Kipar - čudesna egzotika Mediterana

Zemlja na istoku Sredozemlja sve je dostupnija domaćim turistima. Mladi se mogu provoditi u Aja Napi, Larnaka idealna za porodični odmor, a blizu Limasola istorijske znamenitosti.

Izvor: Izvor: novosti.rs, M. Popoviæ

Subota, 18.08.2012.

14:52

Default images

Zbog svog atraktivnog položaja, Kipar, smešten između Evrope, Azije i Afrike, jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija na Sredozemnom moru. Oni koji su ga već posetili opisuju ga kao magičnu zemlju predusretljivih ljudi koja ima šta da ponudi. I to za sve ukuse i godine. Od mirnih letovališta za porodični odmor, preko gradova s ludim noćnim provodom, do mnogobrojnih istorijskih znamenitosti.

LARNAKA

Jedan od najstarijih gradova na Kipru, u čiju luku pristaju luksuzne jahte turista koji uživaju u čistim plažama, kristalno plavom moru, bogatom noćnom životu i mnogobrojnim festivalima, jeste Larnaka.

Najpopularnije plaže u ovom simpatičnom mestu su Mekenzi, Finikoudes i Janates. U blizini Larnake nalazi se i čuveno Veliko slano jezero, svratište flaminga. Oni koje ineteresuje istorija ovog mesta mogu posetiti mnoge znamenitosti, kao što su grob svetog Lazara, muzej iz 17. veka, Hala Sultan Teke i antički grad Kition. Noćni život nije toliko aktivan kao u drugim mestima na Kipru, pa Larnaka predstavlja idealnu destinaciju za porodični odmor. Ipak, postoji mnoštvo barova za uživanje po danu, ali i pregršt restorana u kojima je, kažu, hrana jedinstvena.
Aja Napa (foto: wikipedia.org, Vitaly Lischenko)
AJA NAPA

Trideset sedam kilometara severno od Larnake nalazi se Aja Napa. Do početka osamdesetih godina prošlog veka, danas najsevernije i ujedno najistočnije letovalište grčkog dela Kipra moglo bi se opisati kao uspavano ribarsko selo.

Za nepunih desetak godina Aja Napa je od ribarskog sela postala najposećeniji turistički centar ostrva, s nebrojenim hotelima duž kilometarske obale, nepreglednim belim peščanim plažama i obiljem sportova na vodi. Ovaj gradić u okolini istoimenog srednjovekovnog manastira tipično je odmaralište sa savršenim tirkiznim plažama i belim peskom kao s razglednica ili s karipskih ostrva. Pun je Britanaca i Rusa, kao i celo ostrvo, a uz Ibicu, Rimini i Ios, poznat je kao jedan od četiri najveća centra parti turizma za mlade.
Nikozija (Foto: wikipedia.org, Leadingcity)
NIKOZIJA

Užurbani grad Nikozija u centralnom delu Kipra glavni je grad ostrva još od 12. veka. U centru Nikozije oseća se duh modernog, sa svim odlikama kosmopolitskog grada. Ipak, omiljena turistička oblast je stari grad. Nedavno je renoviran, ali je i dalje zadržao živopisnu mešavinu zidina iz 16. veka, korzoa, kafića na kaldrmi i lepih trgova.

Srce grada čini veliki stari deo Laiki Jitonija (što u prevodu znači dobro susedstvo), opasan venecijanskim zidinama iz DžVI veka. Ovde se mogu naći radnje, taverne, ateljei umetnika i radionice starih zanata, a sve to prolazeći kroz male, uglavnom uske, kamene ulice u kojima saobraćaj često nije moguć. Većina starih kuća je restaurirana, a u okviru starog grada nalaze se i Etnografski muzej, Katedrala Svetog Jovana i velika palata arhiepiskopa Makariosa III, prvog i doživotnog predsednika Republike.
Limasol (Foto: wikipedia.org, Ann Biddle)
LIMASOL

Drugi po veličini kiparski grad i jedan od dva najpoznatija letovališta u zemlji nalazi se na južnom delu ostrva. Povezan je s Nikozijom i Larnakom odličnim auto-putevima. Limasol je i najveća luka u državi, pa većina turističkih brodova koji plove za Egipat i Izrael isplovljava upravo odavde.

Limasol je veliki turistički centar, sa dugim šetalištem u centru grada, pored mora. Obalom levo i desno od centra, kilometrima se niže bezbroj hotela i turističkih naselja. Za one koji bez šoppinga ne mogu, Limasol ima veliki izbor radnji s raznovrsnom robom koje će zadovoljiti i one najizbirljivije. Sam grad je izvan svoje zemlje (a pogotovo u Srbiji) poznat i kao sedište velikog broja ofšor kompanija, s ponekad sumnjivim poslovanjem.

Obližnja Larnaka je mesto gde možete da uživate u dugim plažama i mondenskim kafićima, sa jedne strane srednjovekovne tvrđave, i starinskim mediteranskim tavernama, s druge strane.

Magija Kipra je u tome što je on predgrađe Azije, i pored duha Grčke, veoma se oseća uticaj obližnjeg Bliskog istoka, Libana, Sirije i Turske. Limasol, najveći grad kiparske obale, metropola je na moru: osim tvrđave u kojoj se Ričard Lavlje Srce u vreme krstaških ratova venčao sa Baskijkom po imenu Berengarija, ovde možete da uživate u kilometrima dugim plažama sa načičkanim fantastičnim hotelima i u staroj četvrti, gde lokalno stanovništvo igra tavli i ispija kafu vasceli dan.

SPECIJALITETI KAO U SRBIJI

Hrana na Kipru je mešavina grčke, mediteranske i turske kuhinje, pa će se turisti iz Srbije ovde, barem što se jela tiče, osećati skoro kao kod kuće. Ipak, oni koji su u Limasolu treba da posete fenomenalan restoran meksičke kuhinje „Kaza Meksikana“, koji se nalazi nekoliko kilometara severno od centra Limasola, u glavnoj ulici, na obali mora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: