Prag postaje novi Amsterdam

Podeli

U Češkoj je dozvoljeno posedovati 15 grama marihuane, jedan gram kokaina ili 1,5 gram heroina. Klubovi u kojima se marihuana slobodno puši, postali su pravi magnet za turiste.

Pušenje marihuane na ulici ili kafiću gotovo da je postala normalna pojava u Pragu, iako droga u Češkoj nije legalizovana. Zakoni su toliko liberalni da su policiji u mnogim situacijama vezane ruke.

Nakon kampanje da se popularni kofi-šopovi u Amsterdamu zatvore, na svetlost dana polako izranja alternativna praška scena. U čuvenim lepotama češke prestonice turisti sada uživaju na poseban način, pod dejstvom marihuane! Iako zvanično nisu uvršteni u turističku ponudu grada, klubovi u kojima se marihuana slobodno puši, postali su pravi magnet za nove turiste. Jedan od njih je i klub Kros. Vlasnik Tomas Zdenek ponosan je što trećinu njegovih klijenata čine stranci.

„Mnogi se raduju što ovde mogu da javno na ulici i u mnogim kafićima i klubovima puše travu. Jer, to im nije dozvoljeno u njihovim zemljama, tamo moraju da se kriju. Kada su kod kuće, strah ih je da će zbog nekoliko grama marihuane završiti u policijskoj stanici“, izjavio je Zdenek za nemački državni radio "Dojče vele".

Iako droga nije legalizovana, češki zakoni su veoma liberalni: ako vas policija uhvati sa 15 grama marihuane, jednim gramom kokaina ili 1,5 grama heroina, ne može vam ništa. I dok turistički radnici zadovoljno trljaju ruke, policija je zabrinuta. Šef kancelarije za narkotike Jakub Fridrih kaže da su labava ograničenja dovela do cvetanja kriminala.

„U početku je to bilo u neku ruku i romantično s jednom subkulturom malih proizvođača. Oni su svoje biljke uzgajali sami i među sobom razmenjivali. To je bilo na jednom filozofsko-duhovnom nivou. Ali danas to tržište ima komercijalni karakter. Tu su aktivne kriminalne bande iz Vijetnama i Holandije. Situacija je veoma problematična“, rekao je on.

To, međutim, ne zanima Tomasa Zdenka. On priželjkuje da Prag preuzme primat Amsterdamu. To i nije daleko od realnosti jer, prema anketama, u Češkoj raste broj pristalica legalizacije marihuane, koji svake godine protestuju u to ime. Za ovo proleće najavili su najmasovniji protest do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 34 idi na stranu