Antalija - najlepše od Turske

Antalija je godinama jedan od najposećenijih turskih gradova. To je mesto gde i Turci letuju. Ono što ovo mesto čini tako veličanstvenim je grad skriven među sjajnim plažama, luksuzni hoteli koji vam nude sve što poželite, ali i istorijske znamenitosti koje će zadovoljiti želju za učenjem nečeg novog.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2011.

16:42

Default images

Antalija je smeštena na litici u južnom delu poluostrva Anadolije, a njeno ime znači sjajna zvezda Mediteranskog mora. Antaliji pripadaju okruzi Kas, Alanja, Manavgat i Kemer. Grad Antalija, glavni grad istoimene pokrajine ima 603.190 hiljada stanovnika, ali se taj broj leti popne na 2 miliona, kada je vrhunac turističke sezone.

Ovo je vrlo slikovit grad, okružen planinama, šumama, mediteranskim morem i mnogim drevnim ruševinama. Sa aerodrome u Antaliji može se stići u bilo koji deo takozvane Turske rivijere, koja je ovakav naziv dobila zbog prirodnih i istorijskih lepota koje poseduje.

Antalija, grad u kome su pomešane istorija i kultura, zaslužuje naziv “glavni grad turskog turizma” kako ga mnogi nazivaju.

Danas on ponovo doživljava zlatno doba jer se transformisao u kulturno i istorijsko središte sa tematskim hotelima koji “predstavljaju” Veneciju ili katedrale u Moskvi.
Kaleici, Foto: Rainbow Demon/Flickr
Još uvek se mogu videti tragovi vizantijske, romanske i seldžutske arhitekture kulture.

Kaleici, rustični stari grad u kome su istorijske turske i grčke kuće pod zaštitom, je najpopularniji deo Antalije. Stare kuće odvojene uskom kaldrmom pretvorene su u hotele i turističke prodavnice. Još uvek se mogu videti tragovi vizantijske, romanske i seldžutske arhitekture kulture.
Plaža u Alanji, Foto: Jurgen BOT/Flickr
Obale Konialti i Lara poznate su po kristalno čistoj vodi, a možete obići i Side, Perga, Manavgat i Alanju. Do drevnih gradova poput Faselisa, Olimpusa, Adrasana i Kekova može se stići jahtom.

Iako ima mnogo prirodnih lepota, Antalija je najpoznatija po svojim zlatnim plažama. Kleopatra i Incekum plaže nalaze se na zapadu grada i dugačke su 2 km. Kleopatra plaža poznata je po mitu da se Kleopatra na ovom mestu tuširala. Lara i Konyaalti su delići raja sa svojim tirkizno plavim morem, punim barovima i klubovima. Ostala poznata mesta za kupanje su Kale (Demre), Patara, Adrasan, Finike, Tekirova, Phaselis i Ulas plaže.
Pozorište u Aspendosu, Foto: masterplaan/Flickr
Istorijska mesta, takođe, privlače mnogo turista svake godine. Olimpus, koji se nalazi između Adrasana i Kemera, je mesto sa arheološkim ostacima koji potiču iz II veka p.n.e. Drevni grad Aspendos poznat je po svom pozorištu, a ostala drevna mesta su Termesos, Hadrianus, Perge, Silion, Faselis, Limira, Aricanda, Demre (Myra), crkva Sv. Nikole, Simena, Kekova, Patara i Ksantos.

Nakon obilaska istorijskih mesta vreme je da uživate u prirodnim lepotama Antalije. Obiđite Manavgat vodopad, Karain i Beldibi pećine, Sarapsa Inn, Kursunlu i Duden vodopade, kanjon Koprulu…

Raj na zemlji

Adam&Eve hotel
Što se udobnosti tiče, Antalija ima mnogo luksuznih hotela.

Madran Palace, sa 5 zvezdica u ponudi ima apartmane, restorane i ostale pogodnosti. Dedeman Hotel je lanac sa hotelima u mnogim gradovima, a u Antaliji važi za jedan od najboljih. Skoro svi hoteli imaju i turska kupatila, a najbolja ćete naći u Kervansaray Kundu.

Zakoračite u “raj na zemlji”. Hotel “Adam i Eva” je vrlo neobično mesto za odmor koje se nalazi 35 kilometara od Antalije U Beleku. Prema podacima koji se mogu pronaći na internetu, “nemoguće je oceniti ga zvezdicama jer je zamišljen kao raj na zemlji”.

Gostima se nudi besprekorna čistoća oličena u belini gotovo celog hotela. Sva ogledala i stakla u “Adamu i Evi” su bela i tako je u svih 469 soba uključujući 406 dvokrevetnih i 29 apartmana.

Budući da je renoviran u februaru ove godine, nećete pogrešiti ako se odlučite da odmor provedete upravo tu. Svaka soba ima klimu, direktnu telefonsku liniju, terasu, fen za kosu, sef, televizor sa kablovskim priključkom, radio, minibar, bežični internet, parno kupatilo, krevet na terasi i đakuzi. M

ožete uživati i u golfu, plivanju u otvorenom i zatvorenom bazenu, tenisu, teretani i sobi za zabavu.

Nećete imati potrebu da idete iz hotela, jer sve što vam eventualno zatreba, možete pronaći upravo tu – hemijsko čišćenje, iznajmljivanje automobila, menjačnicu, parking, lekara, fotografa i slično.

Noćni život u Antaliji

Foto: Igor Vita
Antalija ima veoma aktivan noćni život. Naročito tokom letnjih meseci (jun-avgust) šetalište u luci preplavljuju turisti, ali i lokalno stanovništvo zbog brojnih klubova, diskoteka, barova i kafića koji se ovde nalaze.

Postoje i mesta sa živom muzikom, a ukoliko volite rok, tehno ili hip-hop, za vas su mogućnosti bezbrojne. Kaleici ulica nudi izbor zabave za svačiji ukus - engleski pabovi, tradiocionalna muzika i taverne.

Ovde noćni klubovi organizuju tematske zabave, plesne performanse i otvoreni su do ranih jutarnjih časova. Antalijski noćni život je još atraktivniji za vreme održavanja Međunarodnog Golden Orange filmskog festivala. Izbor je zaista veliki - možete birati od mirnih mesta gde ćete u prijatnoj atmosferi da pijete svoje piće, do ogromnih diskoteka na otvorenom.

Toliko je različitih mesta da ni za 15 dana odmora ne biste stigli sve da ih obiđete. Najposećeniji klub je Ally's. Ne postoji bolje mesto za đuskanje. Spremite se na čekanje u redu ispred kluba, naročito petkom i subotom. Poželjno je da budete atraktivno obučeni.

Inferno je moderno mesto, za ljude u trendu. Ako dođete pre ponoći, može biti prazno, ali ne dopustite da vas to otera - nakon ponoći nema gde igla da padne. Kako vreme odmiče i muzika postaje sve bolja. Prihvatljiva je i neobavezna odeća.

Club 29 je naveći klub u Antaliji kapaciteta oko 2000 ljudi. Takođe ima i najlepši pogled na luku. Ovaj prostor je istovremeno restoran, klub i bar, pa veče možete započeti večerom, zatim preći na piće i na kraju igrati do ranih jutarnjih sati.

Ako ste ljubitelj rok muzike Jolly Joker Bars je pravo mesto za vas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: