Antalija - najlepše od Turske

Podeli

Antalija je godinama jedan od najposećenijih turskih gradova. To je mesto gde i Turci letuju. Ono što ovo mesto čini tako veličanstvenim je grad skriven među sjajnim plažama, luksuzni hoteli koji vam nude sve što poželite, ali i istorijske znamenitosti koje će zadovoljiti želju za učenjem nečeg novog.

Antalija je smeštena na litici u južnom delu poluostrva Anadolije, a njeno ime znači sjajna zvezda Mediteranskog mora. Antaliji pripadaju okruzi Kas, Alanja, Manavgat i Kemer. Grad Antalija, glavni grad istoimene pokrajine ima 603.190 hiljada stanovnika, ali se taj broj leti popne na 2 miliona, kada je vrhunac turističke sezone.

Ovo je vrlo slikovit grad, okružen planinama, šumama, mediteranskim morem i mnogim drevnim ruševinama. Sa aerodrome u Antaliji može se stići u bilo koji deo takozvane Turske rivijere, koja je ovakav naziv dobila zbog prirodnih i istorijskih lepota koje poseduje.

Antalija, grad u kome su pomešane istorija i kultura, zaslužuje naziv “glavni grad turskog turizma” kako ga mnogi nazivaju.

Danas on ponovo doživljava zlatno doba jer se transformisao u kulturno i istorijsko središte sa tematskim hotelima koji “predstavljaju” Veneciju ili katedrale u Moskvi.

Još uvek se mogu videti tragovi vizantijske, romanske i seldžutske arhitekture kulture.

Kaleici, rustični stari grad u kome su istorijske turske i grčke kuće pod zaštitom, je najpopularniji deo Antalije. Stare kuće odvojene uskom kaldrmom pretvorene su u hotele i turističke prodavnice. Još uvek se mogu videti tragovi vizantijske, romanske i seldžutske arhitekture kulture.

Obale Konialti i Lara poznate su po kristalno čistoj vodi, a možete obići i Side, Perga, Manavgat i Alanju. Do drevnih gradova poput Faselisa, Olimpusa, Adrasana i Kekova može se stići jahtom.

Iako ima mnogo prirodnih lepota, Antalija je najpoznatija po svojim zlatnim plažama. Kleopatra i Incekum plaže nalaze se na zapadu grada i dugačke su 2 km. Kleopatra plaža poznata je po mitu da se Kleopatra na ovom mestu tuširala. Lara i Konyaalti su delići raja sa svojim tirkizno plavim morem, punim barovima i klubovima. Ostala poznata mesta za kupanje su Kale (Demre), Patara, Adrasan, Finike, Tekirova, Phaselis i Ulas plaže.

Istorijska mesta, takođe, privlače mnogo turista svake godine. Olimpus, koji se nalazi između Adrasana i Kemera, je mesto sa arheološkim ostacima koji potiču iz II veka p.n.e. Drevni grad Aspendos poznat je po svom pozorištu, a ostala drevna mesta su Termesos, Hadrianus, Perge, Silion, Faselis, Limira, Aricanda, Demre (Myra), crkva Sv. Nikole, Simena, Kekova, Patara i Ksantos.

Nakon obilaska istorijskih mesta vreme je da uživate u prirodnim lepotama Antalije. Obiđite Manavgat vodopad, Karain i Beldibi pećine, Sarapsa Inn, Kursunlu i Duden vodopade, kanjon Koprulu…

Raj na zemlji

Što se udobnosti tiče, Antalija ima mnogo luksuznih hotela.

Madran Palace, sa 5 zvezdica u ponudi ima apartmane, restorane i ostale pogodnosti. Dedeman Hotel je lanac sa hotelima u mnogim gradovima, a u Antaliji važi za jedan od najboljih. Skoro svi hoteli imaju i turska kupatila, a najbolja ćete naći u Kervansaray Kundu.

Zakoračite u “raj na zemlji”. Hotel “Adam i Eva” je vrlo neobično mesto za odmor koje se nalazi 35 kilometara od Antalije U Beleku. Prema podacima koji se mogu pronaći na internetu, “nemoguće je oceniti ga zvezdicama jer je zamišljen kao raj na zemlji”.

Gostima se nudi besprekorna čistoća oličena u belini gotovo celog hotela. Sva ogledala i stakla u “Adamu i Evi” su bela i tako je u svih 469 soba uključujući 406 dvokrevetnih i 29 apartmana.

Budući da je renoviran u februaru ove godine, nećete pogrešiti ako se odlučite da odmor provedete upravo tu. Svaka soba ima klimu, direktnu telefonsku liniju, terasu, fen za kosu, sef, televizor sa kablovskim priključkom, radio, minibar, bežični internet, parno kupatilo, krevet na terasi i đakuzi. M

ožete uživati i u golfu, plivanju u otvorenom i zatvorenom bazenu, tenisu, teretani i sobi za zabavu.

Nećete imati potrebu da idete iz hotela, jer sve što vam eventualno zatreba, možete pronaći upravo tu – hemijsko čišćenje, iznajmljivanje automobila, menjačnicu, parking, lekara, fotografa i slično.

Noćni život u Antaliji

Antalija ima veoma aktivan noćni život. Naročito tokom letnjih meseci (jun-avgust) šetalište u luci preplavljuju turisti, ali i lokalno stanovništvo zbog brojnih klubova, diskoteka, barova i kafića koji se ovde nalaze.

Postoje i mesta sa živom muzikom, a ukoliko volite rok, tehno ili hip-hop, za vas su mogućnosti bezbrojne. Kaleici ulica nudi izbor zabave za svačiji ukus - engleski pabovi, tradiocionalna muzika i taverne.

Ovde noćni klubovi organizuju tematske zabave, plesne performanse i otvoreni su do ranih jutarnjih časova. Antalijski noćni život je još atraktivniji za vreme održavanja Međunarodnog Golden Orange filmskog festivala. Izbor je zaista veliki - možete birati od mirnih mesta gde ćete u prijatnoj atmosferi da pijete svoje piće, do ogromnih diskoteka na otvorenom.

Toliko je različitih mesta da ni za 15 dana odmora ne biste stigli sve da ih obiđete. Najposećeniji klub je Ally's. Ne postoji bolje mesto za đuskanje. Spremite se na čekanje u redu ispred kluba, naročito petkom i subotom. Poželjno je da budete atraktivno obučeni.

Inferno je moderno mesto, za ljude u trendu. Ako dođete pre ponoći, može biti prazno, ali ne dopustite da vas to otera - nakon ponoći nema gde igla da padne. Kako vreme odmiče i muzika postaje sve bolja. Prihvatljiva je i neobavezna odeća.

Club 29 je naveći klub u Antaliji kapaciteta oko 2000 ljudi. Takođe ima i najlepši pogled na luku. Ovaj prostor je istovremeno restoran, klub i bar, pa veče možete započeti večerom, zatim preći na piće i na kraju igrati do ranih jutarnjih sati.

Ako ste ljubitelj rok muzike Jolly Joker Bars je pravo mesto za vas.

Kušadasi - turska prestonica zabave

Bilo da vas mame neverovatno ukusi nadaleko čuvenih slatkiša, zanatlijske radnje pune tradicije ili letnje noći kojima odjekuje zabava, Kušadasi će vas oduševiti brojnim iznenađenjima.

Gde uživaju najbolji kuvari na svetu?

Iako kuvaju u najboljim i najskupljim restoranima, svetski majstori kuvanja otkrili su mesta u Evropi gde svraćaju zbog vrhunskog, ali i pristupačnog obroka spravljenog na jednostavan i uglavnom tradicionalan način.

Turska na "all inclusive" način

Ako ste ikada sumnjali u turizam u Turskoj, pažljivo pročitajte naredne redove. Od samog ulaska u ovu čarobnu zemlju, shvatili smo da je Turska postala velesila u turizmu.

Kušadasi je veliki egejski grad, odmaralište i luka, a nalazi se 108 km južno od Izmira. S obzirom da se nalazi u blizini ruševina Efesa, ta lokacija ga čini popularnim i za domaće ali i za strane turiste.

Bodrum: turski Sen Trope

U Bodrumu se nalaze verovatno najpoznatije turske plaže. Procenjeno je da je populacija na ovom mestu čak četiri puta veća tokom letnjih meseci.

Alanja: letovanje uz drevnu istoriju

Duž južne obale Turske na Sredozemnom moru nalazi se lepo odmaralište Alanja. Nekada, tajna lokalnog stanovništva (prvi hotel je izgrađen 1958), danas je jedna od najpopularnjih plaža na celom Mediteranu.

Oludeniz - uživanje na turskoj obali

Iako je Oludeniz svakako jedna od najpopularnijih plaža u Turskoj, njen jedinstven oblik odlično reguliše gužve. Zbog toga, čak i kada u jeku sezone dođete na plažu, nećete se osećati kao u košnici.

strana 1 od 9 idi na stranu