Kosovska katedrala, najveća na Balkanu

Ako bi na pitanje: „U kom gradu na Balkanu je podignuta najveća katolička katedrala?“, odgovorili: „U Zagrebu“, pogrešili bi. Takođe bi bio pogrešan odgovor: „U Splitu, Ljubljani, ili Mariboru.. , jer je najveća katolička katedrala na Balkanu podignuta u Prištini, glavnom gradu teritorije sa dva miliona stanovnika, od kojih je samo 65.000 katolika. Crkva je jednobrodna, u neoromanskom stilu, sa dva bočna zvonika koji će, kada budu završeni, nadvisiti umnogome šesnaestospratni soliter iza crkvenog oltara. Izgradnja zvonika i radovi na unutrašnjosti će trajati još godinama. Treba još mnogo para.

Autor: Zoran M. Cvijić
Izvor: Danas

Izvor: B92

Četvrtak, 03.02.2011.

18:52

Default images

Ibrahim Rugova je pokrenuo izgradnju katedrale posvećene „majci Terezi“. On je dao plac, u centru Prištine, u vlasništvu države crkvi za izgradnju katedrale, koja je stavljena pod krov prošlog leta. Osvećena je početkom septembra 2010, na godišnjicu smrti majke Tereze, kada se u njoj okupilo preko dve hiljade građana, dok su o bezbednosti posetilaca brinuli mnogobrojni snajperisti po okolnim zgradama.

Prištinska katedrala me neodoljivo podseća na katedralu u Jamasukru, administrativnom glavnom gradu Obale Slonovače. Kopija crkve Svetog Petra u Rimu, nekoliko metara viša od svog uzorka zvrji prazna, jer je većina stanovništva pripada muslimanskoj ili autohtonim mnogobožačkim afričkim religijama. Nema ni sveštenika, te službu drže Poljaci! Čak i retki hrišćani na svoj način doživljavaju tu uvezenu religiju, poput predsednika obližnjeg Toga, For Gnasingbea, koji se deklariše kao katolik. Međutim, on se na zadušnice, 1. novembra poklonio senima svoga oca, prethodnog predsednika u pratnji svojih brojnih supruga, što su mediji zemlje i zabeležili!

Glasilo francuske katoličke crkve „Katolička Francuska“ u martu 2009, u toku izgradnje katedrale prenosi uveravanja biskupa Dode Đerđia, zaduženog za Kosovo, da „nema nikakve protivrečnosti između činjenice da je preko 95 odsto stanovnika Kosova muslimanske vere i izgradnje katedrale te veličine“. Ipak treba imati na umu da je katedrala majke Tereze ne samo najveća katedrala na Balkanu već i najveća bogomolja, bilo koje vere, na muslimanskom Kosovu. Pariski Liberasion povodom osvećenja katedrale piše da ona ima prevashodno politički cilj - da prikaže Kosovo blisko Evropi. Novinar Liberasiona podseća da je i sam Ibrahim Rugova, iz istih razloga, kako se govori u Prištini, prešao u katoličku veru. Politički cilj albanske zajednice, reklo bi se ide naruku rimokatoličkoj crkvi, koja ne odustaje od prozelitizma. Za časopis „Vera i razum“ (Fides & Ratio), apostolski administrator Katoličke crkve sa sedištem u Prizrenu, monsinjor Marko Sopi kaže da je cilj katedrale i da „učini Katoličku crkvu vidljivijom u cilju evangelizacije (Kosova)“.

Monsinjor Zef Gaši, barski biskup, koji je predstavljao papu Benedikta XV prilikom osvećenja katedrale, svojom izjavom za isti časopis „Vera i razum“ otkriva suštinu problema na Kosovu, rekavši da nas osvećenje katedrale „podstiče da se molimo i za pravoslavce sa Kosova koji ne uživaju istu toleranciju zbog etničkih razloga, jer katolici kao i muslimani pripadaju albanskoj etničkoj zajednici, dok su pravoslavci Srbi... Nikakav komentar nije potreban. Zastupnik pape je jasan.

Majku Terezu rođenu u Skoplju, u porodici koja je u Makedoniju došla iz Skadra, kako to primećuje britanska štampa, prisvaja Kosovo, Albanija, Makedonija ali i Kalkuta u Indiji. Bilo ko da je u pravu, katedrala majke Tereze u Prištini, čak i za vreme mise zvrji prazna poput one u Jamasukru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: