Šri Lanka: "Svetkovina" spokoja juga

Jedna od najlepših i kulturno-istorijskim tradicijama najbogatijih ostrvskih zemalja na svetu, Šri Lanka, sinonim je za "raskoš" raznolikosti na komadu kopna nalik dijamantu, sa svih strana okruženom Indijskim okeanom. Raša Sekulović prenosi svoje utiske sa njenog juga...

Jug počinje u Golu (Galle), jednoj od najvećih ostrvskih luka i, sa istorijskog aspekta posmatrano, najzanimljivijem živom (užurbanom) gradu Šri Lanke. Po nekim istorijskim izvorima, Gol je biblijski Taršiš, gde se kralj Solomon snabdevao draguljima, začinima i paunovima, ali počinje da dobija na značaju tek sa dolaskom Evropljana. Posle Portugalaca, koji su gradu podarili današnje ime, 1640. godine preuzeli su ga Holanđani, koji su sredinom 17. veka podigli impozantnu lučku tvrđavu, koja zaprema trideset šest jutara zemlje i danas je jedan od lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2005.

16:07

Default images

Drevne budističke prestonice, zahuktali život savremenog grada i sela, bujne tropske prašume u središtu ostrva i plantaže čaja na visijama ka jugu, rudnici dragog kamenja i obale optočene bujnim rastinjem, sve se to sreće i spaja u dubokom i prozračnom osmehu blaženih ostrvljana. Sam jug ostrva sa svojim bezbrižnim ritmom, rasterećenim prenaseljenosti i tipičnih turističkih okruženja, otelovljenje je spokoja i opuštenosti koji zrače, osvajaju i ostavljaju trag nepresušnog izvora zadovoljstva, sa koga se još dugo utoljuje žeđ za drugačijom i potpunijom stvarnošću.

Ovakvo okruženje, imuno na brzinu i histerične diktate neumoljivih zahteva tržišta i savremenih poslovnih tokova, zaslužuje odgovarajući ritam percepcije, pa se toplo preporučuje "prepolovljavanje četiri točka na dva": bicikl kao da je stvoren za ovakvu vrstu hodočašća, koje dopušta neposredno prožimanje sa prirodom i ljudima, kao i zaustavljanje na svakom pedlju koji mami svojom lepotom i bezbrojnim čarima. Najbolje ga je iznajmiti na samom predvorju juga, u poznatom letovalištu Hikaduva, pri dnu zapadne obale, koje obiluje raznim pogodnostima kada su morski i priobalni sportovi u pitanju.

U susret jugu

Ovo utvrđenje zaista predstavlja oazu u kojoj i dalje obitava duh nekog drugog, zaustavljenog vremena. Na pravilnim ulicama, oivičenim kućama naglašenih kolonijalnih fasada, vreme kao da se nasukalo, bez imalo želje da se vrati u naručje danonoćno pulsirajućeg okruženja obližnjeg gradskog jezgra. Beli svetionik, obližnja džamija, Muzej holandske epohe, privatna zbirka kurioziteta, radionice za konzerviranje antikviteta i izradu autentičnog nameštaja od tikovog drveta, samo su neki od prikaza u ovoj nestvarnoj predstavi.

Tu je trg na kojem se nalaze sedišta okružnih i mesnih sudova i advokatske kancelarije sa karakterističnim natpisima na sinhaleskom, u senci džinovskih krošnji dalekog rođaka carigradskog bagrema. U neposrednoj blizini su prodavnice sa najjeftinijom i najraznovrsnijom ponudom tkanina i predmeta za domaćinstvo i najširu upotrebu u gradu, koje se pretapaju u nizove ribarskih barki duž obale, u riblje tržnice i poslovično šarenilo ulične ponude i potražnje. U samom gradu vredi se posvetiti upijanju boja, mirisa i ukusa na voćnoj i ribljoj tržnici, kao i na obližnjoj pijaci začina ili nekoj od starovremskih prodavnica sa ajurvedskim lekarijama i preparatima za fiziološke, ali i estetske boljke. Ne treba propustiti ni prodavnicu rukotvorina "Laksala" i obavezno treba iskušati sreću na jednoj od mnogobrojnih domaćih lutrija - u svemu tome, od najveće pomoći su vozači tuk-tukova, koji će vas ne samo pratiti, već biti i putokaz svakoj vašoj želji.
San u snu: u naručju okeana

Na svega pet kilometara od karakterističnog lučkog meteža Gola, mir i blaženstvo Unavatune prava je uvertira u spokoj, koji na jugu Šri Lanke ima svoju specifičnu težinu. Unavatuna je blagoslovena dugačkim tirkiznim zalivom, zaštićenim koralnim grebenom, kao i činjenicom da je skrenuta od glavnog druma koji je, sve vreme od Kolomba, nažalost neminovni bučni pratilac obale. Unavatuna obiluje raznovrsnim mogućnostima smeštaja, od vila na samoj plaži, preko tipičnih kolonijalnih bungalova, razasutih na nekoliko minuta od obale, do luksuznih apartmana skrivenih u gustišu bugenvilija i bambusa. Obala je oivičena i brojnim restorančićima koji nude veoma ukusnu, koliko i jeftinu i raznovrsnu hranu, a zaliv krasi uzvišica sa belom pagodom, odakle puca pogled na "zapadno" nebo i ustalasani okean, nezaobilazno mesto svakodnevnog opraštanja sa sunčevim diskom, koji utapa svoju vrelinu u okeanske dubine, gasnući zajedno s njim.  

Odmah iza ugla, drum nastavlja dalje, tik uz belinu peska i modri tirkiz okeana. Odavde sledi niz sela utonulih u lagodni samozaborav, koja se smenjuju sa skromnijim hotelima i svratištima uz plaže, koje mame zavodljivom penom talasa ili nezaboravnim prizorom ribara koji u predvečerje ribare, oslanjajući se na drvene direke koji štrče iz vode, i tako generacijama, s kolena na koleno. Od glavnog druma oko Kogale, u pravilnim razmacima odvajaju se putići koji vode u unutrašnjost sa selima, ka nekom budističkom hramu, vrtu sa začinima ili kakvom jezeru, kojima ovaj kraj obiluje. Ovde se nalazi i zanimljiv muzej Martina Vikramasinga, koji čuva neobično bogatu i vanredno klasifikovanu etnografsku zbirku vrednu posete. Nešto dalje je i hram Kataluva Purvarama, koji krase freske sa "đatakama", epizodama iz Budinog života.

Prvo veće mesto posle Gola i Unavatune je Veligama, koja se pruža duž razuđenog peščanog zaliva. Veligama najviše ostaje u sećanju po ostrvcetu Taprobanu, koje se nalazi nadomak obale i u svom raskošnom zelenilu skriva nagoveštaje zamamne bele palate. Ovo ostrvce je svojevremeno posedovao francuski grof De Mone, a tu je boravio i stvarao i britanski pisac Pol Boulz. Danas je ovo ostrvce moguće iznajmiti, naravno uz neophodnost dubokog džepa. Peščani žal Veligame stecište je i mnogobrojnih katamarana koji odavde isplovljavaju u ribolov. Njihova živopisnost, zaštitni je znak južne obale i nikako je ne treba propustiti. Ribari su ovde predustretljivi, i uz određenu nadoknadu spremni su da na svoje pohode povedu i po nekog slepog putnika.

Mirisa deluje kao da se nikada nije potpuno razbudila iz prvobitnog dremeža onih kutaka planete, koji su obdareni rajskom klimom i njenim nebrojenim blagodetima. Stoga i nije čudo što se baš ovde nalazi nadaleko poznata Rajska plaža, koja je pravi izazov za ljubitelje poigravanja s talasima. Budući da ovaj zaliv gleda pravo u oči okeanu, bez zaštitnih sprudova i grebena, talasi su ovde neobično snažni i dugački, na sveopštu radost i ushićenje onih koji vole da se s njima utrkuju, da im prkose ili da se prepuštaju njihovim moćnim kovitlacima, naravno - isključivo u plićaku. U blizini Rajske plaže, nalazi se nekoliko hotelčića, par restorana i gostionica na samoj obali, a oivičavaju je Papagajeva stena i brežuljak sa budističkim hramom, koji čuvaju gavranovi koji govore, gde se često viđaju paunovi i odakle puca pogled na ceo ovaj kraj, prošaran plantažama cimeta i brojnim jezercima.

Matara je poslednja stanica na južnom železničkom potezu, iz Kolomba. Ovaj grad je živ i bučan, a proteže se duž duge plaže. Ovde saobraćajni metež upotpunjuju koze koje se nehajno šetaju ulicama. Tu se nalazi i holandsko utvrđenje iz 1763. godine, poznatije kao "Zvezdasta tvrđava", sa dvanaest topova koji su čuvali prilaz sedištu holandske Istočno-indijske kompanije. U njenom sklopu nalazi se i Muzej drevnih slika, opremljenih bogatim propratnim natpisima, ali isključivo na sinhaleskom. U novom delu grada nalazi se i fabrika bubnjeva i doboša, koji se obično izrađuju za hramove, ali mogu da posluže i kao sredstvo najavljivanja biciklističkog prepada na seosku idilu. Neposredno po izlasku iz Matare, nalazi se kitnjasti hram "Veherahena", kojeg krasi najveća savremena statua Bude na ostrvu, ispod koje leži splet podzemnih odaja, ukrašen prizorima iz Budinog života, u vidu stripa.
Dalje na jug

Na oko pet kilometara od Matare smešten je gradić Dondra, u čijoj blizini se nalazi svetionik koji predstavlja najjužniju tačku na Šri Lanki. Tangala je jedna od najprijatnijih tačaka na južnoj obali, sa opuštenim gradćem i razuđenom obalom, koja svojim mnogobrojnim zalivima mami na lenstvovanje i prepuštanje suncu i svetlu. U Mulkirgali, na 16 kilometara od Tangale, nalazi se pećinski hram koji u svojim špiljama skriva kipove Bude, kao i freske, po čemu podseća na Sigiriju i Dambulu, dva najpoznatija i najveća lokaliteta te vrste na ostrvu. U blizini se nalazi i škola za mlade budističke monahe. Sledeća postaja je Hambantota, živ gradić sa predivnim plažama, čiji stanovnici se uglavnom bave proizvodnjom soli, uz korišćenje prastarog metoda isušivanja morske vode. "Slatko osveženje" u ovom kraju javlja se u vidu usputnih tezgi sa medom i "kurdom" (kiselim bivoljim mlekom).

Izlazak iz Hambantote ujedno je i ulazak u Nacionalni park Bundala, koji se proteže 20 kilometara uz obalu i zahvata površinu od šezdesetak kvadratnih kilometara. Ovaj park je čuven po mnogobrojnim vrstama ptica, među kojima povremeno promakne i poneki slon. Ptice ovde svake godine doleću čak iz Sibira, a ovde je i zimsko utočište velikog flaminga. Ovaj park je pogodan i za posmatranje krokodila, a daleko je manje prometan i posećen od svog obližnjeg suseda - Jale.

Selo Kirinda leži na desetak kilometara od Tise, gradića smeštenog usred pirinčanih polja okruženih brojnim hramovima. Kirinda se ponosi jednom od najlepših peščanih plaža u ovom delu ostrva, koju je kao bazu za isplovljavanje koristio i tim Artura Klarka. Ovo je pravi raj za ljubitelje ronjenja, zbog obližnjih koralnih grebenova, ali su bezbednosni uslovi, zbog jakih struja, retko kad povoljni. Ovo svojevrsno hodočašće jugom "Ostrva svetlosti" prirodno se završava petnaestak kilometara na sever od Tise, gde se nalazi Kataragama, jedno od najsvetijih mesta na Šri Lanki. Ovde se okupljaju pripadnici budističke, muslimanske i hinduističke veroispovesti da odaju poštu hindu bogu rata "Skandi", sa dvanaest ruku, ili budističkom božanstvu Kataragama - "Diviju", čije se koplje navodno čuva u hramu Maha Devale, koji po predanju datira iz drugog veka pre naše ere. Obližnji hramovi posvećeni su Budi i Ganešu, koji uklanjaju prepreke i podstiču duhovno i intelektualno uzdizanje. Vrhunac svetkovanja obično pada u julu i avgustu, kada se ovde slivaju na hiljade hinduističkih vernika. Mnoštvo okupljenih iz svih krajeva ostrva predstavlja i svojevrsnu etnološku smotru, koju nipošto ne treba propustiti, naročito u doba "puđa", odnosno molitvi propraćenih prinošenjem obrednih žrtvi.

Južna obala Šri Lanke je prilično bezbedna i gostoljubiva, ali treba povesti računa, uz uobičajene mere opreza, i ne dovoditi u iskušenje lokalne ljubitelje bicikala. Treba takođe pripaziti na snažne okeanske struje, malo dalje od obale, kojima se je gotovo nemoguće odupreti. Sunce je ovde, nedaleko od Ekvatora, posebno prilježno u obasipanju zemlje svojim žarom, pa je tokom vožnje neophodno često kvasiti glavu koja mora biti pokrivena. Brojni usputni dućani i lokalne tezge sa voćem i napicima, nude redovne prilike za osveženje (preporučuje se bezalkoholno pivo od đumbira ili soda od limete, koji najbolje gase tropsku žeđ). A večno nasmejani i dobroćudni meštani pobrinuće se da vam ćaskanjem i oduševljenjem prizorom bledolikog bicikliste u svojim redovima uvesele dan i učine da se osećate prijatno i dobrodošlo. Zvuči suviše dobro, izazovno ili nestvarno? Proverite sami!

Izvor: Travel Magazin

Napomena: ovaj tekst napisan je pre decembarske destrukcije izazvane cunamijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: