Majorka - samo turizam

Prvi čarter avion sleteo je na Majorku 1950. godine, i od tada je ovo ostrvo uspelo da postane jedno od najtraženijih turističkih destinacija. Danas Majorku poseti više od 10 miliona turista godišnje.

Izvor: B92

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2009.

07:00

Default images

PALMA DE MAJORKA

Jedini pravi grad na ostrvu, sa 500.000 stanovnika 12. je po veličini u Španiji. Polovina stanovnika Majorke živi u Palmi.

Ukoliko niste smešteni u Palmi, obavezno odvojite dan ili dva za ekskurziju u ovaj stari grad, sa zadivljujućom arhitekturom, odličnim šopingom, i bezbrojnim restoranima sa mediteranskim specijalitetima.

Početkom srednjeg veka Palmu su osvojili Arapi, i ona se tada zvala Madina Mayurqa, a sredinom 13. vek pala je pod vlast Aragona, i tada počinje njen razvoj kao važnog trgovačkog centra. U 17. veku, Palma je imala period stagnacije, jer je neprekidno bila meta turskih pirata.

Prvi turisti su u Palmu počeli da stižu čarter letovima 1950.
Photo: Daniel Sancho / Flickr
Atrakcije

Catedral de Mallorca, spektakularna katedrala nalazi se pored samog mora. Katedrala ima odličan muzej Museo Catedralico koji se nalazi u kapeli.

Banys Àrabs, arapsko kupatilo, jedina arapska građevina koja je sačuvana u Palmi. Kupatilo je sagrađeno u 10. veku, i bila je neka vrsta saune, sa podnim grejanjem i vodenom parom. Ulaz: odrasli €2, deca besplatno.

Museo de Arte Español Contemporáneo, muzej savremene umetnosti sa stalnom postavkom nekih dela Pabla Pikasa, Huana Miroa, i Salvadora Dalija. Ulaz besplatan.

Castell de Bellver, tvrđava sagrađena na ruševinama muslimanske građevine. U tvrđavi je smešten arheološki muzej, a pogled na zaliv Palme je spektakularan.

Pueblo Español, arhitektonski muzej dizajniran kao pravo malo selo, u kojem su smeštene kopije glavnih klasičnih građevina španske arhitekture.

Playa de Palma (Platja de Palma), peščana plaža južno od centra Palme, najposećenija destinacija na Majorci.
Photo: geishaboy500 / Flickr
OSTALA MESTA NA OSTRVU

Serra de Tramuntana, predivan pejzaž. Planinski venac koji se prostire duž cele severozapadne obale Majorke.

Valldemosa, rustično selo u kojem su čuveni par Frederik Šopen i Žorž Sond proveli zimu 1838-39. Selo je od Palme udaljeno oko 20 km, a autobusi redovno saobraćaju. Jedna opcija je novim putem kroz tunel, i druga, znatno sporija ali neuporedivo prijatnija je starim koji vrvi od vidikovaca. Glavna atrakcija je manastir La Cartuja sa fascinantnim monaškim ćelijama.
Photo: enbodenumer / Flickr
Soller, živopisan planinski gradić, u neposrednoj blizini severozapadne obale, smešten je u dolini okruženoj najvišim vrhovima Majorke. Starije kuće u gradiću sagrađene su art nouveau stilu, mada u poslednje vreme sve više niču nove građevine. Na samo 2 km je obala i turistički kompleks Port de Soller, a Palma je udaljena 20 km.

Osim autobusom i automobilom, iz Palme se do Sollera može doći i vozom, koji polazi sa trga Plaza d'Espanya, i saobraća 6 puta dnevno, od 8 ujutro do 7 uveče. Karta u jednom pravcu je €9, a povratna €14. Put traje dugo, preko sat vremena, jer voz ide sporo, ali su prizori nezaboravni. Ova linija je prava turistička atrakcija, tako da su gužve velike i izvan sezone.

Jedna od atrakcija Sollera je crkva koju je projektovao jedan od Gaudijevih učenika. U gradu postoji

i muzej moderne umetnosti, koji se nalazi kod železničke stanice; ulaz je besplatan.

Od Sollera do obalskog mesta Port de Soller saobraća tramvaj, koji ide na svakih pola sata preko celog dana. Karta u jednom pravcu je €4, a gužve su najveće uveče na liniji Port Soller - Soller, jer tada većina turista žuri da ne propusti poslednji voz za Palmu.

Cala Ratjada, nekada ribarsko selo, danas turistički kompleks podignut na malom stenovitom poluostrvu na krajnjem severoistoku Majorke, omiljen je među nemačkim tur operaterima koji u zakup uzimaju najveći broj hotela.

Postoji jedna velika plaža u obliku potkovice, i dve manje na kojima je i manja gužva.

U mestu postoji dobar izbor prodavnica, a subotom se održava pijaca na kojoj se osim hrane mogu naći i proizvodi od kože, odeća, i čuveni lokalni med.
Photo: Daniele Lanci / Flickr
Pollenca, tradicionalno selo nadomak severne obale, u podnožju planinskog lanca Serra de Tramuntana, izuzetno je atraktivno, i potpuno drugačije od paket-aranžman turističkih kompleksa.

Iznad sela nalazi se brdo Puig de Pollenca, na čijem vrhu je bio ženski manastir sagrađen 1348, a poslednje monahinje su ga napustile 1988. kada je pretvoren u hostel. Prenoćiti u manastiru je svojevrstan doživljaj; spavanje u velikoj ćeliji sa više kreveta je samo €5, a dvokrevetne ćelije su od €15 do €20.

JEZIK

Lokalci govore dijalektom katalonskog pod nazivom Mallorquin. Većina stanovnika govori Španski, osim u selima na severoistoku ostrva gde je Mallorquin u prevashodnoj upotrebi.

U turističkim mestima, većina lokalaca može da komunicira na nekim od stranih jezika, kao što su Engleski, Nemački, ili Francuski.

RESTORANI NA MAJORKI

Glavni specijalitet je paelja sa morskim plodovima začinjena šafranom.

Od lokalne kuhinje, najpoznatija jela su Frit mallorquí (vrsta jagnjeće sarme) i Sopes Mallorquines (supa sa mesom i pečurkama).

Lokalci često jedu i kobasicu Sobrassada, koja najviše podseća na kulen.

Ensaïmada je pecivo sa mesom koje ima dugu tradiciju na Majorci.

NOĆNI ŽIVOT

Iako se alkohol prodaje maltene svuda, posle ponoći može se kupiti samo u restoranima, pabovima, i klubovima.

Megaluf, glavno mesto za klabing na Majorci, i britanska prestonica ostrva.

Palma de Mallorca, najveći broj klubova je smešten ulici pored mora Paseo Martimo. Najposećeniji klubovi su Abraxas (bivši Pasha), El Garito, i Tito's. Gej barovi su skoncentrisani oko trga Plaza Gomila.

SMEŠTAJ

Majorka je ostrvo gde se dolazi u paket aranžmanu, tako su cene znatno pristupačnije ako u hotel dolazite s grupom. Međutim, u poslednje vreme sve je više jeftinih hostela namenjenih individualnim turistima, ali i apartmana i butik hotela.

Najjeftinije spavanje u hostelu u višekrevetnoj sobi iznosi oko €15 po osobi, a najam dvokrevetne sobe je od €35.

Ipak, najveći broj hotela ima 3 ili 4 zvezdice. Pored toga, postoji i nekoliko odličnih luksuznih hotela u turističkim kompleksima na obali, kao i šarmantnih starih hotela u istorijskom centru Palme.

Na Majorki nema auto kampova, ali na pojedinim mestima na ostrvu postoje površine sa toaletima i tuševima gde je dozvoljeno kampovanje.

KAKO STIĆI

Majorka ima aerodrom koji je povezan sa velikim brojem evropskih gradova, pogotovo low cost kompanijama.

Avioni lete i do obližnjih ostrva Ibice i Menorke, ali su karte duplo skuplje od feribota, a ušteda u vremenu je minimalna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: