Tajland: Budite vojnik-turista

Tajlandska kraljevska vojska privlači turiste na neuobičajen način – tako što im pruža šansu da se “igraju” vojnika na jedan dan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.04.2012.

18:36

Default images

Još od 1997. godine tajlandska vojska sarađuje sa domaćim turističkim organizacijama da bi omogućila civilima da saznaju kako izgleda vojnički život.

Operacija je jednostavna – pružiti turistima iskustvo koje ne mogu da dobiju ni na jednom drugom mestu. Turisti mogu da pucaju iz automatskih pušaka M16, da voze tenkove, da nauče koji insekti su jestivi i da savladaju tehnike preživljavanja.

Od 300 vojnih baza širom Tajlanda, na 60 se mogu naučiti stvari od onih lakših kao što je vožnja bicikle po komplikovanijim lokacijama do malo težih poput skakanja sa tornja.

Naučite kako da preživite

Nekoliko vojnih baza na Tajlandu uči posetioce tehnikama preživljavanja, od onih koje bube su jestive do ubijanja zmije i ispijanja njene krvi. Na nekoliko sati vožnje od Bangkoka nalazi se organizacija Ranger Training Group, koja podučava turiste kako da se služe vatrenim oružjem i ostalim veštinama koje svaki vojnik mora da zna.
Ovaj intenzivan nedeljni kurs uključuje pucanje, treninge preživljavanja, pružanje prve pomoći, pravljenje zamki, korišćenje eksplozivnih naprava i padobranske skokove. Taokđe je dostupan i vikend kurs.

Vozite stari tenk

Pogledajte kolekciju tajlandskih restaruiranih tenkova u Fort Adisorn Calvary centru u provinciji Isan. Ako želite da se provozate ovim vozilima potrebno je da doplatite još malo i onda u tenku možete obići poljane suncokreta. Ova mašina, poreklom iz Francuske, stara je 80 godina, ali je i dalje u odličnom stanju.

Naučite dobro da gađate

Za malo manje od pet evra turisti na Chulachomklao kraljevskoj vojnoj akademiji mogu naučiti kako da rukuju vatrenim oružjem;ova akademija je od Bangkoka udaljena oko 140 km. Posetioci mogu da biraju da li će pucati iz pištolja (9mm) ili revolvera (45). Vojnik daje instrukcije, korak po korak, kako da napunite oružje, kako da ga držite i, na kraju, kako da pucate.

Dok je zaštita za uši obezbeđena, posetiocima se savetuje da ponesu svoje naočare. Ostale aktivnosti u ovom centru uključuju biciklizam, paintball, lasersko pucanje, vožnju kajakom…
Letite avionom iz vijetnamske ere

The Khlong 15 letački klub,koji se nalazi na sat vožnje severno od Bangkoka, poseduje avion Cessna L-19 “Bird Dog," koji se koristio u periodu između 1949. i 1962. Ovaj avion se nekada koristio za traženje neprijateljskih bungalova, a zahvaljujući panoramskom prozoru koji ima, pogled je jedinstven.

U Jesada Technik muzeju nalazi se preko 500 automobila, aviona, helikoptera, tenkova i autobusa iz celog sveta. Ovaj muzej se nalazi 60-ak km severozapadno od Bangkoka u provinciji Nakhonpathom, a ulaz je besplatan.

Ovde možete osmotriti i Sikorsky S-58 Choctaw, jedan od najpoznatijih vojnih helikoptera.

Kraljevski tajlandski Muzej vazduhoplovnih snaga

Ovde se nalazi velika zbirka tajlandskih vazduhoplovnih ikona, a muzej otvoren za javnost nalazi se u vojnoj zoni Don Muang aerodroma u Bangkoku.

Fotografije: Ranger Group

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: