Brunej, pirinčano vino za svačiji ukus

Neretko, svetski putnik se obre u sredini gde ljudi, Brunejci, nisu navikli na goste i pomalo su začuđeni kada ih neko poseti. Ali nikako ne i odbojni: raširiće ruke u znak dobrodošlice i reći vam, uz pomoć vodiča kao prevodioca, da se osećate kao kod svoje kuće.

Izvor: Danas
Autor: Nada Mijatović

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2010.

07:40

Default images

Gosti će, naravno, ovaj pozdrav sa zadovoljstvom prihvatiti, jer kao nikad dokraja zadovoljeni radoznalci jedva će čekati da upoznaju žitelje ovog dela dalekog sveta i njihova staništa. Ili bar da vide glavni grad Bander Seri Degavan u kojem postoji nekoliko dobrih hotela, ali zato nema noćnih klubova, ni bilo kakvih mesta za provod.

Kao što je red, prvo reč-dve o zemlji, to jest, o sultanatu Brunej. U njemu dani protiču mirno i opušteno i da na ulicama nema nekoliko kamiona, tehnike ovde uopšte ne bi bilo. Ali zato odmah pada u oči i osvaja ogromna Omar Ali-Saifudin džamija koju su na obali reke Bruneji oko 1958. godine sagradili italijanski arhitekti od belog mermera sa minaretom visokim 44 metra, kao veoma lepu i upadljivu znamenitost.

U blizini velelepne džamije nalazi se, takođe na vodi, selo Kampang Ajer. Oko 16.000 ljudi živi na širokim četvrtastim stubovima koji stoje u reci. I radi ili na poslovima u vezi sa naftom, ili na pirinčanim poljima. Svi su spokojni i na izgled srećni, i dušom i srcem odani svom tlu.

U Bruneju gosti mogu da obiđu velika naftna polja koja se nalaze oko 90 kilometara udaljenom "Šelovom" gradu Seria. A odatle da se odvezu čamcima rekom Sungej Belait do dugačkih kuća karakterističnih za indonežansko ostrvo Borneo na kojem se sultanat Brunej i nalazi.

Polucivilizovani Ibani koji u njima žive vrlo su prijateljski nastrojeni prema stranim gostima, spremni da ih srdačno pozovu na čašu pirinčanog vina. Ako vide da se neko ustručava da uzme čašu u ruke, poručuju mu da je njihovo domaće piće odlično i zdravo i da odgovara svačijem ukusu. I u pravu su: baš prija!

I pored niskog standarda, bar tako kaže naš vodič Alma (što se mnogo ne slaže s naftnim bogatstvom), u glavnom gradu postoji dosta lep bazar snabdeven vrlo jeftinom robom iz Singapura, Hongkonga, Japana i Kine. A ima i luksuznih artikala. U svakom slučaju, ljubitelji povoljnog šopinga neće ovamo zabadava doći.

Ipak, mnogo zanimljiviji od bazarske robe su vrlo povoljni umetničko-zanatski radovi veštih Brunejaca, i žena i muškaraca, na primer, nakit od srebrnog filigrana, prostirke od slame, ukrašeni saronzi, pletiva, mačevi, "pa vam preporučujem bar jedan primerak od svega toga kao divan suvenir" - posavetovao nas je naš vodič Alma. Mnogi su ga poslušali i ne kaju se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: