Nesebar i Sunčev breg

Antički grad, prepun srednjevekovnih crkvi, Nesebar je smešten na stenovitom poluostrvu, i jedno je od najpoznatijih letovališta na Bugarskoj rivijeri.

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 19.03.2009.

06:00

Default images

Nesebar je podignut je na ostrvcu 37 km udaljenom od Burgasa, koje je sa kopnom danas povezano veštačkom prevlakom.

Gradić je bukvalno prepun starih crkava, koje su, s druge strane, prilično ruinirane.

Nesebar je vremenom postao žestoko komercijalizovan, i u špicu sezone bukvalno je pod opsadom paket aranžman turista, i prodavaca suvenira.

Za razliku od Sozopola, u Nesebaru postoji pregršt pristojnih hotela u starom gradu, a najveći turistički kompleks u Bugarskoj, Sunčev breg (Слънчев бряг), je odmah preko puta.

Ovu lokaciju su prvi put naselili Tračani, i osnovali grad po imenu Mesembria. Kasnije su ga, osvojili Grci, pa Rimljani, pred kojima je kapitulirao kako bi izbegao razaranje.

U 9. veku Mesembria je promenila ime u Nesebar, a grad je postao deo Prve bugarske kraljevine. U 13. i 14. veku, Nesebar je postao moćan grad-država, i tada je dostigao trgovinski i kulturni vrhunac.
Danas je Nesebar svetski poznato letovalište, i kao grad pod zaštitom UNESCO-a, popularan je među turistima. To je i razlog zbog kojeg je leti često nesnosno krcat turistima.

Glavna zabava u Nesebaru je šetanje uskim uličicama i razgledanje crkava.

Atrakcije

Arheološki muzej (ulica Mesembrija 2a) nudi fascinantan pregled duge istorije Nesebara, od grnčarije iz perioda Tračana (2. i 1. milenijum stare ere), preko novčića kovanih u Mesembriji u 5. veku pne, do zlatnika i crkvenih ikona iz perioda Srednjeg veka.

Crkva Hrista Pantokratora (ulica Mesembrija) nalazi se blizu centra starog grada, a sagrađena je u stilu tipičnom za većinu crkvi iz perioda preporoda Nesebara u 13. i 14. veku.

Crkva Svetog Stefana (ulica Ribarska) podignuta je u 11. veku. Njena spoljašnjost je prilično neugledna, dok će vas enterijer ostaviti bez daha. Zidovi su bukvalno prekriveni freskama iz 16, 17, i 18. veka. Vredan pažnje je i ikonostas oslikan u 16. veku.

Crkva Svetog Jovana Aliturgetos (ulica Ribarska) je neosveštana, a otuda joj je i ime - aliturgetos grčka reč za neosveštano. Prema legendi, jedan od graditelja crkve je pao sa skele i poginuo, a prema crkvenom kanonu bilo je zabranjeno da mesto nečije pogibije bude mesto za molitvu.

Etnografski muzej (ulica Mesembrija) prikazuje život lokalaca u 18. veku, kao i tradicionalnu nošnju iz tog perioda.
Crkva Starata Mitropolija (ulica Mitropolska) Iako je u ruševinama, ova crkva je i dalje centralna atrakcija starog grada, kao najstarija i najveća u Nesebaru. Sagrađena je u 5. veku, ali su je Mlečani uništili u 13. veku, i danas su u životu samo delovi crkvenih zidova.

Crkva Svete Paraskeve (ulica Hemus) sagrađena je u 13. veku, i po stilu je vrlo slična Crkvi Hrista Pantokratora. U crkvi je danas smeštena privatna umetnička galerija u kojoj se prodaju slike morskih pejzaža lokalnih umetnika.

Crkva Svetog Spasa (ulica Aheloi), kao i većina drugih crkvi, podignutih sa vreme otomanskog perioda, nalazi se ispod nivoa ulice. Spoljašnjost je jednostavna, a unutrašnjost prekrivena živopisnim freskama.

Smeštaj

Sol Nessebar Palace (*****) - dvokrevetne sobe su od 70 € (izvan sezone) do 150 € (špic sezone).

Arsena Hotel (****) - dvokrevetne sobe oko 40 €.

Nessebar Royal Palace Hotel (***) - dvokrevetne sobe su od 30 do 40 €.

Privatan smeštaj se kreće od 8 do 10 € po ležaju.
SUNČEV BREG (Слънчев бряг)

Najveće i najglamuroznije letovalište u Bugarskoj, Sunčev breg, privlači više turista nego ijedno drugo mesto na obali.

Plaža je duga 8 km, i jedna je od najlepših u zemlji, a od turističkih sadržaja postoji bukvalno sve što se može zamisliti: od mini golfa i parasejlinga, do restorana i bezbrojnih pabova.

Ako želite da odete na odmor na kome nećete brinuti ni oko čega, Sunčev breg je pravo mesto za vas. nećete čak ni primetiti da se nalazite u zemlji po imenu Bugarska.

Može se desiti da se u Sunčevom bregu osećate pomalo izolovano, jer malo je onih koji se iz svojih ligeštula mrdnu dalje od susednog Nesebara, iako je javni prevoz prilično dobro organizovan.

Sunčev breg je verovatno najskuplje letovalište u Bugarskoj, i male su šanse da ćete proći jeftinije nego negde u Zapadnoj Evropi. Flaša vode na plaži košta i do 3 leva, a cene u restoranima su takođe vrlo visoke.
U celom kompleksu ima preko 100 hotela, od kojih su mnogi podignuti još 1960ih u vreme komunizma. Osim toga, ima bezbroj restorana i pabova, ali i pozorište i bioskop na otvorenom, šoping centar, igrališta, i dečije bazene.

Od Sunčevog brega postoji redovna veza autobusom ili brodom do regionalnih centara, Burgasa (35 km), i Varne (95 km).

Smeštaj

Barcelo Royal Beach Hotel (*****) dvokrevetna u špicu sezone 132 €

Alba Hotel (****) dvokrevetna 80 €

Orel Hotel (**) dvokrevetna 50 €

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: