Čarobna turska obala

Turska je i dalje među najpopularnijim destinacijama za letovanje, a to i ne čudi ako imamo u vidu da je sa prelepim krajolikom i peskovitim obalama, nezaboravan odmor zagarantovan.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2011.

12:47

Default images

Postoji ogroman broj odmarališta u Turskoj, a na vama je da odlučite koje ćete odabrati. Marmaris je jedno od njih i nalazi na južnoj obali ove zemlje na mestu gde se susreću Sredozemno i Egejsko more. Ako tražite odmor sa dobrim noćnim životom, neće vas razočarati gotovo ni jedan grad na obali.

Takođe, neće vam nedostajati ni pogled na divne građevine kojima je bogat, pre svih, Istanbul.

Štaviše, sunčana obala koja se proteže duž Mediterana takođe nije za zanemarivanje. Kristalno čista pučina idealna je za vodene sportove. Postoji mnogo opcija za avanture poput planinarenja koje možete praktikovati na nekoj od najčuvenijih Turskih planina – Aratatu na istoku i Kačkar planini u crnomorskoj regiji.

Letovanje u Turskoj nije kompletno ako ne probate luksuznu domaću kuhinju. Odaberite pilav serviran u garnirungu s mesom ili neko od veoma ukusnih jela od piletine i nećete se pokajati. Kao turistička zona u procvatu, Turska nastoji da održi cene na nivou normale, dok letovanja na drugim destinacijama neprekidno poskupljuju.

Sa blagom klimom i fascinantnom istorijom koju smo u jednom periodu i delili, Turska daje za svakog po nešto.

Turska mediteranska obala, Tirkizna obala, je duga skoro 1.600 km i posuta je predivnim belim peskom i plažama, a okružena starim gradovima koji su sada kitnjaste ruine. Ova obala je prva na koju pomislimo kada želimo odmor u Turskoj. Ima lepše plaže i mesta za odmor od Egejskog mora, toplije je, voda je slanija čak od Crnog mora.

Taurus (Toros) planine pružaju dramatičan prizor duž obale i često izviruju iz mora, a na nekim mestima su reke isprale sedimentaciju i stvorile plaže pune plodnog tla za rast pamuka, povrća pa čak i tropskih voća kao što je banana.
Bodrum, Foto: HBarrism/Flickr
Bodrum

Nekada poznat kao Halicarnassus, popularno odmaralište i luka za jahte, Bodrum, nalazi se na najjužnijem kraju turske egejske obale gde možete videti originalni Mauzolej (Mausoleum), jedno od 7 svetskih čuda, kao i Zamak Sv. Petra, tvrđavu koja danas predstavlja najpoznatiji Muzej podvodne arheologije.

Plaže sa desne strane grada su male i voda tu nije preterano čista, ali postoje i druge plaže u blizini Bodrumskog poluostrva.

U Bodrumu je noćni život vrlo dinamičan i bogat. Noću rade glasni klubovi i diskoteke, a ako želite ranije na spavanje, malo ćete patiti.

Jedan guverner je jednom rekao da ako želite mirno mesto, morate otići negde drugde. Gumbet, deo na zapadnoj strani od Bodruma je alternativa, mada je takođe bučan.
Marmaris, Foto: yilmazovunc/Flickr
Marmaris

Lord Nelson se odmarao u zalivu sa čarobnom prirodom još 1798, pa je zatim otplovio da porazi Napoleona u bici kod Abukira. Od tada, ova luka je potpuno mirna. To jest, do procvata turizma, 1980-1990, kada Turska postala glavna luka za jahte. Sada se svuda mogu videti moderni brodovi i jahte.

Mala tvrđava-dvorac je sada pretvorena u muzej. Trajekti prevoze do grčkog ostrva Rodos nekoliko puta dnevno u toku leta. Mala pijaca u gradu je često preplavljena strancima. Odmarališta se prostiru duž celog zaliva i razbijaju belim u savršeno zelenilo zbog koga se ovaj zaliv zove Yeºil Marmaris – Zeleni Marmaris.

Oni kojima je Marmaris previše bučan često posećuju kolonije kao što su Içmeler, Bozburun i Datça, sasvim zapadno prema Mediteranu.
Antalija, Foto: Tony Birrer/Flickr
Antalija

Glavni grad turske mediteranske obale ima 2 miliona stanovnika. To je moderan grad sa malim istorijskim centrom, odličnim arheološkim muzejem, dugim peščanim plažama prema istoku i zapadu, aerodromom, dobrim hotelima I lepim pogledom na planine. Kaleiçi, istorijski centar, okružuje Roman luka.

Mnoge građevine datiraju iz vremena Otomanskog carstva, a neke su restaurirane i sada su kuće, butici i restorani. Konyaaltı Plajı je najpoznatija plaža sa grubim peskom i šljunkom koja se prostire nekoliko kilometara prema zapadu.

Pesam je nešto mekši, to na Lara Plajı na istoku. Druge poznate plaže su Side i Alanya prema istoku, i Kemer, Phaselis i Olimpos na jugu.

Posetite Antaliju zbog muzeja i plaža do kojih se dolazi sa velikog aerodroma na 10km od centra ili preko autobuskog terminala koji se nalazi 4 km južno.

Poznata je i po svakodnevnim izletima na arheološka mesta kao što su Aspendos, Olimpos, Perge, Phaselis, Sejge, Side i Termessos, i po rečnom raftingu nacionalnom parku Köprülü Kanyon. k

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: