Sankt Peterburg – neprocenjivo rusko blago

Podeli

Prelepi Sankt Peterburg sa svojim baroknim palatama i širokim bulevarima, deluje imuno na promene koje su obeležile kulturni i arhitektonski karakter Moskve. Ovde možete videti veličanstvenost Zimske palate, zaploviti niz kanale, da se prošetati kroz pozlaćenu carsku raskoš.

Osnovan od strane cara naprednih shvatanja, Petra Velikog, grad je oduvek bio kulturna prestonica Rusije, a ovih dana proslavlja 308 godina postojanja. Ovo je grad Čajkovskog i Dostojevskog. Na ovom mestu je Petar Veliki započeo modernizaciju Rusije, odavde je krenula Oktobarska revolucija koja je prethodila komunističkom dobu, a njega su nakon sloma smenile demokratske reforme.

Ukoliko nemate vremena da se duže zadržavate u ovom gradu ili samo želite da budete sigurni da ćete posetiti najznačajnije znamenitosti, dajemo vam preporuke koja su to mesta koja obavezno morate obići u Sankt Peterburgu.

Petropavlovska tvrđava

Ovo je bio jedan od najpoznatijih zatvora u istoriji. Postoji mnogo toga što se može videti u ovoj tvrđavi, uključujući i zatvorski muzej, ali i katedralu. Kupite ulaznicu za tvrđavu i videćete jednu od najvećih atrakcija.

Katarinin dvorac

Ovaj dvorac je poznat još i pod nazivom Carsko selo Tsarskoye Selo. Veličanstveni kompleks prepun je parkova, gostinjskih kuća i plavo zlatnih palata. Posetioci obično ostaju bez daha kada vide kako su nekada ruske carske porodice živele. Svaki deo ovog kompleksa odiše luksuzom.

Unutrašnost dvorca je otvorena za posetioce, odnosno mnogo posetilaca. Zato, ako već možete da birate vreme kada ćete posetiti Katarinin dvorac, možda bi bilo najbolje izbeći turističku sezonu.

Peterhof

Još jedan kompleks palata, Peterhof je lep koliko je i zabavan. Možete videti fontane koje rade celog dana tokom leta. Ukoliko dobijete dozvolu da posetite unutrašnjost svih objekata, možda će vas to podstaći da kupite još ulaznica. Može vam se učiniti da je poseta Peterhofu vrlo skupa ako želite da vidite baš svaki kutak, ali putovanje kroz ovo dvorište je vredno toga.

Ruski muzej

Sankt Peterburg je osnovao Petar Veliki koji je bio ruski prozor ka Zapadu. Zato može biti iznenađujuće da Ruski muzej u Sankt Peterburgu ima jednu od najvećih kolekcija ruske umetnosti u svetu. Možete pogledati umetnička dela koja su stvarana tokom godina, od ikona u vizantijskom stilu do social realističkog perioda iz Staljinove ere.

Crkva Vaskrsenije Hristovo

Bilo da ste religiozni ili ne, ova crkva je nešto što morate videti. Spoljašnjost vas može zadiviti svojim sjajem, ali unutrašnjost je toliko blještava da ćete ostati bez reči.Unutrašnjost je urađena u mozaicima koji su imitacija dela najpoznatijih ruskih slikara.

Tura brodom

Na ovaj način ćete za sat vremena putovanjem imati pogled na ceo Sankt Peterburg. Postoje dve osnovne rute, jedna ide duž reke Neve, dok je druga ruta previđena za vožnju kanalima i Fontankom. Bilo da je u pitanju dan ili noć, vožnja brodom kroz Sankt Peterburg pruža vam pogled i na neka od znamenitosti grada koje niste stigli da obiđete.

Državni muzej Ermitaž

Ne postoji bolji način da sagledate carsku Rusiju od odlaska u nekadašnju Zimsku palatu, koja je sada jedna od zgrada Ermitaža, najvećeg muzeja na svetu. Ovo je jedno od najznačajnijih mesta koje treba posetiti u Sankt Peterburgu. Galerija iznad galerije gde su smeštena dela velikih majstora i to sve u raskošnom stilu koji je svojstven ovom gradu. Pripremite se da se suočite delima klasičnih umetnika sa zapada, ali i da otkrijete blago koje krije istok.

