Šri Lanka

Šri Lanka, ostrvo Bude i cimeta

Glavno prevozno sredstvo u Šri Lanki je tuk-tuk, popularni trotočkaš, sposoban, zbog svog oblika, da se provuče između bilo kojeg vozila. Ovde dobrih automobila i nema u nekom zavidnom broju, jer je plaćanje poreza za njih većini nemoguće, pa ih voze samo ekstremno bogati.

Šri Lanka utorak 5.10. 22:05 Komentara: 2

Šri Lanka, lepše nego u raju

Neki očigledno romantično nastrojen putopisac uporedio je ostrvo Sri Lanku na geografskoj karti s plodom manga koji se otkinuo s južnog kraja Indije i zaplovio Indijskim okeanom, u pravcu Ekvatora.

Šri Lanka subota 10.10. 06:40 Komentara: 0

Šri Lanka

Da sam pre par godina rešavala test sa pitanjima vezanim za Šri Lanku, nešto ne verujem da bih osvojila mnogo bodova. Ipak, lociranje Šri Lanke ne bih smatrala većim podvigom, imajući u vidu da je u pitanju ostrvska zemlja koja se odmah nameće svojim položajem ispod samog juga Indije, ili kako je još zovu “suzom Indije”.

Šri Lanka subota 24.02. 07:26 Komentara: 10

Šri Lanka: "Svetkovina" spokoja juga

Jedna od najlepših i kulturno-istorijskim tradicijama najbogatijih ostrvskih zemalja na svetu, Šri Lanka, sinonim je za "raskoš" raznolikosti na komadu kopna nalik dijamantu, sa svih strana okruženom Indijskim okeanom. Raša Sekulović prenosi svoje utiske sa njenog juga...

Jug počinje u Golu (Galle), jednoj od najvećih ostrvskih luka i, sa istorijskog aspekta posmatrano, najzanimljivijem živom (užurbanom) gradu Šri Lanke. Po nekim istorijskim izvorima, Gol je biblijski Taršiš, gde se kralj Solomon snabdevao draguljima, začinima i paunovima, ali počinje da dobija na značaju tek sa dolaskom Evropljana. Posle Portugalaca, koji su gradu podarili današnje ime, 1640. godine preuzeli su ga Holanđani, koji su sredinom 17. veka podigli impozantnu lučku tvrđavu, koja zaprema trideset šest jutara zemlje i danas je jedan od lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a.

Šri Lanka četvrtak 27.01. 16:07 Komentara: 0