Kroz divljinu Bornea

Grad Kota Kinabalu u pokrajini Sabah na malezijskom Borneu predstavlja polaznu tačku ka bujnim tropskim šumama, neverovatnoj divljini, i istoriji oblikovanoj ratom, piše australijski Women's Weekly.

Izvor: B92

Izvor: B92

Petak, 15.01.2010.

08:00

Default images

Relativno blizu Singapura, Sabah nudi toliko različitih iskustva da je teško poverovati da je to samo jedan mali deo ostrva Borneo. Od posmatranja orangutana dok se igraju do disanja prohladnog planinskog vazduha i hodanja kroz plantaže čaja. Ukoliko rešite da vaša baza bude Kota Kinabalu, razvijeni administrativni centar na zapadnoj obali, moći ćete da obiđete svaku lokalnu atrakciju, sugeriše australijski časopis.

Bez obzira što se nalazite na Borneu, komfor vam neće nedostajati – lako se nalaze hoteli sa 4 ili 5 zvezdica koji koštaju neuporedivo manje nego u zapadnim zemljama. Pored toga, postoji ogromna ponuda i svake druge vrste smeštaja, od manjih hotela do privatnih pansiona.

Tropske šume će vas oduševiti svojim bogatstvom, od minijaturnih orhideja do ogromnih stabala drveća oko kojih se uvijaju puzavice

Sandakan i marš smrti

Stanovnici Sabaha imaju poseban odnos prema australijskim i britanskim trupama koje su se ovde borile tokom Drugog svetskog rata. Suočeni sa napredovanjem Saveznika 1945, Japanci su primorali 2428 ratnih zarobljenika (1787 Australijanaca i 641 Britanca) na marš dug 250 kilometara, od Sandakana na severu Bornea do mesta Ranau na zapadu.

Tokom mučnog marša prolazili su kroz gustu džunglu, a najveći broj njih je tu i ostavio svoje kosti – već oslabljeni višegodišnjim zarobljeništvom, vojnici su ili umirali od bolesti i iscrpljenosti, ili od metaka japanskih čuvara. Od skoro 2500 ljudi, preživelo je samo 6.

Spomenici marša mogu se videti u Sandakanu, a dan sećanja organizuje se 15. avgusta svake godine u gradu Ranau.

Orangutani – šumski ljudi

U džunglama Bornea živi neverovatno mnogo vrsta divljih životinja, ali i ptica i biljaka, a ono što turisti ne propuštaju da vide je ugroženi orangutan.

Najlakši način da vidite “Šumskog čoveka” je u rezervatima – jedno od utočišta je Sepilok Orang Utan na 40 minuta vožnje zapadno od Sandakana, a druga opcija je rezervat kod grada Kota Kinabalu, na istoku.
Photo: vosko03 / Flickr
U utočištima se nalaze orangutani koji su ostali bez roditelja i koji će jednog dana biti vraćeni u svoje prirodno stanište, šumu.

Osetićete blagu jezu kada prvi put čujete kako šuška lišće, i zatim ispred sebe ugledate orangutana kako se zabavlja ili jede.

Pored utočišta za orangutane nalazi se mesto u kojem možete i odsesti nekoliko dana – smešteno je na samoj obali sa plažom koja je zgodna i za decu, a zabava na vodi je organizovana kao u svakom pravom letovalištu.

Magična planina

Odlazak na Borneo neće biti kompletan ukoliko ne vidite nacionalni park na planini Kinabalu koji je deo svetske baštine.

Ovaj botaničarski raj pokriva 750 kvadratnih kilometara, a centralno mesto je sama planina čiji izgled oduzima dah. Visoka je više od 4000 metara, i ako imate dobru kondiciju možete iznajmiti vodiča i krenuti peške ka vrhu. Ali i ako ostanete u podnožju imaćete pregršt staza za šetanje.

Čajdžinica Sabah

Na putu za planinu Kinabalu obavezno napravite pauzu u čajdžinici Sabah Tea Garden. Pogled sa je spektakularan, a plantaža pokriva brdovit teren u podnožju planine.

Ne propustite da obiđete fabriku čaja u kojoj postoje organizovane ture za posetioce gde ćete naučiti sve o gajenju čaja, i degustirati neke od čajeva vrhunskog kvaliteta.

Ovde možete i prenoćiti ili čak ostati nekoliko dana u nekoj od tradicionalnih kućica od bambusa, ali i u luksuznijem pansionu.

Posle tropske atmosfere i haosa koji vladaju u Kota Kinabalu, prohladni povetarac i mir na plantaži osvežiće vas isto koliko i sam čaj.

Svici

Od celokupnog životinjskog sveta na Borneu najfascinantniji su svici. Najbolje mesto gde ih možete videti je kod eko kampa Monkey Tops, u blizini mesta Kita Klias, 100 kilometara severno od Kota Kinabalu.

Monkey Tops je smešten na reci Klias, i nudi odlične mogućnosti za posmatranje divljeg sveta. Postoje specijalno organizovani brodići koji voze turiste u razgledanje – obratite pažnju na dugonose majmune (nasalis larvatus) koji su najzanimljiviji dok po drveću traže adekvatnu granu na kojoj će provesti noć. Tu ćete videti i makaka majmune, srebrnaste majmune, ali i ptice kreštalice vodomare, orlove, a ako budete imali sreće možda i krokodile.

Kad padne mrak, na dokovima na reci možete večerati pod baldahinom zvezda. Kad noć potpuno padne i cela džungla utone u mrak, ponovo sedite u čamac i potražite svice. Taj prizor je spektakularan – kao novogodišnja dekoracija.

Kako stići

Nekom od svetskih kompanija dođite do Singapura, a zatim do grada Kota Kinabalu se prevezite kompanijom Silk Air, koja je podružnica firme Singapore Airlines.

Smeštaj

Ako želite luksuz, možete odsesti u hotelu sa četiri zvezdice Novotel Hotel u gradu Kota Kinabalu, koji košta neuporedivo jeftinije nego sličan smeštaj u Evropi.

Ako niste previše zahtevni, u gradu ćete naći pregršt jeftinih malih hotela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: