Bujanovačka banja: tri u jedan

Podeli

Glavni adut Bujanovačke banje je što ima tri banjska faktora: termomineralnu vodu, lekovito blato, i prirodni gas ugljen dioksid.

Izvor: B92

Termomineralna voda Bujanovačke banje spada u kategoriju natrijum-hidro-karbonatnih, fluoridnih, sulfidnih i ugljeno-kiselih hipertermi, a temperatura vode na izvoru je 42°C.

Najveći deo vode izvire sa dubine od 30 metara, što je relativno plitko, i najviše podseća na izvore Mataruške banje. Pri površini, ova voda se meša vodom površinskih potoka, rashlađuje se, i smanjuje joj se količina minerala.

I pored demineralisanja na površini, bujanovačka se svrstava u jače mineralizovane vode. Na tržištu se prodaje flaširana, pod imenom Heba.

S obzirom da izvori daju više vode u odnosu na mogućnost oticanja, okolni teren je često poplavljen, i zahvaljujući tome banja raspolaže i lekovitim blatom.

Banja se nalazi na 400 metara nadmorske visine.

ŠTA SE LEČI

Reuma, kao i fizičke povrede i oboljenja organa za varenje. Leče se i kožne, ginekološke, i kardiovaskularne bolesti.

Lekovito blato se koristi za lečenje reumatizma, psorijaze i ekcema, kao i steriliteta.

Ugljen dioksid se koristi za lečenje bolesti perifernih krvnih sudova, migrene, i vanzglobnog reumatizma.

ORIJENTACIJA

Bujanovačka banja nalazi se 360 km južno do Beograda, 14 km od Vranja, 2.5 km od Bujanovca, i 3 km od Končulja, graničnog prelaza s Kosovom. Pored banje prolazi železnička pruga Beograd - Skoplje.

IZLETI

U okolini banje zanimljivo je posetiti manastire Prohor Pčinjski i Gračanicu, kao i grad Vranje.

Prohor Pčinjski, manastir iz 11. veka podigao je vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom, koji mu je prorekao da će postati car. U manastiru postoji bogoslovska škola, prepisivačka radionica, i škola ikonopisačkog zanata. Prohor Pčinjski se nalazi oko 20 km od Bujanovačke banje.

Vranje, grad od 50,000 stanovnika, nalazi se na 14 km od Bujanovačke banje. Glavne atrakcije su Hamam, tursko kupatilo iz 17. veka, Pašin Konak iz 18. veka pretvoren u gradski muzej, crkva Saborni hram Svete Trojice iz 19. veka, i Beli most iz 19. veka. Na starom putu Vranje - Leskovac, 4 km od centra grada, nalaze se ruševine tvrđave Markovo Kale, koja je sagrađena u 13. veku. Vranje je rodno mesto poznatog srpskog pisca Bore Stankovića (Nečista krv).

Gračanica, manastir s početka 14. veka. Nalazi se na Kosovu, u selu Gračanica, 5 km od Prištine, i danas je duhovni centar Srba koji žive na Kosovu. Crkva Svetog Marka u Beogradu sagrađena je po uzoru na Gračanicu.

SMEŠTAJ

Zavod za lečenje Vrelo, Tel: 017 653 459, 017 651 292, raspolaže laboratorijom i savremenim aparatima, kao i timom lekara koji brinu o pacijentima. Ima oko 200 ležaja.

Pansion Prohor Pčinjski, Tel: 017 21-931, 017 61-810

Privatan smeštaj je razvijen, i na raspolaganju je oko 500 kreveta.

Turistička organizacija opštine Bujanovac
K. Petrovića 111, 17520 Bujanovac
Tel: 017/ 651 396

ISTORIJA

Izvori Bujanovačke banje i lekovito blato korišćeni su još u Rimsko doba, a eksploataciju su nastavili Turci, kada se zvala Karaman banja (Crno blato).

Prva velika ispitivanja u novije vreme započeta su tek 1966, i tek tada je počelo sistematsko uređivanje naselja i same banje.

Ozbiljniji razvoj banje počinje tek 1975. kada su sagrađena dva zatvorena bazena. Banja je osavremenjena 1984. kada je sagrađen zavod za lečenje Vrelo.

Tara: Srpska bajka koju je lako voleti

„Ovde stanovništvo često kaže: 'Zlatibor je urbanizovan. To je grad, to više nije planina', a sve u sebi misle: Što Tara nije takva da se i mi ovajdimo'“, u šali nam objašnjava vodič dok se preko Kaluđerskih bara vozimo do Mitrovca.

„Posetioci se uvek iznenade kad im kažemo da u pećini imamo čak i frizerski salon“, otkriva nam vodič dok objašnjava kako Stopića pećina ima sve što je neophodno za život, zbog čega su se neretko u njoj ljudi krili i tokom ratova. Ali, mora se priznati, frizerski salon u jednoj pećini zvuči posve neobično, zar ne?

Pod Bukuljom zdravlje i istorija

Aranđelovac je vekovima u znaku kisele vode, belog mermera i bogate prošlosti. Ponosni na park Bukovičke banje. Jezero Garaši mami ribolovce, a etno-restorani gurmane

Bela Crkva - banatski raj

Na svojim veštačkim jezerima nudi turistima miran odmor. Idila na mestu gde se prepliću bujna vegetacija i „evropska Sahara“

Sremski Karlovci sat po sat

Kada već dođete u Sremske Karlovce, zaista je red da se popnete na vidikovac i da obiđete pesnika Duška, i da vidite šta radi. Jer, ljude je to oduvek zanimalo.

Putevima Tesle kroz Evropu

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka i Univerzitet Singidunum potpisali su nedavno protokol o saradnji na postavljanju i razvijanju kulturno-turističke rute Putevima Tesle i Stanojevića.

Drvengrad - carstvo filmske magije

Šetnja ulicama filmskih velikana i ćaskanje sa ikonama sedme umetnosti, kafa u “Prokletoj avliji” i ručak kod “Lotike”, samo su neke od čari kojima Drvengrad oduševljava posetioce iz celog sveta.

Ivanjica: Rodno mesto seoskog turizma

Lepa varoš Ivanjica na jugozapadu Srbije smeštena je „u krilu sedam planina“ – Golije, Javora, Mučnja, Čemerna, Čemernice, Radočela i Kukutnice. Najpoznatija ivanjička planina je Golija, koju je zbog izuzetne prirode UNESCO proglasio za rezervat biosfere. Na ovom podneblju čistog i lekovitog vazduha, u selu Devići, pre četiri decenije rođen je seoski turizam Srbije.

strana 1 od 60 idi na stranu