Libija će postati "raj za turiste"?

Libija pretenduje da postane prestižna turistička destinacija, a po svemu sudeći, to će joj i poći za rukom.

Izvor: B92

Utorak, 31.07.2012.

15:52

Default images

Manje od godinu dana od ubistva libijskog lidera Moamera Gadafija, Libija planira intenzivu kampanju koja bi trebalo da je učini “rajskim odmaralištem”. Ranije je turizam u toj zemlji bio praktično mrtav, uprkos tome što se u njoj nalazi čak pet mesta pod oznakom “Svetske baštine” među kojima su rimske ruševine Leptis Magna i mediteranska obala duga skoro dve hiljade kilometara.

Leptis Magna koja se nalazi na oko sat vremena vožnje od Tripolija jedno je od reprezentativnih ostataka Rimskog carstva sa dobro očuvanim amfiteatrom, trgom-pijacom i arenama.

Pre oko 3000 godina ovaj obalski grad bio je veoma važno trgovačko čvorište u kom su se mogle kupiti egzotične životinje za rimske stadione. Budući da je iskopana samo trećina ostataka, moguće je da se ispod zemlje nalazi još mnogo više.

“Rimske ruševine u Libiji su među najvećim atrakcijama Severne Afrike”, tvrdi istoričar Justin Marozi. Ostale znamenitosti te zemlje su pećinski crteži u planinskom vencu Akakus i berberske kuće na planinama Naufosa.

Budući da se posledice Arapskog proleća i dalje osećaju, verovatno će trebati još vremena da aviokompanije uvedu redovne letove za Tripoli, a čak i turističke organizacije u Libiji priznaju da još nisu u stanju da garantuju bezbednost turistima.

“Kad nema sigurnosti, nema ni turizma”, kaže Abdul Halim ben Abou, marokanski menadžer prodaje u turističkoj agenciji Bright Orient u Tripoliju.

Ipak, on se nada da će za godinu dana, ili nešto više, uspeti da sastave dobru turističku ponudu koju neće odbiti ni najprobirljiviji turisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: