Kipar: Mesto na kome je izronila Afrodita

Smešten između Evrope, Azije i Afrike - Kipar je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Sredozemnom moru. Oni koji su ga posetili opisuju ga kao ostrvo ljubavi i uvek mu se rado vraćaju. Čak 340 sunčanih dana u godini je jedna od stvari koje ga čine idealnim odredištem za odmor, a istovremeno i veoma poželjnim mestom za življenje.

Izvor: Izvor: www.glassrpske.com, Jelena Loliæ-Kovaè

Utorak, 15.10.2013.

13:31

Default images

Život na Kipru je, najkraće rečeno, opušten, bez gužve i jurnjave. Kiprani razgovor počinju rečima "siga, siga", što znači polako i opušteno, i prosto je neverovatna količina pozitivne energije koja isijava na svakom koraku.

Kipar je postao nezavisna republika 1960. godine posle osamdesetdvogodišnje britanske vladavine, koja je ostavila snažan uticaj na način života pa se i danas vozi levom stranom ulice. Postoje četiri grada: Larnaka, Pafos, Limasol i Nikozija. Glavni grad i grčkog i turskog dela Kipra je Nikozija.

Podeljena je takozvanom zelenom linijom, odnosno demilitarizovanom zonom UN. Iako se nalazi na obali, nije toliko popularna među turistima. Staro jezgro grada Laiki Citonija (što na grčkom znači dobar komšiluk) okruženo je venecijanskim zidinama iz 16. veka. Šarmantne male kamene ulice kroz koje morate da se provučete kako biste stigli do brojnih muzeja, radnji, taverni, vode vas u neka davna vremena.

Očuvane su i kapije za ulazak u grad, od kojih je najpoznatija Famagusta. U blizini džamije Omerije nalaze se turska kupatila iz 14. veka koja i danas rade. Restaurirana su i savremeno opremljena, pa posetiocima nude autentičnu atmosferu.

S razlogom je Pafos uvršćen na UNESCO-ovu listu svetske kulturne baštine. Veruje se da je ovaj mali antički grad rodno mesto boginje Afrodite. Do danas su sačuvani ostaci prelepog Afroditinog hrama iz 12. veka p. n. e, gde su, prema drevnom običaju, device gubile nevinost sa prvim strancem koji bi naišao. Posle ljubavnog čina muškarci su bili dužni da im pod noge bace novčiće kako bi se u njima probudila boginja.

Turistima su veoma zanimljive i Afroditine stene (mjesto na kome je boginja izašla iz mora), dovoljno da zagolica maštu i Kipru donese naziv Afroditino ostrvo. Kažu da kupanje na ovom mestu podmlađuje najmanje deset godina, što je svakako atrakcija za turiste.
Foto: wikipedia.org, EUCyprus
Nekadašnje malo ribarsko mesto Aja Napa danas je najpopularnije letovalište na Kipru, gde se okupljaju mladi željni ludog provoda. Iako je ovo malo mesto poznato pre svega po noćnom životu, mnogi se slažu da ima i najlepše plaže na ostrvu, kao što su Nisi, Pantahou, Landa. Pored brojnih klubova i kafića, u Aja Napi se nalaze i Makronisos drevne grobnice, kao i zaliv Kape Greko, za koji se veruje da je dom opasnog mitskog čudovišta Aja Nape.

Pravoslavni manastir koji se smatra najbogatijim i najpoznatijim na ostrvu je manastir Kikos. Pored toga što je popularna religijska i turistička lokacija, ovaj manastir ima i ulogu utočišta za mnoge vernike.

Kiparska kuhinja je jako ukusna. Ona predstavlja mešavinu grčke i turske kuhinje. Sami Kiprani kažu da je tajna u sastojcima - povrću i voću koje raste u zemlji ljubavi, a izloženo je suncu 340 dana godišnje. I krave, ovce i koze daju mleko posebnog ukusa, pa zato niko drugi ne može da napravi sir halumi. Pravi se od kozjeg, ovčijeg i kravljeg mleka na poseban način, a najčešće ga jedu tako što ga malo prepeku na roštilju.

Istorija
Kipar posebnim i drugačijim čini i njegova 10.000 godina stara istorija. Na ostrvu su isprepleteni brojni mitovi, legende, ali i stvarnost, a brojna arheološka nalazišta predstavljaju samo mali prikaz njegove burne i bogate prošlosti. Legenda kaže da je Afrodita, grčka boginja lepote, rođena u morskoj peni pored Kipra. Iz mora je izašla na obalu grada Pafos, gde su Heleni u 12. veku p. n. e. u njenu čast podigli jedan od najlepših hramova u antici. Kao bivša britanska kolonija Kipar danas privlači brojne engleske turiste, ali od 90-ih godina je prisutan i veliki broj Rusa. Iako je od 1974. godine, zbog građanskog rata, podeljen na grčki i turski deo, posetioci su na Kipru potpuno bezbedni. Čak nema ni kriminala, pa nije redak slučaj da Kiprani ne zaključaju automobile ni vrata svojih kuća.

Usluge
Sedmodnevni aranžman sa avio-prevozom 400 evra

Gradski prevoz (dnevna karta) 2 evra

Set meni (glavno jelo, salata, desert) 15 evra

Grčko veče 30 evra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: