Ulan Bator: Smog štipa oči

Pored netaknute prirode i čistog vazduha nad nepreglednim stepama Mongolije, stanovnici Ulan Batora se guše u smogu koji im s prvim hladnim danima štipa oči i zagorčava život.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.10.2011.

13:15

Default images

Razlog za probleme stanovnika nije ni prljava industrija, koje skoro da nema, niti još uvek skroman saobraćaj u poređenju s drugim glavnim gradovima, već tradicionalne bubnjare na ugalj u mongolskim jurtama (šatorima) u kojima još uvek živi dosta stanovnika.

Poslednjih godina Ulan Bator (Ulaanbaator) je duplirao broj stanovnika na 1,2 miliona, iako je Mongolija i dalje u svetu najređe naseljena zemlja sa samo tri miliona žitelja na prostoru kao tri Francuske.
Mongolske jurte (Foto: foto's van felix / Flickr.com)
Na desetine hiljada porodica nomada koji su iz stepa došli u glavni grad u potrazi za poslom, svoje jurte su podigli u predgrađima. Oni se, kao i mnogi drugi u zgradama od čvrstog materijala, greju na ugalj sagorevajući ga u starim bubnjarama od lima i gvožđa koje brzo zagreju jurtu, ali više toplote, dima i nesagorele ugljene parašine pošalju u vazduh.

Po kvalitetu vazduha, mereno prema broju čestica prašine, Ulan Bator je sa godišnjim prosekom od 279 mikrograma po kubnom metru drugi najzagađeniji grad u svetu iza Ahvaza sa 372 mikrograma.

Problem je, međutim, što je zagađenost u Ulan Batoru sezonska, samo zimi, kada temperature padnu i na minus 30, a zagađenost u nekim delovima grada ode do 2.000 mikrograma.
Randomskk / Flickr.com
Poređenja radi u Vašingtonu prosek je 18 mikrograma. Svi veliki svetski zagađivači su inače u zemljama u razvoju, Iranu, Pakistanu, Indiji, Bocvani, s tim što među prvih 10 više nema kineskih gradova koji su do juče predvodili liste hroničnih najvećih "trovača" vazduha.

U Mongoliji problem uvećavaju siromašni stanovnici Ulan Batora koji često umesto uglja u bubnjarama lože stare gume, razni otpad i đubre, što stvara otrovni dim koji ide direktno u vazduh. Stručnjak za vazduh Krista Hazenkof kaže da je udisanje vazduha u Ulan Batoru tokom 12 meseci isto kao da živite u stanu sa nekim ko pušti 60 cigareta dnevno.

"To je gruba procena, ali po svim merilima kvalitet vazduha u gradu tokom zimskih meseci je smrtonosan", kaže ona. Da bi barem ublažili problem mongolske vlasti su s američkim donatorom MCC rešile da tradicionalne bubnjare zamene sa modernijim šporetima koji su ekonomičniji, troše manje uglja i ispuštaju manje štetnih materija u vazduh.
Stara mongolska peæ bubnjara (Foto: feserc / Flickr.com)
Država i donator subvencioniraju cenu novih šporeta tako da će umesto 260 dolara, koliko stvarno vrede, Mongoli plaćati 20 dolara za novi multinamenski šporet, uz obavezu da stari daju na uništenje.

Novi šporeti su dobro prihvaćeni i već je za tri meseca prodato 15.000 komada, a vlasti se nadaju da će s dolaskom zime otići još 80.000 savremenih šporeta koji s novim rešenjima sagorevanja i dotoka vazduha troše trećinu dosadašnjih količina uglja i duže greju.

Pored "čistih" šporeta vlasti su ponudile i pomoć u boljoj izolaciji jurti i masovnoj sadnji drveća u četvrtima sa šatorima koji su obično podignuti na goletima oko grada. Američki MCC uložiće 50 miliona dolara u projekat, a resto potrebnih sredstava daće mongolska vlada.

Vlasti planiraju da u perspektivi zabrane korišćenje uglja u domaćinstvima i sve stanovnike presele u zgrade s centralnim grejanjem, ali je to dugotrajan i skup proces pa će najverovatnije biti potrebno dosta vremena pre nego što stanovnici Ulan Batora ponovo prodišu punim plućima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: