Gunkanjima - najusamljenije mesto na svetu

Napušten, sa zgradama koje propadaju i nalik na davno zaboravljenu ratnu zonu, Gunkanjima je japanski metropolis koji truli i jedno od najusamljenijih mesta na svetu.

Izvor: Tanjug

Subota, 07.04.2012.

14:15

Default images

Gunkanjima je napušteno betonsko ostrvo koje polako propada u blizini zapadne obale Japana. Ime "Gunkanjima" znači "borbeni brod", a pravo ime ovog mesta je Hašima i to je jedno od 505 nenaseljenih ostrva prefekture Nagasaki, udaljeno 15 kilometara od Nagasakija.

Kako prenosi "Dejli mejl", ostrvce je nadimak dobilo zbog toga što sa svojom arhitekturom zaista podseća na bojni brod.

I pored toga što je zabranjeno za turiste, ostrvo je postalo magnet za urbane istraživače koji se na sve načine dovijaju kako bi istražili i fotografisali napuštene zgrade ostrva.
Foto: mab-ken / Flickr
Gunkanjima je nekada bila samo malo ostrvo ali je posle otkrića uglja na ovim prostorima 1810. godine pretvorena u rudnik. Industrijalizacija Japana dovela je do toga da su radnici i njihove porodice naselili ostrvo i pretvorili ga u samodovoljni mali metropolis.

Ostrvo koje se prostire na 15 jutara zemlje bilo je naseljeno u periodu od 1887. do 1974. godine, a vrhunac je dostiglo 1959. sa 5.259 stanovnika.

Međutim, kako je petrolej zamenio ugalj tokom 1960-ih, japanski rudnici su zatvoreni što je dovelo do toga da porodice rudara napuste Gunkanjimu 1974. godine ostavivši mnoge svoje stvari za sobom.

Pošto je 35 godina bilo zatvoreno, japanska vlada je 2009. godine dozvolila iskrcavanje na ostrvu ali je šetnja po gradu i dalje zabranjena zbog čega oni najzainteresovaniji iznalaze načine da uđu i fotografišu drvene zgrade koje trule, dečje igračke i stolice koje leže po ostrvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: