Tenerife, zemlja parkova i vulkana

Na Tenerifama vlada večno proleće, sa prosečnom temperaturom od 21. stepena i letnjim vrućinama od 30 stepeni, koje rashlađuju vetrovi sa Atlantskog okeana, ili okolnih planina.

Izvor: Večernje novosti

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2010.

07:00

Default images

Malo gde na svetu tako prijatno, domaćinski i profesionalno dočekuju goste kao na ostrvu Tenerife. Tajna je u tome što domaćini učine sve da se odmarate u čarobnoj prirodi, uživate u toploj vodi mora ili bazena, u šetnji parkovima, ali i restoranima i buticima. Ovako nam je u nekoliko reči opisala svoje prve impresije Gordana Damnjanović, iz jedne beogradske turističke agencije, koja organizuje putovanja na Tenerife.

Tenerife se nalaze u Atlantskom okeanu i pripadaju grupi Kanarskih ostrva, a najveće su ostrvo arhipelaga sa više od 700.000 stanovnika. Glavni grad je Santa Kruz de Tenerife, koji ima oko 2.800 sunčanih sati. Drugi veliki grad je San Kristobal de la Laguna, bivša prestonica provincije Tenerife. Prvi stanovnici ostrva bili su Berberi, a potom su ga osvojili Španci, kada je 1496. godine Fernandez de Lugo, po iskrcavanju, zabio krst u zemlju, po kome ovaj grad danas nosi ime. Krst se nalazi u crkvi Konsepsion i iznosi se u procesiji na Dan Krsta, 3. maja. I mada ostrvo pripada Španiji, na njemu ima najmanje Španaca, jer ovde dominiraju Afrikanci, Venecuelanci, Južnoafrikanci, ali i Englezi, a poslednjih godina Tenerife opsedaju Nemci, Skandinavci i Amerikanci.

Na Tenerifama vlada večno proleće, sa prosečnom temperaturom od 21. stepena i letnjim vrućinama od 30 stepeni, koje rashlađuju vetrovi sa Atlantskog okeana, ili okolnih planina. Kako ostrvo ima mnogo sunčanih dana, turistička sezona traje tokom čitave godine. Zbog prirodnih, kulturnih i turističkih lepota, Tenerife spadaju u 20 najposećenijih destinacija na svetu. Gotovo sve plaže na ostrvu imaju crni pesak, koji je nastao iz vulkanske prašine i magme. Beli pesak, koji je dovezen iz afričke pustinje, imaju samo elitne plaže. Najpoznatija "bela" obala je Terezita plaža u Santa Kruzu, i na njoj je preko crnog peska bačeno 50 miliona džakova sa belim pustinjskim peskom. Ostrvo je dugo 100 kilometara, a kako je iznajmljivanje automobila jeftino (samo 60 evra za tri dana, benzin je 70 centi litar), to daje priliku turistima da obiđu čitavo ostrvo i dožive njegovu lepotu. Poznata turistička mesta su Kandelarija, San Andres, Santa Marija del Mar, El Medano i Garačiko, a najlepše plaže su na istočnoj i zapadnoj obali, kao što su Las Teresitas, Los Abigos, San Markos, La Arena i San Huan. ZEMLJA PARKOVA Osim nacionalnog parka Taida, u kojem dominira vulkan, na planini La Manča postoji drugi vulkan, koji je poslednji put bio aktivan 1706. godine i spalio grad Garačiko. Druga prirodna znamenitost je Ikad de los Vinas u kojem se nalazi Park milenijumskih zmajeva, odnosno zmajevo drvo staro oko 3.000 godina, koje je pod zaštitom Uneska. Treći lep park je zoološki vrt Loro Park Sijam, a četvrti Sijam, najveći akva park u Evropi, koji je Špancima poklonila tajlandska princeza i uredila ga u istočnjačkom stilu. Tu su i planina Monte Esperanca sa koje se vidi čitavo ostrvo, ali i vodeni park Oktopus.

Najviše istorijskih znamenitosti nalazi se u prestonici, Santa Kruzu. Tvrđava Sveti Jovan Krstitelj, poznata u narodu kao Crna tvrđava, izgrađena je u prvoj polovini 17. veka i proglašena je za istorijsku baštinu. Auditorijum Tenerife delo je španskog arhitekte Santijaga Kalatrave, a jedro koje simbolizuje brod postalo je simbol Santa Kruza. Ako ne želite da vozite, onda krenite na izlet, a svaka takva avantura obilaska ovog divnog ostrva košta samo 10 evra. Jedno od najčarobnijih, ali i pomalo zastrašujućih mesta jeste Las Gigantes, stenovita obala Atlantika, čije su litice visoke i strme više od 200 metara. Kada u njih udare ogromni talasi i vetar s mora čini vam se da se nalazite negde u Irskoj ili Škotskoj, a ne na Kanarskim ostrvima. Sa hridi ove strme obale vidi se komšijsko ostrvo La Gonera, koje je gusto rastinjem kao mala zelena džungla i zato je jedno od najlepših mesta za izlet.

Tenerife su podeljene na četiri zone. Sever, u kojem se nalazi kulturna prestonica Laguna sen de Kristobal, sa univerzitetom i muzejima. Zapad, čiji je centar Puerto dela Kruz, staro elitno naselje prepuno zelenila, cveća, palmi, sa vlažnom klimom i maglom. Na zapadnoj strani je i grad Santjago del Tejde, na visini od 2.000 metara, i u ovom delu ostrva živi domaće stanovništvo, u kućama u južno- američkom stilu, prizemnim građevinama drečavo obojenih zidova, sa vratima i prozorima ukrašenim izrezbarenim drvetom.

Centralnim delom dominira visoka planina Teida, sa vulkanskim grotlom na 3.718 metara visine, najčešće pod snegom i ledom. Planina Teida je ujedno i nacionalni park, koji se obilazi uz pomoć velike žičare koja vodi turiste do samog vulkanskog jezgra.

Glavno mesto na jugu je plaža Los Amerikanos, odnosno turistički grad koji ima na stotine hotela, prodavnica i restorana, i koji živi i radi 24 sata veoma dinamično. Najpoznatija proslava na ostrvu je prolećni karneval u Santa Kruzu, i smatra se jednim od najznačajnijih karnevala na svetu. Za žitelje karneval predstavlja simbol slobode, jer je u vreme Frankovog režima bio zabranjen. Tada se igra salsa i batuka celu noć. Prvo se bira kraljica, a karneval započinje svečanom povorkom koja predstavlja eksploziju boja i zvukova. Potom se kolorit menja crninom kao znakom žalosti povodom "sahrane sardine", uz narikanja i jecaje.

Obala Tenerifa duga je 350 kilometara, sa mnogo uvala, malih i velikih, i zaliva između pitomih i strmih litica, sa plažama sa belim, crnim i zlatnožutim peskom, što ovo ostrvo čini bajkovitim. Kako je temperatura na ostrvu idealna, kupa se tokom čitave godine. Ostrvo je raj za provod, sa puno hotela, motela, restorana, kafića i pabova, ali i za šoping u tržnim centrima i buticima, po veoma povoljnim cenama. Kako je na Tenerifama ukinut PDV, cene su u proseku mnogo niže nego u Evropi. Za uživanje u pravom smislu neizbežan dodatak su odlična kuhinja i izuzetna, svetski cenjena vina i voće. Kao zemlja koja ima velike plantaže grožđa Tenerife imaju izuzetna vina, koja su stara i po 60 godina.

BANANE I KROMPIRI

Za srpske turiste jedna od atrakcija Tenerifa jesu male zelene banane, koje su nakisele i osvežavajuće. Jedu se sveže i brzo, jer brzo i propadaju na vrućini, s obzirom na to da ne sadrže šećer. Osim banana, na ostrvu ima paradajza, koji nije sočan i sladak kao naš, papaje, paelje, ali i malog, belog krompira, koji je izuzetno sladak. Taj krompir, koji raste u vulkanskoj zemlji, kuva se sa korom u slanoj vodi, a potom peče u ljusci i suši na kamenim pločama. Pored krompira na Tenerifama su popularni papas sendviči sa povrćem, ali i sa izuzetnim španskim kobasicama i salamama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: