Adrenalinski odmor: Južna Afrika

Ako ne želite da se pržite na suncu, brčkate ili idete na skijanje u „fensi“ evropska skijališta, prepustite se avanturi i doživite „odmor“ koji nikada necete zaboraviti. Avanturistički turizam je nešto što će vas naterati da pomerite granice, probuditi sva vaša čula i uzdrmati adrenalin. Južnoafrička Republika nudi bezbroj mogućnosti za to.

Izvor: Miljana Kerèu

Utorak, 15.03.2011.

13:43

Default images

Ko je bio na ovogodišnjem Sajmu turizma mogao je da uživa na štandu Južnoafričke Republike. Niste mogli da ne primetite ove vesele ljude jer se timpan čuo iz svakog ugla Hale 1, a imali su i najbrojniju i najmaštovitiju ekipu. Pesmom, igrom, improvizovanim šatorom i afričkim umetničkim predmetima privlačili su pažnju svih posetilaca.

Svetsko prvenstvo u fudbalu održano prošle godine mnogo je pomoglo turističkoj promociji ove predivne zemlje. Nažalost ova država nema ambasadu u našoj zemlji već u Grčkoj, a pošto je građanima Srbije potrebna viza, morali bi da je izvade tamo. Avionska karta košta između 950 i 1000 evra, a ukoliko se rezerviše u poslednjem trenutku, može biti i skuplja. Ipak na štandu je rečeno da put u ovu zemlju nikad nije bio dostupniji.

Južna Afrika vam nudi sve – od čuvenog safarija do kamikaza kanjona.

Ronjenje sa ajkulama
Ovo ste sigurno viđali samo u filmovima, ali svaka čast onome ko je isprobao ovu avanturu. Južna Afrika je veoma popularna kada je u pitanju ovaj sport. Možda ste strastveni ronilac, ali želite da doživite nešto što će vam probuditi i strah i divljenje.

Izlet počinje laganim doručkom u Gansbaiju gde dobijate kratka uputstva o aktivnostima koje ćete raditi tokom dana. Potom krećete na pučinu gde na određenom mestu nailazite na velike bele ajkule. Možete birati da li ćete ih gledati iz čamca ili ćete se spustiti u kavezu i doživeti bliski susret sa velikom belom ajkulom!

Kapetan će „flertovati“ i sprijateljiti se sa njima da bi prišle bliže. Ovaj izlet košta oko 100 evra i za tu cenu dobijate punu opremu, vožnju i užinu.



Bording na dinama

Ova tura uključuje 3 sata peščanog bordinga, opremu, osveženje i instruktora koji će vam pomoći da naučite kako da vozite bord po peščanim dinama Atlantis kod Kejpatauna.
Foto: Bongani2/Wikipedia Commons
Ovo je relativno nova vrsta ekstremnog sporta za koji kažu da ga je veoma lako naučiti. Kako samo ime kaže, sličan je snoubordingu ali vam nisu potrebni slojevi odeće, a već za par sati svako može da leti po peščanim dinama koje su udaljene oko 45 minuta od Kejptauna.

Ovaj doživljaj bi obavezno trebalo da ukombinujete i sa vožnjom mini motornim vozilima po dinama jer kažu da je to nezaboravno iskustvo koje pruža osećaj ultimativne slobode.

Spuštanje sa Stone planine

Stona (Tejbl) planina je najviša planina na svetu na kojoj se organizuje spuštanje. Iskustvo dovodi adrenalin do vrhunca, a doživljaj uspeha je neopisiv.
Pogled sa Stone planine
Stona planina se uzdiže iznad Kejptauna, na 1000 metara nadmorske visine. Kada pređete preko ivice i provalije i spustite se 112 metara uz sigurnosne konopce i opremu imaćete pogled koji oduzima dah.

Možete birati kako ćete stići na vrhove planine – šetnjom sa vodičem (koju svi preporučuju) ili žičarom. Tura košta oko 40 evra, a podrazumeva 5 sati na planini.

Kamikaze kanjon

Ako ste dovoljno hrabri mozete uživati u celodnevnom izletu u klisuri prepunoj iznenađenja sa malim jezerima smeštenim među stenama. Potom sledi skok u kristalnu vodu sa visine od 3 do 22 metra, a u Južnoj Africi to zovu klufing.

Potom bi trebalo da se spustite niz Tander vodopade - 65 metara visoke slapove vode. Izlet košta oko 70 evra.

Za dalje informacije posetite XL Travel by Arrangement.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: