Vodič kroz tajne Grčke: Hanja

Podeli

Grad Hanja je smešten na severozapadnom delu Krita i jedno je od najživopisnijih mesta na ovom lepom ostrvu. Od vremena oslobođenja od Turaka pa do 1972. godine Hanja je bila prestonica Krita, kada je tu ulogu preuzeo Iraklion.

Izdavačka kuća Laguna nedavno je objavila knjigu „Pogled sa Olimpa“ , izuzetan ilustrovan putopis i vodič kroz Grčku i njenu bogatu kulturno-istorijsku baštinu. Autori su Majda i Zvonimir Šimunec, odlični poznavaoci grčkog tla, istorije i kulture. Od Helade, preko Vizantije do savremene Grčke sažimaju se najznačajnija znanja iz istorije, mitologije, kulture i umetnosti, religije, književnosti, muzike, politike, pa i kulinarstva.

B92 i Laguna poklonili su jedan primerak „Pogleda sa Olimpa“. Dobitnik je obavešten, a nagradu može da preuzme na prijavnici zgrade B92 (Bulevar Zorana Đinđića 64a, Novi Beograd).

Danas je Hanja drugi po veličini grad na ostrvu, političko-administrativni i kulturni centar istoimene oblasti i zapadnog dela ostrva, sa 60.000 stanovnika.

Prostor današnjeg grada bio je naseljen i u minojsko doba pod nazivom Kidonja. Bio je to veoma važan grad-palata, koji je nastavio da se razvija i u antičko doba i postao najmoćniji u regionu, pa ga je čak i slavni Homer spomenuo u svom epu o Odiseju.

Kidonja se razvijala i pod zastavama brojnih okupatora koji su se smenjivali, od Rimljana, Arapa, preko Vizantije i Venecijanaca (koji su je otkupili za samo 100 zlatnih kovanica) do Turaka.

Upravo su Arapi, osvojivši Krit 824. godine, Kidonju nazvali Hanja, koja od tog vremena ima današnji izgled.

Posebno važan period u razvoju Hanje jeste kraj 19. veka, kada su je velike evropske sile, po oslobođenju od Turaka, proglasile glavnim gradom Krita. Na raskrsnici evropske i istočne civilizacije, grad tada u svakom pogledu doživljava procvat.

Bogatstvo te epohe i jedinstveno kulturno nasleđe, vekovima čuvano, najbolje se ogleda u brojnim monumentalnim građevinama neoklasičnog stila koje su i danas u funkciji. Domaćini će vam reći da Hanju zapravo čine dva grada – novi, koji se u arhitektonskom smislu ne razlikuje od bilo kog drugog ostrvskog grčkog grada, i stari, srednjovekovni deo, koji je uspeo da sačuva autentična arhitektonska remek-dela civilizacija i moćnih osvajača, kojima se Krit uvek nalazio na putu.

U starom gradu su i velika luka, venecijanski svetionik, džamija i fontana, „sedervani“, kako bi to rekli Grci, oko koje se okupljaju šetači da bi na trenutak doživeli putovanje kroz istoriju Krita. Odlukom Ministarstva kulture Grčke, stari grad je 1965. postao istorijski spomenik od posebnog značaja.

Među posećenijim mestima u gradu je Agora, zatvorena pijaca, zgrada u obliku krsta, gde je pazarnim danima najveća ponuda nadaleko čuvenih, kvalitetnih domaćih proizvoda– maslina, sireva, meda, vina i rakije.

U blizini Hanje pronađene su i kamene ploče ispisane linearnim B pismom, do danas nedešifrovanim, koje, kako se smatra, predstavljaju prve tragove pismenosti u Evropi.

Tekst i fotografije preuzete iz knjige „Pogled sa Olimpa" autora Majde i Zvonimira Šimunec.

Posle skoro pune dve decenije letovanja u Grčkoj, sve je veći izazov da se pronađe neki novi kutak i vidi nešto novo. Naravno, pod uslovom da u te kutke ne računamo grčka ostrva kojih ima oko 1400, od kojih je, opet, svega 227 naseljeno.

Od Homera, Svetog Petra, Bajrona, Vagnera, do današnjih VIP posetilaca postoji konstanta – prirodne lepote koje je nemoguće opisati i kulturno i duhovno nasleđe. U dve reči: more i vegetacija. Ali ko god pokuša da opiše te dve jednostavne reči vezane za Kefaloniju – učiniće joj nepravdu.

Vodič kroz tajne Grčke: Nafplio

Nafplio je još jedan turistički dragulj Grčke, sa 17.000 stanovnika, smešten u živopisnom Argolidskom zalivu, na krajnjem zapadu Peloponeza, 120 kilometara udaljen od Atine.

Vodič kroz tajne Grčke: Mani

Da su ovom delu helenskog kopna bogovi sa Olimpa podarili čudesnu istoriju i gotovo nestvarna prirodna bogatstva, možda najbolje potvrđuje poluostrvo Mani.

Vodič kroz tajne Grčke: Monemvasija

Regionalnim putem od Sparte ka jugoistoku Peloponeza, posle oko 90 kilometara naišli smo na nestvarnu sliku. Pored tipične mediteranske varošice, sa marinom okruženom desetinama malih restorana, povezana uskim zemljanim prevojem dužine 130 metara, iz mora izranja visoka stena.

strana 1 od 14 idi na stranu