Dve Koreje prodaju suvenire na "ničijoj zemlji"

Vojnici iz rivalskih zemalja Severne i Južne Koreje gledaju se preko uskog dela ničije zemlje koja razdvaja njihove vojske; tenzija je opipljiva. U prodavnicama Severne Koreje prodaju se majice sa natpisom "Vidimo se u Pjongjangu" dok se u graničnim gradovima Južne Koreje grade zabavni parkovi. Prodaje se i čuveni liker od borovnice iz Severne Koreje. Da li je demilitarizovana zona između dve Koreje opasno mesto a ili zamka za turiste?

Izvor: B92

Subota, 28.04.2012.

08:46

Default images

Ponekad je teško uočiti razliku. "Ovde nikada nije potpuno bezbedno," upozorava malobrojne turiste poručnik Severne Koreje Nam Dong Ho. Uobičajene tenzije između dve strane povećane su ovonedeljnom odlukom severne strane da pretvori vladu u pepeo "za tri do četiri minuta" kao i glasinama da će Pjongjang održati svoju treću nuklearnu probu.

Poručnik Nam uverava svoje goste da će ih vojska Severne Koreje čuvati tokom njihove posete prvoj odbrambenoj liniji. Nam započinje turu pokazujući gostima 4 kilometara dugački prostor koji razdvaja dve vojske i Panmunjom, selo koje sada predstvalja "zajedničku bezbednosnu oblast" koju nadgledaju obe strane. Upravo na ovom mestu su tekli pregovori SAD-a i Severne Koreje oko eventualnog potpisivanja mira 1953. godine, koje se završilo Korejskim ratom.

Dve Koreje su tehnički još uvek u ratu; njihova prva linija odbrane je vrlo opasno mesto na kojem je stacionirano na hiljade vojnika dok su mine raspoređene po celom području. Međutim Panmunjom je mesto gde se dve zaraćene strane sastaju. Tu se nalaze i zgrade koje se često koriste za primopredaju tela poginulih vojnika. Ko posećuje ovo mesto? Turisti dolaze da kupe majice za 12 evra ili male zastave po ceni od 2 evra. Ovde nemojte ni pomišljati na korišćenje domaćih valuta već samo onih stranih, stabilnih.

Cena za ulazak u demilitarizovanu zonu Severne Koreje je 20 dolara za strance dok domaće stanovništvo ovde gotovo ne zalazi. Za ulazak u Južnu Koreju cena je 75 dolara.

Najskuplja tura sa strane Južne Koreje započinje u Lotte hotelu, najfinijem u Seulu. Ipak turisti moraju da se suoče sa komplikovanom papirologijom. Oni moraju da potpišu saglasnost da posećuju neprijateljsku oblast i da su spremni na mogućnost da budu povređeni ili da poginu ako se zadese u borbi dve stane.

Autobus se kreće od severa ka modernom Seulu, zatim do dela na autoputu koji izlazi na široku reku Han. Nakon toga dolazi se do dela autoputa koji je od reke razdvojen ogradom od bodljikave žice. "Naoružani stražari budno paze na neprijatelje iz Severne Koreje", kaže Lora, turistički vodič. Tokom dana ona preko mikrofona upozorava strance na sve opasnosti sa kojima se mogu suočiti.

Posetioci zatim odlaze do malog spomenika američkim oficirama koje su vojnici Severne Koreje iskasapili u toku jedne borbe. Povremena razmena vatre se javlja duž granice, kao što se desilo nedavno u oktobru 2010. godine.

"Nije mi prijatno da ovde dolazim, ali toliko želim da iz prve ruke vidim šta se dešava, da je to jače od straha," kaže Robert Vin, turista sa Aljaske. Naravno da se oseća tenzija ali su turisti sa zapada očigledno spremni da sopstveni život stave na kocku.

"Kada vojnici sa suprotnih strana stoje jedni do drugih, ne mogu da ne pomislim da oni samo žele da porazgovaraju o tome šta su radili prethodne noći," kaže Tami Ričter iz Amerike.

Nakon posete granici vreme je za kupovinu i hranu. Vodiči vode svoje goste do prodavnica suvenira; liker od borovnice iz Severne Koreje se najbolje prodaje. Na kraju se gosti, kao i sa uobičajenih putovanja, sa kesama punim suvenira, vraćaju u autobus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: