poslužio kao scenografija za knjigu i snimanje filma “Pijev život”.

Podeli

Samo dan pošto je film koji je režirao Ang Li pobrao čak četiri Oskara, lokalne vlasti Pondišerija odlučile su da razviju svih 18 mesta u gradu u kojima je sniman film, u prave turističke atrakcije.

Iako nema nikakvih zvaničnih podataka o tome koliko turista posećuje ovaj grad, deluje da je rast neizbežan.

Pondišeri je pravi raritet – francuska enklava na indijskoj obali.

Iako su Francuzi otišli pre više od pola veka, “Le Pondi” i dalje ima specifičan identitet koji je rezultat spoja tri različita sveta.

Francuska kolonijalna enklava

Mnoge scene snimljene u Pondišeriju obuhvataju obalsku kolonijalnu četvrt gde elegantne fasade i avenije mahom pripadaju Francuzima koji su jednom nogom u Indiji, a drugom u Francuskoj.

Ovde ćete umesto zvuka motora čuti pesmu ptica i moći da posetite prelepe male restorane i neobične butike.

Najpoznatije nekadašnje vile, postali su hoteli L’Orient, Villa Helena i Hotel du Parc.

Botaničku baštu gde su Pijevi roditelji iz filma imali zoo vrt, takođe su napravli Francuzi.

Ovde možete videti džinovski afrički mahagoni, visoke isprepletane grane svete smokve i vatrene džakarande.

Tamil

Kolonijalni distrikt podeljen je kanalom koji je više odvod, nego trajni tok. Čim ga pređete osetićete kako se život ubrzava, naročito duž “glavne arterije” grada Rue Jawagarlal Nehru.

Ulice su uže, a u svakoj na terasama živopisnih kuća možete videti njihove stanovnike kako uživaju u razgovoru.

Povremeno se mogu videti stada koza kao podsetnik da je selo veoma blizu. One manje srećne među njima upućene su na Veliku tržnicu (Grand Bazaar) gde se prodaju voće, riba i cveće i gde je sniman i sam Pi, kako prati devojku svojih snova.

Zona za meditaciju

Treći i poslednji deo Pondišerija je njegov severni deo koji čuva duhovnost njegovih građana.

Ashram of Auroville (Grad svitanja) datira iz vremena francuske kolonizacije kada je osnovan kao mesto na kom je moguće kontemplirati o sebi kao delu kosmosa.

Tu je i multinacionalna “eksperimentalna opština” gde možete videti veliki broj stranaca na motorima, budući da automobilima nije dozvoljeno da prolaze ovim putem.

Tu živi oko 300 ljudi, ali mnogi ga posećuju, pa se nekada nađe i do 12.000 posetilaca dnevno. Ipak, nećete imati osećaj da ovde vlada gužva, budući da je Auroville prostran i obuhvata čak 14 farmi.

Svi koji dolaze posećuju centre za meditaciju od kog je najpoznatiji Matrimandir, hram majke, veliki zlatni globus koji izgleda kao da je s druge planete. Ovde ne možete ući, ako se ne obavežete da ćete provesti tu barem nekoliko dana.

Indija

Otkrijte divlji svet Azije

Kulturni trendseteri su dugo putovali u Aziju da bi se upoznali sa egzotičnom kuhinjom, užurbanim gradovima ili mističnim hramovima. Sada se avanturistički nastrojeni putnici okreću novom trendu - prirodi zbog zapanjujućih pejzaža i raznolikih divljih životinja.

Indija ponedeljak 26.03. 11:17 Komentara: 1

Mumbaj - napad na luksuzne hotele

Mumbaj (nekadašnji Bombaj) je najveći grad u Indiji (oko 13 miliona) sa miksom vera (islam i hinduizam), običaja, kultura i predstavlja spoj svih ekstrema i raznovrsnosti. Bio je meta velikih terorističkih napada u dva navrata, jednom je to bila podzemna železnica, a drugi put luksuzni hoteli.

Indija subota 7.05. 15:45 Komentara: 0

Indija, otkrovenje za belog čoveka

Priča uvek počinje na aerodromu nekog od velikih hindu gradova.To moze biti Delhi, Mumbaj ili neki treci megalomanski aerodrom gde nas naši moderni avioni ostavljaju u njihovom oblaku prašine, čudnih mirisa, smoga i sa pogledima miliona hindusa uprtih u nas po izlasku sa aerodroma.

Indija ponedeljak 27.12. 07:00 Komentara: 3

Indija u džepu

U Indiji se govori oko 250 različitih jezika, a društvo je i dalje podeljeno na kaste, sa istorijom dugom pet milenijuma. Priču ove zemlje bi ljudi širom sveta voleli da čuju

Indija subota 4.12. 06:00 Komentara: 4

Puškar - u Braminom gradu

Puškar je jedno od pet damova - svetilišta u Indiji koje bi svaki Indus trebalo da poseti za života. Obično se na hodočašća kreće kada čovek obavi sve važne poslove u životu: okući se, izrodi decu i izvede ih na životni put, ostvari poslovni uspeh - kada mu ostane da duhovnim pročišćenjem tekući život počne da privodi kraju i priprema se za onaj naredni. Indusi veruju da svako treba da proživi 82 miliona života, neke lepe a neke i ne.

Indija sreda 17.11. 06:50 Komentara: 1
strana 1 od 5 idi na stranu