Sama unutrašnjost, sa ručno pravljenim podovima, neprocenjivim kristalnim lusterima i freskama na tavanici, može se kvalifikovati kao muzejski eksponat. Ali ako tome dodamo kolekciju od 3 miliona primeraka, uključujući i najveću svetskugaleriju slika, koja sadrži dela od Leonarda da Vinčija do Kandinskog, biće vam jasno da je ovo prostor za koji je potrebno više nedelja da ga u potpunosti istražite.

Novi umetnički muzej

Pored ogromnog Ermitaža koji dominira gradskom kulturnom scenom, lako ćete prevideti prostor gde je smeštena ruska savremena umetnost. Postoje čak 2 muzeja: Erarta muzej i galerije savremene umetnosti i Novi muzej (Novy Muzei). U prvom ćete naći skice i planove zgrada iz sovjetskog doba, kao i prvih postindustrijskih nekretnina na ostrvu Vasilievski. Dvadesetak minuta šetnje udaljen je Novi muzej. Smešten u restauriranoj zgradi iz 19 veka. , ovaj mali muzej je fokusiran na umetnost kasnog 20. Veka. U blizini je čuvena petrogradska Akademija umetnosti.

Stari hotel

Grand hotel Evropa osnovan je 1875. godine i ima veliki istorijski značaj. Tu je večerao Raspućin, Dostojevski je pisao u sobi na ćošku, Čajkovski je proveo ovde medeni mesec. Pretvoren je u tesnu kuću za porodice koje su čekale svoj dom nakon Oktobarske revolucije i kominističkog oduzimanja imovine. Tokom Drugog svetskog rata i opsade grada hotel je postao bolnica. Danas je podjednako grandiozan kao onog dana kada je otvoren, kada je ruska gospoda jela kavijar iz zlatnih tanjira i pila šampanjac iz kristalnih čaša. Sobe su ostale odraz prefinjenosti i istorijskog duha, uz sve pogodnosti modernog doba – LCD TV i bežični internet.

Novi hotel

Građevinska pravila osmišljena kako bi se očuvao arhitektonski karakter i istorijske fasade Petrograda sprečavaju razvoj novije arhitekture. To se naročito odnosi na izgradnju hotela koji ostaju zarobljeni u prošlosti. Zato je otvaranje novog W, prvog gradskog savremenog hotela pravo osveženje. Preuzeli su smernice od originalnih planova Petrograda, angažujući italijanske arhitekte za dizajn 137 soba i apartmana.

Jedini dug dizajnera gradskoj prošlosti jeste ukras od dragog kamenja koji daje akcenat čitavoj zamisli, kao potvrda čuvenom Feberžeovom jajetu proizvedenom u ovom gradu. Sve ostalo u hotelu ima jasne korene u budućnosti, počevši od niskog nameštaja do šljaštećih lampi koje podsećaju na disko kugle.

Stari restoran

Palkin je jedan od najstarijih ruskih restorana i njegovo veliko otvaranje održano je 1874. godine. Imao je ukupno 25 sala za ručavanje, bilijar salu, mermernu fontanu i široko stepenište. Trenutna inkarnacija, ponovo otvorena 2002. možda nije tako prostrana, ali masivni kristalni lusteri, teške svilene draperije i zidovi ukrašeni duborezom evociraju dane kada su tu boravili car i carica. Hrana je takođe posebna, s obzirom da su kuvari ovog restorana prvi uveli francuske tehnike u rusku kuhinju.

Novi restoran

Kulinarske mešavine su se vratile u grad kasnih 90-ih. Restoran Terrassa nudi sjedinjene ukuse Azije, Evrope i Rusije pronašavši idealnu sredinu između kineskih specijaliteta i ruskih knedli, gruzijskog hleba sa sirom, kavijara i domljenog lososa na pici. A to sve je servirano uz izvanredan pogled na Kazansku katedralu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu