Cingtau: bavarska "kolonija" u Kini

U Cingtau (Qingdao/Tsingtau -nemački ), velikom gradu na istoku Kine gde su nemački doseljenici sagradili Cingtao pivaru možete probati vrhunsko bavarsko pivo.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2012.

18:02

Default images

Grad se nalazi 7 sati severno od Šangaja i 6 sati južno od Pekinga i jedan je od najpopularnijih letnjih gradova za kinesku buržoaziju,a životni standard je na vrlo visokom nivou. Cingtau je moderna metropola koja ima dušu i dugu istoriju.

Vrlo moćan Dongi narod je živeo na ovim prostorima pre 6.000 godina kao i Zhou dinastija posle koje su usledile nemačke i japanske okupacije grada krajem 19. veka.
Foto: IvanWalsh.com/Flickr
Međutim glavne prednosti ovog grada su mirne enklave i opušteni život koji se dosta razlikuje od života u ostalim delovima Kine gde su ljudi kao na pokretnoj traci. Niko ne može ostati ravnodušan na stari deo grada Cingtau i prelepo Signal brdo koje krase rascvetale trešnje, simpatični popločani krovovi kuća i bavarska i neo-romanska arhitektura.

Možete uživati u razgledanju gradske luke, kupati se na brojnim plažama i posmatrati futurističke solitere u daljini.

Pivara

Foto: IvanWalsh.com/Flickr
Posetite pivaru Cingtau koja je izgrađena 1903. godine, obiđite fabriku za flaširanje i nikako ne propustite posetu “pripitoj” sobi; u njoj su zidovi i podovi krivi i simuliraju osećaj pijanstva.

Na kraju ture možete probati pivo, kupiti fotografije, mape i druge suvenire. Nakon toga pronađite Deng Zhou ulicu (Ulica piva) i posetite pivske hale koje godišnje obiđe više od 32 miliona turista. Poslednje dve nedelje avgusta održava se međunarodni festival piva i zabava je zagarantovana.
Foto: liddybits/Flickr
Plaže su glavna turistička atrakcija, ima ih 6 i iako su neke od njih prljave (ima puno algi) gužva nikad ne izostaje. Najčistija i najlepša plaža u regiji je Laoshan koje se nalazi u podnožju svete planine Taois, Lao Šan.

Gradska modna četvrt Minjiang je odlično mesto ako želite da iskusite svakodnevni život Kineza. Tu se nalaze Volmart, Starbaks i naravno butici svetskih brendova Gučija, Prade, Luj Vitona...

Hoteli i hrana

Foto: IvanWalsh.com/Flickr
U gradu se nalaze veliki hoteli sa 4 i 5 zvezdica, a najpopularniji je Shangri La – za koji se smatra da ima najudobnije krevete u gradu. Jedan od lepših hotela je i Seaview Garden koji se nalazi na luksuznom viktorijanskom posedu i nudi prelep pogled iz soba, ima odličnu uslugu i proglašen je za najbolji hotel u gradu na sajtu Tripadvisor.com.

U Cingtau se nudi osam kuhinja, a kao i u svakom morskom gradu – morski plodovi su najzastupljeniji. Restoran morskih plodova Yi Qing Lou je noćna mora svakog vegetarijanca

. Pre nego što sednete za sto hostesa u pink krznu će vas odvesti do hladne prostorije gde možete da birate meso živih zmija, rakova, pacova, kornjača...u ponudi je i filet od aligatora, peraja od ajkule, morski jež ili zec – verovatno ćete se osećati kao u pravom zoo vrtu.

Monnemer Eck's je živahan nemački restoran u koji svraćaju lokalci i turisti koji su raspoloženi za šnicle i točeno pivo.
Foto: IvanWalsh.com/Flickr
Za razliku od mnogih gradova u Kini koji se razvijaju brzinom svetlosti, Cingtau je sebe pozicionirao kao eko lidera na industrijalizovanom istoku zemlje. Na kraju krajeva njegov uspeh kao turističke destinacije se i oslanja na lepe plaže, ispravnu vodu za piće i sveukupno čistiju okolinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: