Sejšeli, tropski raj za lenčarenje

Egzotično lenčarenje na pesku uz stabla kokosovih palmi, kornjače i piskave papagaje.

Izvor: B92

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2009.

07:10

Default images

Tropski izolovani arhipelag koga čini preko 100 ostrva sa prostranim egzotičnim plažama, belim peskom, palmama i tirkiznim okeanom. Sejšeli leže stotinama kilometara daleko od Afrike u zapadnom delu Indijskog okeana.

Očaravajuća priroda, koralni grebeni, apsolutna tišina bez tračka buke, bez malarije, i opasnih životinja. Veliki broj plaža je totalno ocepljen od ljudi, skroz su puste, ali često i nepristupačne.

Tokom čitave godine temperatura je idealna za zabavu na vodi i u vodi. Ronjenje je jako popularno. Moguće je i iznajmljivanje čamaca i razgledanje ostrva u sopstvenoj režiji.

Službeni jezici su sejšelski kreolski, engleski i francuski. Kreolski najviše podseća na francuski što se vidi iz najprostijih izraza: bonzour (dobar dan), orevwar (doviđenja).
Ostrvo Mahe / Photo: evhead / Flickr
Ukoliko na Sejšele dolazite avionom, direktno slećete na glavno ostrvo koje nosi ime Mahe, koje okuplja 90% stanovništva i na kojem ćete naći najbolju ponudu hotela. Turisti najčešće odluče da se ovde stacioniraju, i odavde organizuju dalje akcije. Saobraćaj normalno funkcioniše, iako u glavnom gradu postoji samo jedan semafor. Vozi se po britanskim pravilima – levom stranom trake.

Na ostrvu Mahe smešten je i glavni grad Viktorija, jedna od najmanjih prestonica na svetu sa svega 25.000 stanovnika. Tu se nalazi i odlična pijaca sa velikim izborom egzotičnog voća, povrća, začina, i naravno ribe čiji se mirisi razležu na sve strane. Vizuelno jako primamljivo, ali i neprijatno za osetljivo čulo mirisa.

Simbol ovog minijaturnog grada je l’horloge, umanjena kopija Londonskog Big Bena, ujedno i sećanje na britansko kolonijalno doba. Oko njega se niže par zgrada, pošta, banke i botanička bašta, velika turistička atrakcija. Gradom dominiraju drvene kućice koloristično dekorisane.

Poslednjih godina ulice su malo modernizovane, ali grad je i dalje daleko od urabanog i atraktivnog. Od istorijskih vrednosti tu su Nacionalni muzej u kojem se možete sresti sa istorijom Sejšela, i Prirodno istorijski muzej u kojem ćete videti koje su sve životinje naseljavale i danas još uvek naseljavaju ostrvo.

Na Sejšelima ćete sresti i endemičnu biljku coco de mer, jedinstvenu vrstu palme čiji zreli plodovi dosežu do 25 kg. Nazivaju je i double coconut i može se naći na svega dva ostrva, Praslin i Curieuse.

Praslin je drugo po veličini ostrvo. Od ostrva Mahe potrebno je oko 20 minuta letom ili sat vremena brodom. Na ovom ostrvu se nalazi Anse Lazio, jedna od najlepših plaža na svetu. U samom jezgru ostrva je Vallée de Mai, parče prirode pod zaštitom UNESCO. Poznato je i po endemičnim pticama Bulbul i tamnom papagaju.

La Dique je ostrvo koje se najčešće fotografiše. Ovde se još uvek oseća kolonijalni duh u starim kolibama na plantažama. Do ovog ostrva se dolazi jedino preko Praslina, feribotom za oko pola sata, iznajmljenim luksuznim helikopterom, biciklom, ili kolima koje vuku volovi. Automobila gotovo da nema. Ostrvo je poznato po stenama neverovatnih oblika. Idealno je za one koji bi da ne rade apsolutno ništa već žele da se izležavaju na divljim plažama tropske harmonije.

Do ostrva Silhouette potrebno je oko 20 minuta vožnje helikopterom od ostrva Mahe. Gledano iz ptičije perspektive ovim ostrvom dominira Morne Dauban, brdo od 750 m. Ostrvo je idealno za lagane šetnje kroz tropske šume i razgledanje drevnih kreolskih kućica, plantaža kafe i avokada.

Denis je koralno ostrvo 80 km od ostrva Mahe. Idealno je za ronjenje jer u svojim dubinama krije najrazličitije vrste ribe. Obala je prilično stenovita, a u pesku pojedinih plaža kornjače polažu svoja jaja.

Bird Island je najsevernije ostrvo, raj za ljubitelje ptica. Od maja do oktobra, u periodu kada se izležu jaja, predstavlja pravu atrakciju. Na ovom ostrvcu svoje utočište našla je i Esmeralda, najstarija i najtamnija kornjača na svetu. Na ostrvu je smešten samo jedan hotel i izvan njega ne živi gotovo niko. Upravo zbog toga, ptice se uopšte ne plaše ljudi.

Ostala ostrva su znatno manja i uglavnom preovlađuju korali. Jako su primamljiva za ronioce. Kristalno more nudi najrazličitije vrste kojima raspolaže Indijski okean od kitnjastih papagaj i leptir riba do tuna i ajkula. Uz malo sreće naići ćete i na morske kornjače. Tu se sreću i zanimljivi ostaci brodova. Danas su potpuno obrasli i udomljavaju veliki broj morskih stanovnika.

Kuhinja

Riba je osnova svega. Na Sejšelima se kombinuje hrana iz raznih krajeva sveta. Iz Indije su pokupili razne vrste karija od onih eksplozivno ljutih do nešto blažih često sa aromom kokosovog mleka. Iz Kine stiže pirinač i sve od pirinča, iz Francuske mirisni sosovi i začini. Svi ovi sastojci kombinuju se sa ribom iz Indijskog okeana i najrazličitijim tropskim voćem i povrćem.

U slučaju iznenadne gladi najjeftinija varijanta je kokos koji možete pokupiti na plaži, i iz sve snage tresnuti o oštru površinu kako biste mu razbili tvrdu opnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: