Polokvane, baza za safari

Polokvane, glavni grad pokrajine Limpopo, poznat je kao kapija za veliki sever, jer je to polazna tačka za obilazak čuvenog južnoafričkog eko-regiona bushveld, gde se organizuju turističke ture.

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 29.04.2010.

06:40

Default images

Glavni mamac za ovdašnje turiste je safari u rezervatima divljih životinja u okviru eko-regiona bushveld, a na nekoliko sati vožnje od grada nalazi se čuveni Nacionalni park Kruger.

Park Kruger je organizovan po visokim standardima, i tu možete uplatiti neki od više ponuđenih paketa – dečiji safari koji je prilagođen za porodice sa malom decom, safari u etno smeštaju, ekskluzivni porodični, ili romantični safari.

U centru Polokvanea ne propustite nekoliko kvalitetnih muzeja, pre svega muzej umetnosti Art Museum u okviru kompleksa Library Gardens, gde stalnu postavku čine neka dela najboljih lokalnih umetnika.

U blizini je i muzej fotografije Hugh Exton Photographic Museum sa oko 20.000 crno-belih fotografija od 1890. godine na ovamo.
Photo: Smath. / Flickr
Zanimljive izložbe ima i Polokwane Museum, od kojih su najzanimljivije one o istoriji grada, ali jednako privlačni su i afrtifakti iz kamenog i gvozdenog doba. Polokwane Museum se nalazi u atraktivnoj zgradi iz post-viktorijanskog perioda, s kraja 19. veka.

Strancima u Polokvaneu se zanimljive i organizovane ture do pogona za proizvodnju likera Amarula, gde se posetioci detaljno upoznaju sa postupkom izrade. Tura je zanimljiva i dinamična, a na kraju se obližnjem planinskom selu Haenertsburg možete opustiti u starinskom pabu pod nazivom Iron Crown.

Planinska okolina Polokvanea dobra je za brdsku vožnju bicikla, a postoje i organizovane bajking ture kroz nacionalni park Kruger.
Photo: nick_bl / Flickr
Za pešačenje su najbolji severni delovi planine Drakensberg, kao i prevoj Magoebaskloof. Ovde takođe postoje dobre staze za mauntin bajk, ali i ergela sa konjima za jahanje. U okviru turstičkog centra moguće je iznajmiti i quad-bike – terenski motorcikl na četiri točka.

Velike pripreme za fudbalsko prvenstvo 2010

Polokvane je grad duboko zavučen u unutrašnjost Južne Afrike, sa mnogo manje turista u odnosu na znatno popularniji Johanesburg ili Pretoriju, tako da su gradske vlasti mesecima pripremale grad i njegove stanovnike na priliv stranaca tokom prvenstva.

Predsednik lokalne vlade, Kasel Matale, direktno je pozvao građane da kupuju karte za utakmice koje će se održati u njihovom gradu, i da na taj način podrže Svetski kup FIFA 2010.

Matale je obećao i da će se lokalna vlast potruditi da lokalno stanovništvo dobije karte za utakmice po nižoj ceni, kako bi i to uticalo na veći posećenost.

Voda za česme bezbedna za piće

Voda sa česme u svim gradovima-domaćinima svetskog prvenstva 2010. je bezbedna za piće i zadovoljava najviše standarde – tako tvrde zvaničnici.

Godine 2008. uvedena je etiketa Blue Drop (Plava kap) koja se dodeljuje za kvalitet pijaće vode sa česme, nešto slično međunarodnoj etiketi Blue Flag (Plava zastavica) koja se daje za kvalitetne plaže.

Zvaničnici u Polokvaneu uveravaju da već gradska voda već nekoliko godina nije bila izvor zaraze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: