Egzotika Šeikovog zaliva

Šarm je pravo turističko mesto. To se odmah vidi. Uređeni putevi, hoteli, čuveni restorani, kafei (Starbucks), u delu Nama Bej, luksuzni hoteli načičkani jedan do drugog, sve vam to govori da je ovo mesto poptuno podređeno uživanju i zadovoljenju gostiju. Ali ovo letovalište nudi mnogo više.

Izvor: Miljana Kerèu

Četvrtak, 23.06.2011.

17:28

Default images

Najposećenije letovalište na Sinajskom poluostrvu jeste Šarm El Šeik i nudi beskrajne mogućnosti i za zahtevne turiste. Šarm El Šeik često nazivaju gradom mira (City of Peace) zbog velikih broja međunarodnih mirovnih konferencija koje su se održavale tamo. Na arapskom Sharm El Sheik (ªarm-üº ªeyh) znači Šeikov zaliv, a tokom otomanskog carstva i izraelske okupacije (od 1967. do 1982.) je bio poznat kao Ofira.

Egipćani ga zovu samo Šarm. Šarm El Šeik je počeo da se razvija nakon 1982. kada je Sinaj ponovo pripao Egiptu nakon izraelske okupacije, a vlada počela da ulaže i zove strane investitore uviđajući potencijal i prirodne lepote u okruženju. Danas Šarm ima oko 35 000 stanovnika.

Od ukupnog broja turista koji posećuju Egipat 70 % dolazi u Južni Sinaj gde je smešten i Šarm El Šeik, jer pored ovog čuvenog letovališta tu je i Sinajska gora sa manastirom Sv. Katarine i izleti sa ronjenjem u prelepim predelima.

Na konferenciji koja je bila održana za novinarske ekipe, a kojoj je prisustvovao i ministra egipatske vlade rečeno nam je da najviše turista dolazi iz Rusije i većinu od 50 000 soba u Šarm El Šeiku zauzimaju turisti iz Evrope.

Južni Sinaj često nazivaju zemljom proroka (Land of Profits) zbog mnogih čuvenih ličnosti koje su hodile na ovom prostoru.
Nacionalni park Ras Mohamed, Foto: B92
Egipat još uvek oseća posledice revolucije od januara ove godine i iako smo se uverili da je sve potpuno bezbedno, rekli su nam da je broj turista smanjen, pa se, u odnosu na 500 000 ljudi koji su posetili Šarm prošle godine očekuje polovina ovog broja. Od oktobra se očekuje veći talas turista i vraćanje poverenja. U Šarmu su inače povećanje mere obezbeđenja, s a ciljem da turisti budu apsolutno mirni i zbrinuti.

Da bi privukli što veći broj turista ove godine su uvedeni vrlo povoljni čarter letove za inostrane goste kao i veoma liberalni vizni režim, a cene u luksuznim hotelima sa all inclusive uslugom su povoljnije nego ikada.

Ovde ćete naći sunce tokom čitave godine, plaže sa dužim plićakom i fantastične predele za ronjenje i snorkeling sa bogatom florom i faunom (Nacionalni park Ras Mohamed , zabavu do ranih jutranjih satiati u čuvenim barovima, diskotekama i noćnim klubovima (Pacha, Little Buddha, Hard Rock Caffe) i ekskluzivne restorane za gastronomska uživanja.

Široka šetališta odišu mediteranskim mirisima, a uveče , zahvaljujući elegantnim pasažima u kojima se nižu prodavnice, muzici i programima animacije, grad se pretvara u mini Las Vegas.

Egipćani rekli da je najzaslužniji za gradnju ovog grada sada "ozloglašeni" Hosni Mubarak koji je i prvo utočište ovde pronašao. Stanovnici Šarm El Šeika uglavnom ne osuđuju bivšeg predsednika.
Foto: Bogatstvo mora, Foto: B92
Agencija United Travel International je našu ekipu zajedno sa ekipom novinara povela u Hotel Tropitel Naama Bay sa 5 zvezdica. Naš hotel je bio smešten veoma blizu hotelskih plaža.

Moram da priznam da ovde plaže nisu tako lepe i prostrane kao što su u Tabi ili Hurgadi. Male su, vrlo ograničene i ograđene. Plićak traje sve do bova, a posle bova već imate brodiće i opet nema baš prostora za užiavnje. Možda su u nekom drugom delu Šarm El Šeika plaže lepše ali ovde sam imala utisak kao da sam na Adi u jeku sezone.Možda je za porodično letovanje i manju decu ovako nešto privlačno.

Međutim, imate mogućnost za odlazak na izlete do Ras Nasranija i naročito lep nacionalni park Ras Mohamed gde možete uživati u ronjenju u najlepšem moru na svetu. Na ronjenje se ide brodom, i izlet traje od 8 ujutru pa do 5 popodne i predstavlja istinsko uživanje. Možete probati samo snorkeling (sa maskom) ili pravo ronjenje sa bocom uz stručnog instruktora.

U moru postoji beskrajno bogatstvo života - korali, šarene ribice ali i opasne vrste na koje ćete biti upozoreni da nikako ne dirate. Voda je prozirna i čista sa bojom tirkiza koja oduzima dah, a uz pustinju pored, prizor izgleda još lepše i nestvarnije. Moram priznati da je ovo najslanije more koje sam osetila.
Tropitel Naama Bay, Foto: B92
Hotel je bio lep, sobe besprekorno uređene ali ipak nedostajala je ona doza luksuza i egzotike koje smo osetili u hotelima u Tabi i Hurgadi. Možda je i okolina uticala na to. Tamo nas je okruživala pustinja i planine a ovde su to bili grad , kafići klubovi i ... urbanost. To je prava reč - Šarm El Šeik je urban.

Odmah smo primetili da ima dosta ruskih turista pa vam se, dok šetate plažom ili ulicom Egipćani obraćaju na ruskom, verovatno zato jer smo bili svetlije puti. Ako im se ne odazovete oni nastavljaju na engleskom, italijanskom, francuskom...

Vrlo su ljubazni ali ponekad i vrlo dosadni. Naročito su "aktivni" kada padne veče. Tada pokušavaju da vas uvuku u klubove i kafiće i ne prestaju da pričaju a nekad čak i idu za vama. Međutim, uvek drže distancu i nikada se nećete osetiti ugroženim.

Šarm El Šeik je čuven po svom noćnom životu, a možete birati svake večeri drugi klub. Tu su licencirani strani klubovi, sve vrste muzike, od house-a do roka i provod ovde traje do zore. Ukoliko posetite autentičan kafić sa ovih prostora dobićete jastučiće, nargilu, piće i animaciju.

Lokalni momci (žene nisu zaposlene ni u hotelima niti u kafićima) koji rade u kafiću će se potruditi da nikad ne zaboravite provod. Iako blago stidljivi (možda zbog vere) oni će veselo skakutati oko vas i nećete moći da odolite njihovom šarmu pa ćete sigurno zaigrati.

U Šarmu se nalazi i jedan od najluksuznijih hotela u Egiptu Stella di Mare 5 * deluxe koji smo imali prilike da posetimo i gde se osećate kao da ste član kraljevske porodice.

Uz more, ronjenje, predivnu hranu, noćni provod, ljubazne ljude, egzotičnu muziku i bogatu i čarobnu istoriju u Šarmu ćete sigurno osetiti deo čari Egipta i poželeti da mu se vratite i upoznate ga celog. Fee sihetak! (Živeli!)

Pogledajte još fotografija u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: