Firenca - grad prijatelj Voždovca

Podeli

Na jednoj tabli u starom istorijskom delu Firence, koji je 1982. godine Unesko stavio pod svoju zaštitu, je popis gradova prijatelja i pri kraju spiska se nalazi Voždovac. Tesko je dokučiti kako se dogodilo da jedna beogradska opština postane grad prijatelj Firenci, ali je to ipak zvaničan podatak.

Ipak, za većinu turista ovo je nevažno i ostaje neprimećeno jer Firenca ima mnogo drugih stvari da pokaže. Staro jezgro grada nastalo još u srednjem veku, sačuvano je u izvornom obliku do današnjih dana i ono je meta turista iz celog sveta.

U njemu su živeli najbogatiji bankari Italije, najveći umetnici i naučnici toga doba. Najbogatija familija Italije Mediči živela je ovde, najveći geniji renesanse Mikelanđelo i Leonardo da Vinči ovde su stvarali, Galileo Galilej je ovde izumeo svoj prvi teleskop, a Dante Aligijeri je, inspirisan ljubavlju prema Beatriči, napisao "Božanstvenu komediju".

Sigurno su svi oni imali dobar razlog da odaberu baš Firencu koja je u vreme renesanse bila i kulturni, bankarski i verski centar Evrope.

Ovaj grad osnovali su Etrurci još u 8. veku p.n.e. Oni su Rimljane naučili alfabet i brojeve kao i mnoge elemente arhitekture, umetnosti i religije tako da ne čudi prosperitet Firence u vreme renesanse jer je sve utemeljeno vekovima ranije.

Godišnje ovaj grad posećuje mnogo više turista nego što ima stanovnika. Ne samo da su turisti brojni nego su i visokoplatežni što se može pretpostaviti iz cena po restoranima. Na Piazza Della Signoria litarska krigla piva je 14 evra (od pola litra je 7 evra) a pasta u neproporcionalno velikim tanjirima u odnosu na sadržaj je 8 evra.

Brojne su gradske ture i ekskurzije koje u organizaciji turističkog biroa koštaju od 25 do110 evra. Najniža cena odnosi se na 2 sata šetnje sa vodičem po gradu uz 2 kugle sladoleda u “najboljoj poslastičarnic u Firenci”.

Ulaz u muzeje je prilično jeftin u odnosu na restorane, te tako nijedna ulaznica ne košta više od 9 evra.

Cene smeštaja su uobičajene za Italiju a dvokrevetna soba u hotelima sa 2-3 zvezdice je oko 50 evra. Ono što vredi u Firenci a ne morate da platite su ulične predstave i koncerti na trgovima kojima prisustvuje po nekoliko hiljada ljudi.

Cattedrale di Santa Maria del Fiore

Katedrala firentinske nadbiskupije dobila je temelje 1296, ali je završena sredinom XV veka zbog grandioznosti kupole koja je zidana više od 50 godina. Ovo je treća po dužini crkva u svetu i za razliku od crkve Svetog Petra u Vatikanu i Svetog Pavla u Londonu teško možete naći fotografiju na kojoj je obuhvaćena cela građevina. Razlog tome je položaj crkve i zbijenost okolnih objekata koji je okružuju, što onemogućava fotografisanje u jednom kadru.

Cattedrale Santa Croce

Gotička crkva u kojoj su sahranjeni Mikelanđelo, Galileo Galilej i Makjaveli.

Ponte Vecchio

Stari most iz XIV veka na čijim se lukovima nalaze sa obe strane trgovine - uglavnom zlatare, simbol je Firence i najfotografisanija građevina.

Spaja preko reke Arno palatu Uffizi sa rezidencijom Medičija (Palazzo Pitti). To je jedini most u gradu koji nije srušen tokom borbi savezničkih snaga i nemačke vojske 1944.

Uffizi

Galerija Uffizi, jedan od najlepših muzeja na svetu, utemeljen je na velikoj ostavštini poslednjeg člana obitelji Mediči. Na italijanskom medici znači lekari, a veruje se da je to jedna od najuticajnijih porodica svih vremena u celom svetu.

Osnivači su prve banke Mediči, a u nekoliko navrata članovi porodice bili su pape, kardinali, kneževi i vojvode; Marija Mediči je bila kraljica Francuske.

Galerija se nalazi na Piazza della Signoria ispred koje je Neptunova fontana iz XV veka i koja radi još na stari Rimski vodovod.

Pored ovog muzeja porodica Mediči ostavila je iza sebe i mnoštvo građevina od kojih je najznačajnija palata Pitti u kojoj su sačuvane renesansne slike - deo privatne zbirke.

Bargello

Osim Uffizi galerije značajna kulturna tačka na mapi Firence je i Bargello muzej ili galerija. Palata je građena u XIII veku i imala je više namena tokom vekova, od tamnice do galerije u koju je pretvorena 1865.

Nekima je, ipak, Firenca samo sinonim za “Stadio Artemio Franchi“ i ACF Fiorentina koja nastupa u seriji A zajedno sa Nenadom Tomovićem i Ademom Ljajićem iz Srbije, a čiji je trener do prošle godine bio Siniša Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 138 idi na stranu