Tunis, zemlja iznenađenja

Tunis ima istoriju koja seže 3.000 godina unazad i prava je riznica negdašnjih carstava.

Text: Courtesy of Tunisian Tourist Office in Vienna
Izvor: Jat Revija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.08.2010.

22:00

Default images

Nekada srce Rimske Afrike, njegovo se bogato nasleđe danas očituje u fascinantnim nalazima feničanske i rimske Kartagine, ostacima punskog grada Kerkuana i medinama (starim četvrtima severnoafričkih gradova) gradova Tunisa i Suze (oba su na Uneskovoj listi svetske baštine).

U jednom trenutku ćete se odmarati na toplom zlaćanom pesku mediteranske plaže, a već sledećeg momenta možete biti na turi s kamilama u Sahari. Od luksuzne talasoterapije do jedne od najlepših preostalih rimskih ruina, Tunis je u svakom pogledu veoma izdašan.

Ova gostoljubiva zemlja boja i kontrasta, začina i mirisa, poziva vas da uživate u njenim prirodnim lepotama, starim varošima, dinamičnim festivalima i toplom prijateljstvu njenih ljudi. Tunis ima dugu tradiciju ugošćavanja posetilaca na svojim obalama, a zamašna infrastruktura modernih hotela, restorana, međunarodnih aerodroma, turističkih biroa i informativnih centara razvijana je da bi udovoljila gostima i pružila im osećaj komfora i uživanja.

U ovoj zemlji prijateljstva i egzotike, može se posmatrati svanuće nad Saharom, uživati u slasnom obedu u nekom od letovališta na obali i završiti veče ponoćnim plivanjem u bazenu nekog od modernih i komfornih hotela. Tunis sve to ima i to za svačiji ukus – od dugih šetnji kilometrima dugačkim blistavim plažama, surfovanja na vetru uz pomoć svežeg mediteranskog povetarca, istraživanja starih gradova, partijama golfa ili samo odmaranjem tokom dugog dana na toplom pesku. Jedrenje, surfovanje, ronjenje, igranje golfa, istraživanje arheoloških nalazišta, pustinje i oaze pružaju uživanje od oktobra do maja, kada je prosečna temperatura između 12 i 28 stepeni celzijusa.

Duga i pitoma obala najsevernije zemlje Afrike s idealnom klimom, preko 3.000 godina bila je svedok prisustva Feničana, Rimljana, Vandala, Vizantinaca, Turaka, Španaca i Francuza. Oni su stizali bilo kao begunci, bilo kao avanturisti, bilo da podjarme, bilo da zahtevaju, kao ratnici i misionari, kao trgovci i ratari, i svi su ostavili deo svoje priče zapisane u kamenu ili na mozaicima na brdima Kartagine i na pragu Sahare. To nasleđe Tunisa ujedno je i njegovo najveće blago očuvano na stotinama lokacija kao i u muzejima, od malog punskog muzeja u Utiki do velikih zbirki prestižnog Nacionalnog muzeja Bardo.

Osećate li grižu savesti što se izležavate i po čitav dan provodite u sunčanju i slatkom dokoličarenju? To se obično da ispraviti jednosatnom vožnjom iz ovih modernih letovališta do jednog sasvim drugog Tunisa, gde se nalaze rimske, arapske, berberske ili feničanske starine. Mnogo je podsetnika bogate prošlosti kojima se posetioci uvek iznova vraćaju očarani raznolikošću ove mediteranske zemlje.

Tunis poseduje 1.300 km najlepših plaža na Mediteranu. Od onih prijatno izdvojenih blizu neravnog i živopisnog terena na severnoj obali, kao što su Raf Raf i Sidi Ali el Meki, pa do onih divnih peščanih, oivičenih palmama, koje se blago spuštaju ka toploj vodi oko idiličnog ostrva Đerba. Potpuno su bezbedne i sasvim prikladne za čitav niz uzbudljivih vodenih sportova, ili jednostavno za izležavanje i upijanje sjajnog sunca tokom čitave godine. Svetski poznata letovališta na morskoj obali – Suza, Monastir, Hamamet i Nabel, Đerba i Tabarka nude svojim gostima najbolje peščane plaže i kristalno čistu vodu uporedo sa vrtoglavim brojem hotela na samoj obali, koji u svojoj ponudi imaju i sunce i morske sportove kao što su surfing na vetru i jedrenje, razgledanje podvodnog sveta, ribolov i kraće vožnje brodicama.

Skoro svi hoteli napravljeni su tako da pruže gostima maksimum komfora i uživanja, a njihovi restorani nude kako internacionalnu tako i tunisku kuhinju. Tokom vrhunca letnje sezone ulažu se napori da hoteli, kao i čitava regija, obezbede maksimalan broj aktivnosti. Letnji festivali u okolini pozivaju vas da se pridružite svojim domaćinima u slavljenju Neptuna, da učestvujete u lokalnim folklornim događanjima i uživate u nekom koncertu ili jednostavno da se zabavite na svoj način.

Tunis ima dugu tradiciju „orijentalnog velnesa“ u vidu posete hamamu koji je tuniska verzija parnog kupatila, ili vodenastiji rođak saune. Posle pune masaže i pranja tela, odlazi se u sobu za hlađenje na relaksaciju. U većini tuniskih hamama možete probati ghassoul. To je vrsta mineralne gline jedinstvenog sastava – ima izvrsnu moć upijanja što je čini odličnim sredstvom za čišćenje, ali za razliku od većine glina koje uklanjaju i korisnu masnoću kože, ghassoul, bogat mineralima čini kožu čudesno mekom. Tunis je čuven i po talosoterapiji i orijentalnim banjama. Reč talaso dolazi od grčke reči za more – thalassa – i odnosi se na čitav niz različitih tretmana tokom kojih se koristi morska voda da bi se oživelo telo i koža, ali i poboljšao krvotok. Ostali elementi iz mora koji se koriste u ovoj terapiji jesu alge, blato i pesak. Svi oni bivaju očišćeni i prečišćeni pre upotrebe. Talasoterapija obavljaju profesionalne medicinske ekipe u luksuznim hotelima s četiri ili pet zvezdica koji se nalaze na samoj plaži uz more u bazenima sa svežom morskom vodom. Specijalni tretmani sa zagrejanom morskom vodom do 37 stepeni celzijusa, akva-teretana i primena obloga od morske trave ubrzavaju metabolizam, podižu nivo energije i pomažu u regulisanju telesne težine. U hidrokupatilima se usmerenim mlazevima vode sprovodi masaža vodom, koja ima isceliteljsko dejstvo i podiže nivo energije tela u kombinaciji s moćnim sinergijskim i detoksikujućim efektom aromaterapijskih ulja, korisnim dejstvom mineralnih soli i posebno zdravim efektima morskih algi, koje blagotvorno deluju na uspostavljanje ravnoteže tela.

Ova zemlja je oaza savršene vegetacije. Vidik je ovde naizgled beskrajan. Na zelenim prostranstvima ispred Sredozemnog mora, u lepoti koja ih okružuje, igrači golfa moraju da ulože poseban napor kako bi se usredsredili na igru, koji tren pre no što udare lopticu. Tunis je provoklasna, svetski poznata destinacija za golfere, dobro pozicionirana u međunarodnim krugovima, na kojoj podjednako uživaju i amateri i profesionalci. Postoji deset različitih terena za golf, uz idealne vremenske uslove preko cele godine. U mnogim hotelima je moguće zakazati partiju golfa, a neki organizuju besplatno prebacivanje do terena i povratak. Članstvo nije uslov i sve – od štapova do nosača –može se zakupiti po vrlo razumnim cenama. Prvi teren za golf je izgrađen 1920. u Kartagini, a i danas se može osetiti dah duge golferske tradicije u Tunisu u senci starih eukaliptusovih stabala. Većinu terena je projektovao Ronald Frim i svaki teren je svojevrsno remek-delo, koje predstavlja izazov za svakog igrača. Golf teren Oazis usred Sahare od 2008. je dostupan igračima iz celog sveta. Ima osamnaest rupa i nalazi se u očaravajućem krajoliku peščanih dina blizu varoši Tozer.

------------------------

Jat ervejz za Monastir leti tri puta nedeljno. Avioni iz Beograda poleću utorkom i petkom u 20.35, a četvrtkom u 18.15. Povratni letovi planirani su istim danima za 22.35, odnosno 20.15.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: