Bali - stradali u noćnom provodu

Kuta je najpoznatija turistička lokacija na prelepom indonežanskom ostrvu Baliju. Najveći teroristički napad desio se 2002. godine, a odgovornost je naravno preuzela Al Kaida.

Izvor: B92

Subota, 07.05.2011.

16:30

Default images

Dugačku plažu na Indijskom okeanu u Kuti prvo su otkrili turisti kao raj za surfere, a dugo je bila klasična usputna stanica za bekpakere u Jugoistočnoj Aziji.

I danas Kuta privlači mnoge avanturiste, ali i porodice i turiste iz čitavog sveta, a najpopularnija je među mladima u Australiji. Pošto je Bali sve popularniji, Kuta se stalno razvija, ali i dalje je puna neuglednih naselja i kuća. Nekada je haotična i zagušena, međutim, uprkos svim manama, ovo mesto funkcioniše a stotine hiljada turista uživaju svake godine ovde.

Putevi su uglavnom pretrpani "skuterima", taksijima i automobilima a umesto da koriste signale lokalno stanovništvo i turisti trube da bi vam dali do znanja šta će uraditi.

Pet kilometara dugačka peskovita plaža je verovatno najbolja na čitavom Baliju. Sigurna je, delimično čista iako je načičkana prodavcima koji dosađuju nudeći masaže, frizereske usluge, cigarete i daske za surf. Kada sunce zađe, Kuta se pretvara u zonu zabave, čak i nakon tragičnih događaja 2002. godine. Čak i najzahtevniji parti manijak će pronaći nešto što će ga zadovoljiti.

Spomenik žrtvama terorističkih napada se nalazi na mestu starog Padi bara. Svake godine ujutru godišnjicu tragičnog događaja održava se ceremonija za stradale i ranjene. Povorka se kreće u tišini, a lokalni stanovnici su radoznali da ispituju rođake žrtava.
Veèernja atmosfera na Baliju, Foto: Marafish/Flickr
Napad na Bali desio se 12. oktobra 2002. godine u turističkoj oblasti Kuta. Ovo je bio najveći teroristički napad u istoriji Indonezije u kome su poginule 202 osobe (88 australijskih državljana i 38 Indonežana), a više od 240 ljudi je bilo povređeno.

Dve bombe su eksplodirale u blizini popularnih noćnih klubova u Kuti; jednu je aktivirao bombaš samoubica u svom rancu u noćnom klubu Paddy 's pub kada je veliki broj gostiju sa povredama i bez bukvalno u istom trenutku izletelo na ulicu. Dvadeset sekundi kasnije drugu mnogo razorniju bomba postavljena u belom Micubišiju L300 aktivirao je drugi bombaš samoubica ispred Sari kluba koji se nalazio suprotno od Padis paba.

Takođe, bio je postavljen i kombi sa bombom na daljinsku aktivaciju u slučaju da se drugi bombaš iznenada predomisli. Šteta u gusto naseljenim stambenim i trgovinskim delovima bila ogromna, uništavanje susedne zgrade i razbijajući prozore nekoliko blokova dalje.

Auto -bomba ostavio je krater dubok jedan metar. Treća, relativno manja bomba je bila aktivirana malo pre bombi u Kuti ispred konzulata Sjedinjenih Američkih Država u Denpasaru. Jedna osoba bila je lakše povređena a materijalna šteta bila je minimalna. Navodno je bila, spakovana sa ljudskim izmetom.

Organizacija osumnjičena za ove napade bila je Džema Islamia (Jemaah Islamiah) koju navodno predvodi radikalni sveštenik Abu Bakar Bašir.

Nedelju dana posle eksplozije na arapskom satelitskom kanalu Al Džazira pušten je audio-snimak koji navodno nosi snimljenu poruku Osame Bin Ladena koji kaže da je bombardovanje u Baliju bio direktan znak odmazde za podršku Sjedinjenim Državama "u ratu protiv terora i uloge Australije u oslobođenju Istočnog Timora. „Bićete ubijeni kao što ubijate i bombardovani kao što bombardujete."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: