Iran

Srećna Nova 1390.

Dok smo se mi ovih dana radovali dolasku proleća, u Iranu se uveliko spremaju za doček 1390. godine. Večeras, kada se oglase topovi, počeće Noruz ili prvi dan u godini.

Iran ponedeljak 21.03. 18:38 Komentara: 10

Teheran: Istočno-zapadni čaprazdivan

Vladimir Stankovski, grafički dizajner "Vremena", ilustrator i karikaturista, bio je gost upravo održanog trećeg međunarodnog festivala umetnosti Fađr u Teheranu. Razlog njegovog gostovanja jeste treća nagrada koju je dobio na internacionalnoj izložbi digitalne karikature organizovanoj krajem prošle godine. Za čitaoce "Vremena" Stankovski piše o utiscima koje je doneo iz Irana

Iran utorak 15.03. 10:20 Komentara: 10

Žilavi Jazd versus opaka pustinja

Grad star 3 milenijuma, sa najbrojnijom zajednicom zoroasterijanaca, uklješten između dve pustinje, neguje religiju, trgovinu i virtuoznost korišćenja energije. S obzirom da peska ima u izobilju, pustinja poprima vertikalnu formu.

Iran četvrtak 10.12. 06:50 Komentara: 0

Isfahan: bazar i plavi mozaici

U samom jezgru Irana, na raskrsnici puteva, oko 350 km južno od prestonice Teherana, nalazi se Isfahan. Dominantna islamska kultura gospodari ovim gradom: mnogobrojne detaljno dekorisane džamije, veliki bazar, šareni persijski tepisi.

Iran ponedeljak 26.10. 06:20 Komentara: 1

Modne revije u Iranu

Iako je režim nakon nedavnih izbora uspostavio još oštriju kontrolu u Teheranu postoji čitava mreža modnih dizajnera, fotografa i modela koji u tajnosti rade

Iran četvrtak 1.10. 06:30 Komentara: 0

Putovanje kroz Iran

Jedinstveni Perezepolis odvest će vas u povijest, a gdje god dođete dočekat će vas s toplinom i iznimno gostoljubivo

Iran četvrtak 10.09. 06:20 Komentara: 0