Kan, centar Azurne obale

Zahvaljujući najpoznatijem evropskom festivalu filma koji se održava u maju, Kan je popularna i glamurozna turistička atrakcija preko cele godine.

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2009.

07:00

Default images

S obzirom da još od 1946. jednom godišnje okuplja ogroman broj poznatih ličnosti, pre svega iz sveta filma, Kan je vremenom postao najglamuroznije i najskuplje mesto na francuskoj obali.

Kao i ostala mesta u okolini, Kan je doživeo procvat u 19. veku kada su na Azurnu obalu počeli da stižu prvi turisti, pripadnici više klase iz Velike Britanije, a za njima su usledili nemački turisti.

Vremenom su počele da niču velelepne vile-vikendice bogatih, i one danas predstavljaju turističku atrakciju. Početkom 20. veka sagrađeni su luksuzni hoteli kao što su Miramar i Martinez, a nakon prvog svetskog rata, pored britanskih i nemačkih turista počeli su da dolaze i Amerikanci.

Ideja da se osnuje filmski festival postojala je još pre Drugog svetskog rata, ali je realizovana tek 1946, i od tada Kan neguje tradiciju glamura.
Photo: louisathomson / Flickr
ATRAKCIJE

Croissete (Kroaset) je najpoznatija ulica u Kanu, bulevar pored mora, odmah iznad glavne plaže. U bulevaru Croissette smešteni su najskuplji hoteli i prodavnice, a pogled koji se pruža iz tog dela grada je impresivan. Na zapadnom kaju bulevara nalazi se marina gde vez uzimaju najskuplje jahte na svetu.

Stari grad je skoncentrisan oko najstarijeg kvarta Suquet, koji čine uske, krivudave i strme uličice, prekrivene kaldrmom. Po uličicama su razbacani lokalni restorani, a na vrhu brda je sat-kula i crkva, odakle se pruža pogled na grad i zaliv. Dole, u dnu brda, smeštena je čuvena pijaca Marché Forville.

Marché Forville je velika pokrivena pijaca koja ima apsolutno najbolji izbor hrane u gradu. Na tezgama se može kupiti voće i povrće svake vrste, i sveža, tek ulovljena riba i plodovi mora. Pijaca je otvorena svakog dana od ujutro do popodne, a ponedeljkom se na istom mestu održava buvlja pijaca. Marché Forville se nalazi u istoimenoj ulici, nekoliko minuta hoda severno od marine, odmah pored najstarijeg kvarta le Suquet.

Palais des Festivals je dom Kanskog festivala, velika kongresna dvorana sagrađena 1982. na mestu nekadašnjeg kazina. To je ogroman kompleks zgrada, koji je poslednji put proširivan početkom 1990ih, sa 3 amfiteatra, 11 konferencijskih prostorija i dve izložbene hale. Palata je opremljena najmodernijim zvučnim i svetlosnim sistemima, a nalazi se na samom početku bulevara Croissettes, između marine, pijace, i starog kvarta Le Suquet.
Photo: jeffwilcox / Flickr
Plaže su u glavnom privatne, a ulaz može da košta i do 30 €, s tim što su u cenu uračunati ležaljka i suncobran. Javne plaže su besplatne ali one su dalje od centra, i na njima je često krkljanac, a one bez mnogo gužvi nalaze se prilično daleko od centra. Gužva je obično najmanja na dva obližnja ostrvca Île Sainte-Margueritte i Île Saint-Honorat.

Îles de Lérins su dva ostrvca odmah preko puta gradske rive. Na većem ostrvu, Île Sainte-Margueritte, postoji jedno utvrđenje, kao i prodavnice, barovi i restorani, i u principu je lako naći mirnu stenovitu uvalu gde čovek može da se osami ispod palme. Na manjem ostrvu Île Saint-Honorat postoje ruševine utvrđenja, kao i manastir gde se može kupiti manastirsko vino. Povratna karta feribotom do jednog ili drugog ostrva košta oko 10 €, a brodovi saobraćaju preko celog dana.

KLIMA

Kan ima mediteransku klimu sa dugim i toplim letima, a u danima najveće vrućine temperatura može da se popne i do 40˚C. Večeri su svežije, pre svega zbog hladnijih vetrova koji duvaju s mora.

Proleća i leta su prohladna, a zime blage.

IZLETI

Nica je na 30 km istočno od Kana, do koje se može doći modernim autoputem, ili živopisnim manjim putem pored mora. Nica je glavni turistički centar na Azurnoj obali, i posle Pariza je druga najpopularnija turistička destinacija u Francuskoj. Osim plaža i hladnih koktela, Nica ima i dobro opremljene umetničke muzeje, rimske ruševine, festivale, neke od najboljih restorana u Francuskoj, i klabing za svaku pohvalu. Privatne plaže se naplaćuju, ali su kompletno opremljene, i uz ligeštul se često dobija i veliki frotirski peškir, a kelneri donose piće do vaše ležaljke. Ulaz na privatne plaže je između 10€ i 20€, najčešće se dodatno naplaćuju suncobran (oko 5€) i ligeštuli (oko 15€). U Nici obiđite stari deo grada Vieux Nice, okrugli toranj Tour Bellanda, Englesko šetalište (Promenade des Anglais), i čuveni Hotel Negresco.

Antibes (Antib) je na 10 km od Kana, zanimljiv stari gradić smešten na rtu koji deli Kanski zaliv od zaliva susedne Nice. Prošetajte se kroz atraktivne ulice istorijskog centra, obavezno svratite u Pikasov muzej, i kupite nešto na lokalnoj pijaci.

Monako, mini država, nalazi se 45 km istočno do Kana. Glavne asocijacije na Monako su kockarnice, grand pri formule jedan, jet set i poreski raj. Obiđite stari grad Monaco-Ville, Napoleonov muzej, vidikovac Moneghetti, i čuveni kazino Monte Carlo.

St. Tropez je živopisan gradić od 5.000 stanovnika, 47 km južno od Kana. Poznat je bogatim gostima, a najviše po francuskoj glumici Brižit Bardo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: