Plansko betoniranje Svetog Stefana

Kada se pomene Sveti Stefan najčešća druga asocijacija poslije slike jedinstvenog grada-hotela jeste nevjerovatni prizor na istočnoj svetostefanskoj plaži, onaj dugi niz bespravno podignutih višespratnica koje poput utvrđenja na pjeskovitom žalu svjedoče o bezakonju, bespravnoj gradnji i nemoći države da zaštiti najljepše dijelove svoje teritorije. Kako je građevinski lobi poharao prostor u zaleđu Svetog Stefana slikovito govori i ulica popularno nazvana Šilerova, po ugledu na onu u Zemunu, sjedištu čuvenog zemunskog klana.

Izvor: Monitor

Izvor: B92

Utorak, 11.08.2009.

06:30

Default images

Kako bi posljedice neobuzdane divlje gradnje uveli u zakonske okvire u Opštini Budva su još 2006. godine donijeli odluku o izradi sanacionog Detaljnog urbanističkog plana - Sveti Stefan, sa zahvatom površine od 15 hektara, koji je tri godine kasnije, početkom avgusta stavljen na javni uvid. Brojni su problemi pratili urbanizaciju Sveca. Agencija za planiranje već je jednom, u martu ove godine, objavljivala pa stornirala izlaganje nacrta plana pred građane.

NOVE GRAĐEVINE: Nacrtom Detaljnog urbanističkog plana Sveti Stefan predviđa se gradnja novih 100.000 kvadrata stambenih i turističkih objekata. U ovom malom raju za investitore sa svih meridijana gradiće se oko 20 novih građevina lociranih u rijetkim oazama maslinjaka i vrtova. Planirano šetalište uz more zarobiće betonom pješčani pojas u širini od pet metara istočne svetostefanske plaže!

U okviru DUP-a urađen je i Urbanistički projekat Ekskluzivne zone - Sveti Stefan. Pretenciozan naziv za oko 3,4 ha i uništenog prostora uz morsku obalu sa ružnim, predimenzioniranim i natrpanim građevinama, sa betonskim utvrdama u najskupljem pijesku na Crnogorskom primorju.
Obrađivač DUP-a Sveti Stefan bila je firma Info-plan iz Nikšića. Plan najatraktivnijeg naselja na primorju potpisuje arhitekta Branislav Mitrović iz Beograda.

Angažmanom na izradi novog DUP-a Svetog Stefana arh. Mitrović se vraća na mjesto teškog ekološkog zločina, da sanira posljedice svoga rada. Pored ondašnje lokalne DPS vlasti, Branislav Mitrović je glavni krivac za današnji izgled Svetog Stefana i druge svetostefanske plaže.

Kao autor Urbanističkog projekta Sveti Stefan- Šumet iz davnih devedesetih, uz visoku urbanizaciju cijelog naselja, Mitrović je svojim planskim rješenjima ušao direktno u plažu. On je postavio legalne osnove zgrada koje svojim pozicijama i nevjerovatnim gabaritima uokviruju plažu.

Za pojedine od njih potpisuje i idejne projekte. Istina, u mnogo manjim osnovama i sa manjom spratnošću. Stvar se tada otela kontroli, pa su investitori na planom postavljenim temeljima, gradili šta im je volja.

Treba podsjetiti da su tokom tadašnje euforije zaziđivanja druge plaže učestvovali mnogi uglednici graditeljske struke. Poput profesora građevine, Arsenija Vujovića, nesuđenog akademika CANU, investitora jedne od višespratnica u kojoj su prije desetak godina kvadrati prodavani po cijeni od 10 hiljada eura.

Bizarnih ideja nije tada hvalilo, tako pojedine zgrade ukopane u pijesak imaju liftove za odvoz automobila svojih stanara u garaže izgrađene u nivou mora. Iako nisu imale ni osnovnu komunalnu infrastrukturu, pa su uglednici gradili septičke jame direktno u pijesku, koje i sada koriste!

PROMENADA ZA POVLAŠĆENE: Najnoviji prijedlozi arh. Mitrovića šokirali su javnost. Programski zadatak za izradu plana koji potpisuje gradonačelnik Rajko Kuljača - koji obrađivač ne navodi kao pravni osnov za izradu plana - napominje da su „objekti na samoj obali svojim vertikalnim i horizontalnim gabaritima ozbiljno doveli u pitanje izgradnju šetališta uz plažu koje je trebalo biti okosnica i suština cjelokupnog projekta."

Šetalište su davno zaposjele zgrade po rješenjima istog autora. Sada je ostala gola plaža ispred njih koju treba zazidati.

Mitrović predlaže da se u širini od pet metara poploča preostali pijesak druge plaže Svetog Stefana. Na ovaj način uzurpatori obale konačno zaokružuju projekat i dobijaju privatnu promenadu sa svojim lokalima i kafićima na njoj! Druga plaža biće trajno uništena.

Način na koji je plan elitnog turističkog mjesta prezentiran javnosti zaslužuje svaku osudu. Bilo je ponižavajuće da na jednom listu papira, raširenom na stolu u prostorijama Agencije za planiranje, pred stanovnike Budve bude izložen plan budućeg razvoja Svetog Stefana. To je jedan jedini crtež na kome se ništa ne vidi, bez grafičkih priloga, bez prikazanih gabarita planiranih objekata, tako da običan svijet teško može shvatiti šta se priprema. Nema vizuelnog pregleda planiranih rješenja sa vizurama sa mora. Samo stručne osobe mogu steći pravi uvid i to zavirujući u prateću svesku sa objašnjenjima.

Tako je, primjera radi, na parcelama koje se prema podacima Uprave za nekretnine vode na ime Stanka Subotića - Caneta, ucrtana građevina od čak devet spratova!

Na izloženom crtežu to se ne može vidjeti jer su pored Canetove Vile Montenegro, na novoj parceli prikazane samo dvije etaže novog objekta u odnosu na saobraćajnicu kojom se graniče. Ista zgrada gledano iz podnožja, broji kaskadno čitavih devet etaža.

Nije samo Subotić graditelj na toj lokaciji. Čitav jedan mali maslinjak urbanizovan je zgradama domaćih privrednika i mještana.

O ŠILEROVOJ DA BRINE DRŽAVA: Kuriozitet DUP-a Sveti Stefan svakako je odbijanje planera da registruje divlje podignute spratove čuvenih zgrada na istočnoj plaži.

Sada se Mitrović, ponovo angažovan na planiranju Svetog Stefana, suočio sa posljedicama svojih nekadašnjih planskih rješenja.

Pokušavajući da se profesionalno ogradi od zdanja kojima je „kumovao", on u predloženim rješenjima crvenom bojom šrafira čitavu Šilerovu ulicu i podignute objekte u njoj. Uz objašnjenje da nema planskih rješenja za ova zdanja, pa problem prebacuje državi i Opštini Budva da ga riješe kako znaju i umiju.

Rješenja nema ni za status zgrada uz more kojima „priznaje" samo tri etaže! Plan ne daje odgovor na pitanje šta će biti sa ostatkom kvadrata, davno sazidanih, prodatih i useljenih, na jednoj od najljepših plaža.

Mnogi bespravno podignuti objekti, koji su u međuvremenu dobili nekakve saglasnosti i dozvole, ostali su da „vise", bez DUP-om regulisanog statusa.

Jedan od ciljeva sanacionog plana bio je „da se utvrdi tačna površina i struktura izgrađenih objekata, da se nađe način za neutralisanje i ublažavanje negativnih efekata koje su ovi objekti proizveli u prostoru." Vlast predlaže da se proba sa hortikulturom!?

Da se zelenilom popravi učinjena šteta!? Koliko bi visoko to drveće moralo narasti da pokrije svu svetostefansku graditeljsku bruku.

Program zabranjuje izgradnju stambenih objekata namijenjenih tržištu na parcelama na kojima je predviđena individualna stambena gradnja. Određene su i minimalne površine takvih parcela kao i koeficijenat izgrađenosti od samo 20 odsto, sa spratnošću od najviše četiri etaže, obaveznim 1,5 parking mjestom po jednom stanu i sl.....

Preporuke nisu našle primjenu u ponuđenom nacrtu DUP-a Sveti Stefan. Indeks zauzetosti parcela pod građevinama veća je od 50 odsto, što važi za čitav DUP po kome je spratnost daleko veća od uslova datim Programskim zadatkom.

Branka PLAMENAC

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: