Korunja - skromna i hirovita španska lepotica

Podeli

Neki precenjuju Korunju dajući joj status "Rija u malom". Ipak ovaj grad često biva pogođen lošim vremenskim prilikama koje neće prijati baš svim posetiocima. To, međutim, ne znači da bi je trebalo zaobilaziti, jer ima neke od najlepših urbanih plaža u Španiji, a njen boemski šik opravdava dugo putovanje.

Ovde je rođen brend Zara i jedinstvena kultura obilaska barova. Takođe, tu je i izvrsno suvo belo vino iz lokalnog Albarinjo vinograda.

Ako odlučite da posetite Korunju, preporučuje se renovirani Hotel Lois koji nudi prenoćište u majušnim belim sobama na svega nekoliko minuta od starog grada i plaže Riazor.

Restoran koji se nalazi u prizemlju služi tradicionalnu galicijsku ribu i meso, a tu je i bar sa odličnim vinima.

Ako biste više želeli da istražujete različite specijalitete karakteristične za ovaj kraj, dajte se u potragu za tapas barovima od kojih je možda i najzanimljiviji Abica.

Tu možete isprobati sveže morske plodove sa krompirima, tunu, i odličan pesto od sušenog paradajza.

Preporučujemo i grilovanu hobotnicu sa piperadom (kuvane paprike) u Alma Negri, koja je prošle godine osvojila prvo mesto u takmičenju najboljih tapas barova Korunje.

Kada poželite da prošetate nakon odlične hrane i pića, posetite Domus Casa Del Hombre, interaktivni muzej posvećen ljudskom telu u neobičnoj zgradi u obliku jedra koja gleda na Rijazor zaliv.

Dizajnirao ju je japanski arhitekta Arata Isozaki koji je takođe i idejni tvorac Olimpijskog stadiona u Barseloni.

Vredi ga posetiti i samo zbog zgrade, ali će ga oduševiti i njegova unutrašnjost – tu možete pogledati više od 200 interaktivnih izložbi o ljudskom telu.

Andaluzija: Magija muzeja Evrope

Na jugu Španije, u prelepoj Andaluziji, postoji nešto što se zove Duende. Španci ga opisuju kao "misterioznu moć koju svi osete, a ni jedna filozofija ne može objasniti".

Magija flamenka i „kule od cimeta”

Ništa ne govori o lepoti ovog andaluzijskog grada kao stihovi uklesani na jednoj od kapija Alhambre: „Udeli mi gospo, jer u životu nema strašnije kazne nego biti slep u Granadi.“

Madrid – prestonica za svačiji džep

Glavni grad Španije svake godine posećuju horde turista iz celog sveta a on im izlazi u susret brojnim povoljnostima i besplatnim aktivnostima, pa je tako dobio epitet omiljene prestonice za svačiji džep.

strana 1 od 11 idi na stranu