Dubai - grad raskoši, zlata i dijamanata

Podeli

Naš reporter u Dubaiju, metropoli za koju tvrde da je raj na zemlji i koja je najlepša zimi. Sa 124. sprata zgrade "burdž kalifa" možete videti svetlucave vode i zlatne peščane dine.

INFO
- Dubai ima 4.000 hotela čiji su kapaciteti u toku godine rasprodati od 92 do 96 odsto.
- Tamo gde nafta "curi iz česme" ni benzin nije skup. Pre bismo rekli da je ultrajeftin - za litar morate da platite 35 centi.
- Januar je mesec koji stranci najviše vole u Dubaiju: u ovom trenutku ovde boravi milion i po turista!
- U Dubaiju trenutno živi oko 15.000 Srba i 5.000 ostale "braće" iz bivših ju-republika: Hrvata, Slovenaca, Makedonaca, Bosanaca.

DA je Dubai raj na zemlji nije sporno, ali je pitanje kada je najlepši. Verovatno baš u ovo vreme, dakle u januaru, ali i februaru, jer osim temperature koja iznosi između 24 i 28 stepeni Celzijusa, traje i šoping festival, sa popustima od 25 do 75 odsto, pišu Novosti.

Ako tome dodamo da su u principu popusti 50 odsto, a da se Francuzi (Pjer Karden, Ted Lapidus...) strogo drže brojke od 75 odsto, onda budite ubeđeni da će se ili buđelar isprazniti ili će kartice "eksplodirati".

Naravno, Dubai nije samo šoping. Biser Emirata, koji ima dva miliona žitelja, priča je za sebe. Ako putujete posredstvom agencije, a hoćete da vidite što više znamenitosti, moraćete da odvojite prilično novca. Jer, poseta Burdž el Arabu ("Jedro"), hotelu sa sedam "zvezdica" (postoji još samo jedan na svetu, a on je u Abu Dabiju) staje 130 evra po glavi gosta. Naravno, uz ručak ili večeru.

Neumoljive hostese

"Jedro" ima 26 spratova (ali su oni duplo viši u odnosu na normalne), 17 restorana, "sobe" su od 170 do 450 kvadratnih metara, a najjeftinije koštaju 1.000 dolara za noć. Poenta je u tome što su one uvek "popunjene", pa nema spavanja bez 3.500 evra, a najbolji apartmani koštaju i 35.000 dolara!

Do pre nekoliko godina Burdž ste mogli da posećujete, pa čak i da razgledate neke apartmane, ali je to vreme prošlo. Da biste stigli do "Jedra" morate da se najavite, i to preko agencije koja odredi u kojem restoranu ćete večerati....

Odmah će vas dočekati ljubazne, ali veoma poslovne hostese koje vas sa osmehom vraćaju u "vaš vilajet". Preostaje vam jedino da se fotografišete na ulazu u predvorju. S desne i leve strane su akvarijumi. Ruča se obilno i kvalitetno, a piće se posebno plaća. Piva su od 0,3 l i koštaju 55 dirhama, ili oko 11 evra.

Kada doputujete u Dubai ne možete a da ne posetite i najvišu zgradu na svetu. "Burdž kalifa" je zaista neverovatno visoka lepotica: "porasla" je do 828 metara i ima 160 spratova... A, sa vidikovca (124. sprat) možete videti svetlucave vode Golfa i zlatne arapske peščane dine... Ako kupujete kartu do tog nivoa i želite da uđete odmah, morate da izdvojite 520 dirhama (jedan evro=4,8 dirhama ili 3,67 dolara), a ako kupujete kartu za neki drugi dan bolje ćete proći, jer će vas to koštati samo 124 dirhama (25 evra).

Iz "Burdž kalife" možete najpre liftom, pa kroz neverovatno veliku knjižaru, da uđete u "Dubai mol", najveći na svetu, i da tako stignete u carstvo šoping poroka. Tamo, jednostavno, nema šta nema.

"Kalifa" nebu pod oblake

"Burdž Kalifa" je izgrađena 2010. godine i ima 828 metara. Druga najviša zgrada na svetu je izgrađena u Meki; Abradž al Beit kule su ipak mnogo niže i "stale" su na 601. metru. Slede Tajpej 101 (Tajvan) - 509 metara, Šangajski svetski finansijski centar (Kina) - 492 metra, Internacionalni komercijalni centar u Hongkongu 484 metra... Na spisku od 30 najviših zgrada na svetu, Dubai zastupaju i Toranj 1 i Toranj 2 koji su na 22. mestu (376 metara), Almas Tauer (27. mesto, 363 metra) i Emirejts ofis tauer 829-355).

Carstvo šopinga

Sve je brendirano na ovom mestu, plus još "mali milion" drugih prodavnica, a ima ih oko 1.000. Možete ih posetiti, uz mogućnost da se izgubite ako ne znate da čitate oznake koje vas vode iz jednog u drugi kraj ove nepregledne "trake" na nekoliko spratova. Nikako ne možete da ostanete gladni, jer imate stotinak restorana sa hranom iz čitavog sveta, a tu su i brza hrana, kafići, poslastičarnice...

"Dubai mol" je poznat i po ogromnom akvarijumu u kojem su smeštene ne samo mnoge vrste manjih i većih riba, već i prave ajkule. I ostali šoping centri imaju svoje karakteristike. Najpoznatiji i najbolji su "Emirati mol" sa čuvenim zatvorenim skijalištem, "Deira siti centar", "Festival siti" (postoje kanali kojima plove turistički čamci), "Marina mol" koji je ušuškan između ogromnih solitera, zastrašujuće visine i svemirskog je izgleda...

- U svetu ipak postoji zemlja u kojoj nema poreza - to su Ujedinjeni Arapski Emirati.

- Ne postoji grad u svetu u kome ste toliko bezbedni kao u Dubaiju. Stopa kriminala iznosi 0,2 odsto!

Poseban utisak ostavlja "Ibn batuta mol". Dobio je ime po njihovom čuvenom putopiscu, a delovi u tom šoping centru su podeljeni po zemljama o kojima je on pisao, tako da nailazite na "vrata" Andaluzije, Egipta, Tunisa, Irana, Iraka... Iza njih se kupuje najbolja evropska i svetska roba.

U starom delu grada, Deiri, možete jesti najbolju hranu: iračku, indijsku, libansku, meksičku, filipinsku, marokansku, kinesku, japansku, ali i rusku, francusku, italijansku... I što je najvažnije, hrana nije skupa: za 10-15 evra dvoje mogu odlično i obilno da jedu. Alkohol je strogo zabranjen i možete da ga dobijete samo u hotelima koji za točenje moraju da imaju posebnu dozvolu. I to je Dubai.

Luksuz

Jedno od najlepših obeležja Dubaija je Krik golf i jaht klub, a posebno glavna zgrada koja liči na Sidnejsku operu. U tom "zatvorenom krugu" je Dubai krik marina, Dubai krik selo, Dubai krik rezidencija, Akademija, akvarijum, otvoreni fitnes centar...Dubai je poznat po zlatu i dijamantima. Preporučuje se šoping u Golden dajmonds suku, gde je poređano oko 340 prodavnica, a gram zlata košta 125 dirhama ili 25 evra.

Dubai: stranci su domaći

Dubai je jedno od najlepših i najposećenijih mesta na svetu. Postao je svetski poslovni centar sa spesigičnom kulturom i predivnom arhitekturom a to su samo neka obeležja ovog grada. .

Dubai - spoj tradicije i modernog

Dubai koji krasi vodiče lako je naći. Od nebodera pa do odličnih tržnih centara, grad izgleda kao futuristički uvod u Bliski istok, ali sa zapadnjačkim šmekom.

Dubai - turistički fenomen

Dubai je kao turistička destinacija postao pravi fenomen i ceo svet je ostavio u šoku. Mnoga popularna turistička mesta pokušavala su godinama da steknu reputaciju i izgrade potrebnu infrastrukturu kako bi privukla turiste, a turizam u Dubaiu rascvetao se u vrlo kratkom vremenskom periodu, zahvaljujući nekim pametnim potezima tamnošnje vlade.

Najskuplji i najbolji grad na svetu

Do sada smo mogli da se čudimo megalomanskim projektima iz Emirata i pokatkad zavrtimo glavom – pitajući: „Čemu sve to?“. Ali sada je reč o jednom pozitivnom primeru – Masdar siti će biti grad za primer.

U poslednje vreme, Dubai se sve više širi u more. Izgradnja veštačkih ostrva je ključni razlog preteranog zaduživanja. Jedini takav naseljeni arhipelag je relativno skromni Palm Džumeira, sa oblakoderima i rezidencijama od milion dolara.

Da li sunce još uvek sija u Dubaiju? (1)

Dubai je gotova priča, zar ne? Nagomilani dugovi prete da obore oblakodere ovog grada; strani biznismeni odlaze i svoje automobile ostavljaju na aerodromu dok pustinjski pesak ponovo osvajaju grad

Hotel Atlantis The Palm (video)

Za ljubitelje vrhunskog luksuza predstavljamo još jedan hotel u Dubaiju, a koji spada u kategoriju najspektakularnijih hotela na svetu - hotel Atlantis The Palm. Pogledajte reportažu o ovom jedinstvenom hotelu...!

strana 1 od 2 idi na stranu