Hanija, zapad Krita

Grad Hanija je ujedno i jedinstven grad za provod, a regija Hanija sadrži i dve možda najlepše plaže na ostrvu, Balos i Elafonizi. Hanija je bila i glavni grad Krita za vreme Mletačke republike, čiji uticaj vidljivo oslikava arhitektura ovog grada.

Autorka: Marina Lalović
Izvor:
B92

Izvor: B92

Subota, 04.10.2008.

14:00

Default images

Hanija (Χανιά) je najzapadnija regija Krita, čiji istoimeni centar predstavlja ujedno i jedan od najlepših gradova ostrva. Hanija je bila i glavni grad Krita za vreme Mletačke republike, čiji uticaj vidljivo oslikava arhitektura ovog grada.

Grad Hanija je ujedno i jedinstven grad za provod, a regija Hanija sadrži i dve možda najlepše plaže na ostrvu, Balos i Elafonizi.

Na severozapadu od grada Kissamos-Kastelli nalazi se netaknuto, i još uvek divlje poluostrvo Gramvoussa.
Photo: Zinnie
Glavna atrakcija ovog poluostrva je predivna peščana plaža Balos, koju čine dva ostrvca - Agria, koja je poprilično divlja, i Imeri. Put koji vodi do plaže Balos je dosta nepristupačan, tako da se u glavnom preporučuje odlazak džipom ili nekim većim autom koji je u stanju da ide i po neasfaltiranim putevima.

Ako se odlučite da dođete autobusom, uzmite bus od grada Kissamos-Kastelli do raskrsnice koja vodi za grad Kalyviani, na otprilike 2 km od same plaže. Odatle je put do plaže neophodno preći peške. Neasfaltirani put čini nizbrdica koja je čitavom svojom dužinom izložena suncu.

Do plaže Balos možete doći i morem, što ujedno predstavlja i lakši i podnošljiviji način dolaska.
Photo: biwazz
Svakog dana iz grada Kissamos-Kastelli polaze tri broda do Balosa (www.gramvoussa.com). Eksurzije koštaju otprilike 22 evra, a traju oko 55 minuta.

Ako odaberete jutarnju ekskurziju, imaćete priliku i da se zaustavite na ostrvcetu Imeri Gramvusa na čijem se vrhu nalazi prelep venecijanski zamak. Do zamka treba oko 20 minuta hoda uzbrdo, tako da je put naporan, ali kad stignete imaćete priliku da uživate u jedinstvenoj panorami.

U samom podnožiju puta nalazi se i mala plaža koja tokom špica sezone može da bude prepuna (isto važi i za plažu Balos). Na ovoj plaži nalaze se i ostaci libijskog broda uništenog 1981. na putovanju od Libije do Krita. Karte za ovu ekskurziju se prodaju u luci grada Kissamos-Kastelli, a polasci su u glavnom u 10.00, 10.15 i u 13.00. Povratak je u 17.45 i u 20.00.
Photo: Stabilo Boss
Na istoj strani ali na jugozapadu, nalazi se plaža Elafonizi i čini je ostrvce dugačko 2 km do koga se može doći pešice. Put do ostrvca je jedinstven zato što se prelazi prirodni bazen Libijskog mora, a dubok manje od 30 cm. Samo ostrvce izlazi na Libijsko i na Mediteransko more.

Elafonizi je plaža karakteristična po belom i ružičastom pesku i karipsko plavom moru. U okolini Elafonizija nalazi se samo nekoliko kuća koje izdaju sobe tako da su posetioci ove plaže uglavnom turisti koji dolaze u okviru organizovanih turističkih tura.

Elafonizi je lako pristupačna kolima, dok svaka regija Krita daje mogućnost organizovanih tura.
Photo: fishflix
Ukoliko za letovalište odaberete Iraklio ili pak Lasithi, onda se svakako preporučuje rent-a-car, zbog velike udaljenosti (5-6 sati) od Elafonizija.

Ako odlučite da se zadržite u ovom zaista pravom raju na zemlji postoji mogućnost iznajmljivanja soba:

Rooms Panorama (+302822061548, jednokrevetne/dvokrevetne 20/25 evra).

Rooms Elafonisi (+302825061274, jednokrevetne/dvokrevetne 30/35 evra).

Innahorion (+302825061111, dvokrevetne/trokrevetne sobe 30/35 evra). Innahorion je istovremeno i jedan od najboljih restorana u zoni a nalazi se otprilike 2,5 km od obale.

Od sredine juna do kraja septembra svakog dana u 10.00 polaze brodovi iz mesta Paleohora do Elafonizija (4,50 evra, 1 sat). Povratak je u 16.00.

Svakog dana dva autobusa dnevno polaze iz Hanije (8 evra, 2 sata i 15 min. i iz Kissamos-Kastellija (3,40 evra, 1 i po sat). Povratak je u oba slučaja predviđen u popodnevnim časovima.

Pročitajte više o Kritu: Krit, plaže i legende

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: