Njujork za početnike

Podeli

Čak i prekookeanski letovi nisu strašni kada se putuje u Njujork. Ako imate sreće da u grad sletite noću, samo ćete odjednom, u mrklom mraku, ispod sebe ugledati nepregledna svetla velegrada: Njujork vam želi dobrodošlicu! Najveće uzbuđenje osetite kada prvi put kročite na Manhattan. Već iz daljine nazire se šuma oblakodera. Čin stignete, pogledajte oko sebe: svuda oko vas haotično se kreće reka ljudi najrazličitijih nacija, rasa i kultura. Upravo ste stigli u centar sveta!

Piše Danica Radeka (Ambijenti)

Diznilend za odrasle

Manhattan je, povrh svega, harizmatičan. Kao da je neko odlučio da sve opuštene, urbane i progresivne ljude ove planete bezbedno izdvoji na jedno mesto. To je grad u kome se i kao stranac udobno osećate. Da budem preciznija, ne osećate se kao stranac. I upravo se po tome ovo mesto izdvaja od ostatka sveta. Koliko god tamo boravili, nemojte da se štedite. Šetajte, istražujte, uživajte... budite bahati – u svakom novom kvartu čeka vas univerzum za sebe. Otkrijte njujorške parkove, restorane i kafiće, prošetajte Wall Street-om, preprešačite The Brooklyn Bridge. Nikako nemojte zaobići Tribeca-u i Greenwich Village. Obiđite Manhattan s vode, svratite u sve muzeje u koje možete, čitajte The New York Times i Time Out, posetite sve umetničke događaje. Posmatrajte ljude u metrou, pričajte s policajcima na ulici, probajte bagels i halal food, naručite apple martini i priuštite sebi barem jedan skup ručak. Budite i vi deo tog ogromnog Diznilenda za odrasle!

Idealno bi zapravo bilo da ceo grad prvo obiđete helikopterom. To je jedini način da sagledate sve njujorške krovove i vertikale. Svaki neboder, iz kojeg god ugla ga posmatrali, kada god na njega nabasali, učiniće da vam zastane dah. U nedostatku helikoptera, popnite se na Empire State Building. Veličanstven pogled obuhvata sva arhitektonska remek-dela koja pamtite sa razglednica, uključujući i The Chrysler Building, za mene lično, simbol Manhattan-a. Tokom sunčanih dana, kada pogledate nadole, pred vama će se pružiti impresivna senka zgrade. Daleko dole, na ulici, guraju se žuta taksi vozila. Na mestu gde su nekada bile Kule bliznakinje, „blinkću“ dva svetla, a daleko na horizontu nazire se Kip Slobode.

Svaki dobar domaćin posavetovaće vas da Njujork posetite kad je lepo vreme, u maju ili u septembru. Tada ćete moći u njemu da uživate punim plućima. Jedan od najlepših doživljaja koje možete sebi da priuštite jeste ulazak u grad pešice, preko Bruklinskog mosta. Dok budete prelazili reku, zastanite na trenutak i uživajte u pogledu – s ovog mesta vidi se najlepša panorama Manhattan-a.

Njujork, Njujork

Šetajući njujorškim avenijama i ulicama, ne možete a da ne primetite koliko je u ovom gradu sve kreativno i kompaktno. U masi prizora koji vam svakog trenutka mame pogled, samo iskrsne neki detalj po kome ćete pamtiti Njujork: elegantne brownstone stepenice na Upper West Side-u, tenement zgrade u Soho-u ili kaldrma u centru Tribeca-e. Obična stanica metroa može da bude pravi doživljaj: svaka je rađena u drugačijem stilu – mozaici, skulpture, instalacije, inspirisane su delom grada u kom se nalazite. Tako ćete na stanici ispod Prirodnjačkog muzeja najpre ugledati velikog dinosaurusa ili mozaik sa podvodnim svetom. Dizajn je upravo ovde dobio svoj puni smisao: čak i najtrivijalnije stvari, poput vatrogasnih kola, poštanskih sandučića ili telefonskih govornica, mogu se posmatrati kao umetnička dela.

Njujorčani su opušteni, gostoljubivi i drže do stila. Uglavnom se kreću podalje od Times Square-a, koji je, po pravilu, preplavljen turistima. Lower Manhattan je biznis zona prepuna japija, čija koncentracija naglo raste kako grabite ka Wall Street-u. NoHo je alternativni deo za mladalačke eksperimente svih vrsta, a Little Italy i China Town veliki vašar na otvorenom. U slobodno vreme, svi vole da se opuštaju u Central Park-u, a tokom pauze za ručak njujorčane ćete naći u Bryant Park-u, na 42. ulici, kako leže na travnjaku, posmatraju nebo, dremaju ili se boćaju uz neko meze. Svako veče se izlazi u downtown. Najbolje je da izbor kafića pravite prema trenutnom raspoloženju. Preporučujemo isključivo stylish mesta kao što su 'inoteca, Pastis i La Goulue. Iskoristite i ostale blagodeti Njujorka, odslušajte neki dobar koncert, svratite na brodvejsku predstavu ili pogledajte neku novu izložbu.

Zvučaće kao kliše, ali neka vas ne mrzi da detaljno pregledate najpoznatije muzeje. Čak i oni koji su u školi imali „nategnutu dvojku“ iz istorije umetnosti, znaju da se upravo ovde nalazi najveći broj svetski poznatih umetničkih dela. Apsolutni imperativi su Metropolitan Museum of Art i Museum of Modern Art, poznata MoMA. Budite pametni i počnite od delova koji vas najviše zanimaju jer samo tako nećete biti očajni kad shvatite da ni mesec dana ne bi bilo dovoljno da vidite sve što vas zanima. U Metu je jedan od najupečatljivijih delova posvećen egipatskoj umetnosti. Pored originalnih statua, sarkofaga, sfingi, njegova kolekcija obuhvata i jedan čitav hram i nadgrobni spomenik, poklon Egipta gradu Njujorku. Deo posvećen modernoj umetnosti u oba muzeja je briljantan. U muzeju MoMane propustite dela Vorhola i Lihtenštajna.

The only real city - city Koliko god to bilo smešno priznati, najbolji osećaj vezan za Manhattan je ipak to što ste svesni da ste odjednom smešteni u centar svih svetskih dešavanja. Tu se donose bitne odluke, odatle se diktiraju svetski trendovi. Tu su snimljeni veliki filmovi, napisane značajne knjige, svirani legendarni koncerti. To je definicija metropole. Najbolje što vam planeta Zemlja trenutno nudi.

Zato, neka vam bude jasno da, ako držite do sebe, morate da kad-tad odete tamo. Nezavisno od ličnih afiniteta, Njujork nikada ne može da vam dosadi. Takođe, on ne zna za godine – kad god ga prvi put posetili, znajte da nije kasno. To je grad koji inspiriše i osvaja svojom energijom, raj za sva vaša čula. Neko je jednom to lepo opisao: No matter from which angle New York hits your eyes – they will ask for more...

Pomoć prijatelja...

· U Njujorku treba lepo da se oblačite i praktično da se obuvate.

· Jedna od najpoznatijih ulica, Houston, čita se „Hauston”, nikako „Hjuston”.

· U Njujorku se i domaćini pre voze metroom nego autobusom ili kolima.

· Barem jednom se provozajte yellow cabom i ne zaboravite napojnicu.

· U Istočni Harlem idite samo ako volite da rizikujete.

· Ako imate fobiju od pacova, Njujork nije mesto za vas.

· Koštala 5 ili 105 dolara, hrana na Menhetnu je uvek odlična.

· Nju Džersi nije kul mesto za izlaske.

· Bruklin jeste. Opustite se, u Njujorku niko nije napet...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.