Dubai - šoping, zabava, avantura

U Emiratima se rado prepričava šala u kojoj je glavni lik biznismen koji je otišao na službeno putovanje u London i kada se nakon dve nedelje vratio u Dubai nije znao da pronađe put do kancelarije, toliko se grad izmenio. I zaista, Dubai je grad koji se menja iz dana u dan, i koji nudi beskrajne mogućnosti za šoping, zabavu i avanturu. Piše Marija Jovanović, čitateljka sajta B92.

Njujork Bliskog Istoka

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2005.

18:59

Default images

Nakon velike neizvesnosti prouzrokovane štrajkom JAT-a, ipak smo poleteli i to u poslednjem trenutku. Naime, naš avion bio je treći koji se otisnuo sa beogradskog aerodroma po prekidu štrajka. I tako, posle višednevne neizvesnosti, našli smo se u jednom od najprosperitenijih gradova današnjice čija je istorija podjednako uzbudljiva kao i sadašnjost.

Dubai se u poslednjih desetak godina transformisao nezapamćenom brzinom od pustinje do jednog od najmodernijih, najbogatijih i nadinamičnijih gradova na planeti. Njihovo bogatstvo, međutim, ne dolazi od naftnih izvora, kao što se uglavnom misli. Naftni izvori postoje, ali oni obezbeđuju samo oko 20 do 30% prihoda. Ostatak dolazi od turizma i privrede, jer je ovo bescarinska zona.

Ova, do pre samo desetak godina pustinja sa ekstremnim klimatskim uslovima, a danas dragulj Bliskog istoka, svoj procvat duguje mudro vođenoj  unurašnjoj i spoljašnjoj politici. Zato danas ovde nema gladnih, nema siromašnih, nema nezaposlenih (osim onih koji nemaju potrebe da rade), nema kriminala i ceo svet želi da dođe ovde. Za sve to zaslužna je odgovorna i vizionarska politika šeika. Ovde nema demokratije i nema političkih stranaka. Dakle, bilo je dovoljno samo ukinuti poreze i otvoriti zemlju, i svi su potrčali u pustinju, na neizdrživu vrućinu i vlagu. I raj na zemlji je stvoren.

Činjenice

- Dubai ima 1 300 000 stanovnika, od čega je tek oko 20% lokalno stanovništvo, dok su ostalo doseljenici.

- prostire se na 35km2

- Najbolje vreme za posetu Dubaiju i Emiratima je između novembra i aprila jer su leta ovde nesnosna. Leti temperatura posle i ponoći ostaje iznad 40. podeoka, ali je mnogo veći problem visoka vlažnost nego vrućina. Zato je ovde apsolutno sve klimatizovano i tokokm letnjih meseci niko ne izlazi napolje. Čak je i more pretoplo da bi se u njemu kupalo. Zimske temperature su oko 20C.

- Valuta je dirham, koji je sačinjen od 100 fila. Vrednost dirhama vezana je za dolar i uvek iznosi 3,675.

- Pošto je grad veoma razuđen, biće vam neophodan prevoz. Možete se odlučiti za taksi, koji nije skup, ali možete iznajmiti auto (preporučujem). Da bi ste dobili kola u najam, potrebno je pokažete pasoš, dve fotografije i internacionalnu vozačku dozvolu, na osnovu čega se izdaje privremena dozvola za vožnju po Emiratima.

- Za elektične aprate potreban vam je adapter.

- Dubai je u vremenskoj zoni koja je 3 sata ispred našeg vremena. Dakle, kada je kod nas ponoć, kod njih je 3 ujutro.

- galon vode košta 1,60 dirhama a galon benzina 1,30 dirhama

Istorija

Istorija Emirata ne doseže u mnogo daleku prošlost. Naime, oko 800 pripadnika Bani Yas plemena, predvođenih porodicom Maktoum nastanilo se 1883. u arapskom zalivu. Kako je zaliv bio prirodna luka, trgovina i ribarstvo su se veoma brzo razvijali. Dubai je takođe postao poznat po lovu na bisere, ali je ta grana ubrzo bila uništena kada su Japanci pronašli način da proizvode veštačke bisere. Do početka 20. veka Dubai postaje važna luka, a pijaca na kojoj se prodavala najrazličitija roba postaje najveća u tom delu sveta. Već 1930. godine Dubai ima skoro 20 000 stanovnika, od kojih oko 5 000 čine doseljenici.

Naftna polja otkrivena su 1966. godine a prihod od nafte nije iskorišćen za bogaćene vladajuće porodice, već za izgradnju infrastrukture. Tako šeik Rašid počinje da gradi škole, bolnice, puteve, aerodrom... Osnovna formula bila je izgraditi dobru infrastrukturu, stvoriti povoljnu sredinu za doseljenike, ukinuti porez i smanjiti carinske namete. Zahvaljujući tome, Dubai postaje jedan od najvažnijih gradova u regionu.

Dubai postaje deo Ujedinjenih Arapskih Emirata 1971. godine kada su se Dubai, Abu Dabi, Ajaman, Umm Al Quwain, Fujairah i Ras Al Khaimah ujedinili i oformili zajedničku državu.

Prvi predsednik Emirata bio je šeik Zayed, koji je na ovoj funkiji bio do novembra 2004. kada je preminuo. Sada ga je na toj poziciji nasledio njegov sin. Inače, šeik Zayed je decenijama obožavan od strane svojih sunarodnika jer je sigurnom rukom i mudrim odlukama zemlju vodio u prosperitet. Pod njegovim vođstvom, Emirati su postali jedna od najbolatijih zemalja na svetu, sa godišnjim dohotkom po glavi stanovnika od 18 000 dolara.

Ipak, pravi razvoj nastupa krajem 80-ih i početkom 90-ih kada je odlučeno da se Dubai pozicionira kao turistička destinacija. Investicije u ovu granu višestruko su se isplatile, pa danas ovu malu zemlju godišnje poseti oko 3 miliona turista.

Način života

Način života je krajnje kosmopolitski, a kultura je ukorenjena u islamskoj tradiciji. Arapi koji žive u Emiratima su veoma tolerantni prema strancima kojih ovde ima oko pola miliona. I zato se svi oni osećaju veoma prijatno i dobrodošlo, bez obzuira na to da li su u Dubaiju turstički, poslovno ili žive tamo. Srbi vole za sebe da kažu da su vrlo gostoljubivi i dobri domaćini, ali gostoprimstvo na koje smo naišli u Dubaiju zaista se ne može porediti ni sa čim.

Iako je u pitanju muslimanska zemlja, stranci mogu da se oblače kako žele. Naravno, uvek je preporučljivo pokazati malo poštovanja prema domaćinima, tako da je najbolje da mini suknje, kratke majice i šotceve ostavite kod kuće jer takvu garderobu mnogi Arapi smatraju uvredljivom. Osim toga, sigurno ćete biti izloženi napadnim pogledima, što verujem, ne želite. Lokalno stanovništvo uglavnom je obučeno tradicionalno -  muškarci nose dugačke haljine koje se na arapskom zovu dishdasha ili khandura, i to bele leti i zelenkasto braonkaste zimi. Na glavi im je gutra ili marama bele ili karirano crveno bele boje, u zavisnosti od godišnjeg doba. Žene nose crne „prekrivače“ koji se zovu abava i crnu maramu koja prekriva kosu, a može prekrivati i lice.

Fotografisanje je uglavnom dozvoljeno svuda – u restoranima, tržnim centrima, prodavnicama, hotelima, ali ako slikate druge ljude uvek ih prvo pitajte za dozvolu. Arapske žene ne smete fotografisati jer je to za njih velika uvreda.

Iako je zvanični jezik arapski, s obzirom na veliki broj stranaca i i na činjenicu da je Dubai nekada bio engleska kolonija, engleski se govori apsolutno svuda. Osim toga, sva obaveštenja, reklame, znakovi na putu, meniji u restoeranima itd. su dvojezično obeleženi. Osim toga, za strance su organizovani brojni kursevi arapskog jezika, a postoje i kursevi koje organizuje nevladine organizacije koje pomažu strancima da upoznaju lokalnu kulturu, religiju i običaje, i da se na taj način bolje integrišu u sredinu.

Što se tiče lokalnog stanovništva, pošto su mahom svi bogati, imaju vremena i sredstava za brojne hobije. Jedna od najomiljenih razbibriga svakako su trke kamila, konjske trke i sokolarstvo koje se smatra izuzetno prestižnim.

Ukoliko ste gurman, Dubai je pravo mesto za vas. Ovde gotovo da ne postoji kuhinja koja nije zastupljena i sve to zahvaljujući velikom broju doseljenika koji su sa sobom doneli svoje običaje, kulturu, umetnost i naravno,najrazličitije specijalitet. Zato u ovom gradu možete uživati u ukusima i mirisima marokanske, libanske, persijske, indijske, italijanske, tunižanske, tajlandske, kineske i mnogih drugih kuhinja. Restorani se u velikom broju slučajeva nalaze u sklopu hotela, i svaki bolji hotel u svom sklopu ima po nekoliko odličnih restorana u kojima služi jela različitih kuhinja. Hotele namerno ne izdvajam, jer ih ima nebrojeno mnogo, i uglavnom su svi besprekorni.

U Dubaiju ima oko 450 restorana tako zaista možete da birate. Iako arapi ne jedu svinjetinu, nećete oskudevati u mesu jer jedu sve ostalo. Osim toga, ovde je cena mesa i cena najrazličitijih morskih plodova i ribe ista i nije skupa čak ni za naš standard. I dok ste već tamo, obavezno probajte šavarmu (shawarma) koja se pravi u tankim pita hlebu sa humusom od leblebija, jagnjećim ili pilećim mesom i povrćem. Dobru hranu uvek prati i dobro piće. Ako obrok ne možete da zamislite bez vina ili piva, ne očajavajte. Iako muslimanima religija zabranjuje da konzumiraju alkohol, vi kao stranac imate pravo na to. Alkohol se služi u svim hotelskim restoranima i kafeima ali ne van hotela. Sokova u tetrapaku kao kod nas nema. Osim gaziranih sokova u limenkama, u kafiću ili restoranu možete dobiti jedino sveže ceđeni sok ili voćni koktel od bezbroj vrsta voća. Ti sokovi su toliko ukusni i potpuno prirodni, da ćete vrlo brzo postati pravi zavisnik. Inače, osoblje po ugostiteljskim objektima očekuje malu napojnicu a pošto je usluga uglavnom vrhunska, nemojte da škrtarite.

I na kraju, pošto ste lepo jeli i sredili utiske, ponudiće vam šišu ili nargilu, koju nikako nemojte da odbijete. Šiša se puši u većini lokala, i predstavlja posebnu „skalameriju“ na čijem jednom kraju se nalazi posuda sa vodom a na drugom crevo kroz koje možete da uživate u aromatizovanom duvanu. Postoji mnogo ukusa – jabuka, jagoda, vanila, koktel, pomoranža, menta... Dim se ne uvlači već se samo pućka, i to je ritual u kome uživaju kako lokalci tako i posetioci Dubaija. Najbolje mesto za šišu je Al Safadi, u ulici Sheik Al Zayed Road.

Šta da radite

Dubai turistima nudi bezbroj opcija za zabavu. Za koju ćete se opciju odlučiti zavisi od mnogih faktora kao što su budžet, interesovanja, vreme itd. Ali, primera radi, ukoliko ste sportski tip možete se baviti parasailingom, ići na scubadiving ili na boarding na pesku, igrati golf jer se ovde nalaze neki od najboljih golf terena na svetu. Ukoliko ste više hedonistički tip, predlažem kupanje u prelepom moru, vožnju brodićem, uživanje na pesku... uživanje na svakom koraku.

Ukoliko želite da osetite pravi arapski duh obavezno idite na pustinjski safari ili na noćno kampovanje, koje možete uplatiti kao fakultativni izlet kod naših i lokalnih agencija. Beduini veoma vole turiste i zaista će se potruditi da vam boravak u pustini ostane u nezaboravnom sećanju. Osim toga, možete uživati u trkama konja ili kamila, koje imaju dugu tradiciju u ovoj zemlji i smatraju se veoma prestižnim...

Ipak, najveći broj turista odlučuje se za šoping, i to je zaista iskustvo koje ne smete propustiti. Naročito ako se nađete u Dubaiju u vreme šoping festivala, koji se održava svake godine od sredine januara do sredine februara. Tada cene robe padaju i do 70% pa možete kupiti firmiranu gardarobu i za 20 evra, dok cena garderobe visoke mode pada i na 80 do 100 evra. Ipak, jedna stvar je važna da se zna, naročito ako pohodite Dubai samo zbog šopinga. U Emiratima vikend dani su četvrtak i petak i tada prodavnice rade skraćeno. Vodite računa o tome pri rezervaciji putovanja u turističkoj agenciji, naročito ako ostajete samo nekoliko dana.

Dubai obiluje tržnim centrima od kojih su neki toliko veliki da ih je nemoguće obići za jedan dan. To su pravi mali gradovi jer se u njima nalaze brojni butici, prodavnice tehničke robe, zlatare, prodavnice visoke mode, prodavnice suvenira i arapskih rukotvorina, cipela, hiperkmarketi, prodavnice nameštaja, kafići... A kada se umorite od šetanja i kupovine, na poslednjem spratu svakog tržnog centra nalazi se tzv. food court gde su smešteni brojni restorani brze hrane koji nude najazličitije vrste kuhinja za vrlo male pare.

Tržnih centara ima po celom gradu a najpoznatiji su Burjaman, Deira City Centre, Mercato, Wafi...

Ukoliko ste pre za autentičniju kupovinu, tu su njihova varijanta pijaca koje se na arapskom zovu souk. Sukovi su uglavnom specijalizovanii pa tako imate pijacu na kojoj se prodaje samo zlato (gold souk), tekstil (textile souk), začini (spice souk), tehnička roba (electronic souk)... Cenjkanje na ovim pijacama je obavezno. Ove pijace nalaze su u starom delu Dubaija, na početku zaliva (Creek) a prelazak sa jedne obale na drugu moguć je zahvaljujući malim drvenim čamcima koji se zovu abra. Cena je zaista simbolična i, ako hoćete da se gurate sa Indijcima iznosi pola dirhama, a ako hoćete da budete sami na brodu iznosti oko 10 dirhama (ili kako se pogodite). U svakom slučaju, šoping u Dubaiju je nezaboravno iskustvo s obzirom na neverovatan izbor i više nego povoljne cene jer je Dubai tax free zona.

Ukoliko želite da uživate u prelepoj panorami Dubaija, pitajte gde je Dubai Creek Park, omiljeno izletište u čijem sklopu se nalazi akva park, mesta za piknik, igraonice za decu, šetalište pored mora i, za turiste najvažnije, žičara. Za samo 25 dirhama uživaćete u dvadesetominutnoj vožnji iznad grada, što će vam pružiti priliku da slikate neke prelepe fotografije.

Blagostanje

Koliko se ovde dobro živi, ilustrovaće sledeći primeri:

Kada se Arapi ožene, od države na poklom dobijaju kuću i oko 20 000 dolara. Pri tom, mladi bračni par oslobođen je plaćanja svih dažbina, jer to za njih čini država. Na taj način, država se stara da njeni građani imaju sve uslove za stvaranje porodice. Zbog ovakvih i niza drugih pogodnosti, državljanstvo Emirata je nemoguće dobiti (ni rođenjem, ni brakom ni na bilo koji drugi način) jer ta mogućnost uopšte nije predviđena zakonom. Boravišna viza se može dobiti zaposlenjem ili kupovinom stana/kuće.

Svi lokalni telefonski pozivi su potpuno besplatni.

Ni za strance ni za domaće stanovništvo nema poreza, odnosno bruto = neto.

Stranci masovno hrle u Dubai, jer ovaj grad zaista nudi beskrajne mogućnosti. Ipak, sve je organizovano tako da Arapima obezbeđuje apsolutno privilegovan položaj. Tako na primer, zakon predviđa da jedino Arapi mogu biti vlasnici zemlje. Stranac ne može samostalno otvoriti firmu, već samo uz sponzorstvo državljanina Emirata. Osim toga, postoje mnoge pozicije koje mogu obavljati samo i jedino Arapi, kao što su vojska i policija. To su dobre, sigurne pozicije i na taj način se obezbeđuje visok standard lokalnog stanovništva.

Osim toga, država svoji građanima koji završe škole u inostranstvu obezbeđuje posebne bonuse.

Zanimljivosti

Dubai je dom mnogih građevinskih čuda, koja su ujedno savremena arhitektonska remek dela i vrhunac ugostiteljske i turističke ponude. Tako su o ovom gradu nalaze Emirates Towers, najviše zgrade na Bliskom istoku ali u Evropi, zatim jedini hotel sa sedam zvezdica Burj al Arab ili Arapski Toranj, o kome sam sigurna sam imali prilike već da mnogo toga saznate. Zatim, u procesu izgradnje je Palm Island (ostrvo u obliku palme), osim kineskog zida jedina građevina koja će biti vidljiva sa Meseca. Završetak Palm islanda planiran je sredinom 2006. godine a koliko je to projekat govori činjenica da će se ovo ostrvo/hotelski kompleks prostirati na površini od 120 kilometara. U okviru njega, nalaziće se 2 000 vila, oko 40 luksuznih hotela, šoping centri, bioskopi, morski zabavni park i mnogo toga drugog. Da će ovo ostrvo u ponudi imati samo najluksuznije, govori i činjenica da su Bekamovi odavno ovde kupli vilu i osigurali svoje parče raja.  

Zatim, gradi se i Burj Dubai ili Toranj Dubai, koji će biti najviša zgrada na planeti.

Sigurna sam da ste čuli i za Hidropolis, hotel od 15 spratova koji će se u potpunosti nalaziti pod vodom i koji će gostima koji to sebi budu mogli da priušte obezbediti niz fantastičnih usluga.

Ali, ni to nije sve. U Dubaiju se gradi i objekat u kome će zaljubljenici u zimske sportove moći da se skijaju i sankaju, i uživaju u zimskim čarolijama na veštačkom snegu. Pored snežnih padina, biće napravljeno veliko jezero u koje će se slivati voda od otopljenog snega.

U međuvremenu, u ovom gradu otvoren je i najveći tržni centar na svetu. Pa, izvolite!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: