Izvor: tumagazin.rs

U Grčkoj je nephodno sprovesti reformu i redefinisati zakone koji se tiču turizma, navodi Independent.

Grčku je prošle godine posetilo oko 33 miliona ljudi, što je za 5 miliona više nego godinu ranije. Turiste privlače drevna arheološka nalazišta, tirkizne mediteranske vode i pouzdana letnja sezona. Međutim, zaštitnik građana te zemlje je objavio izveštaj koji upozorava na sve veće rizike za okolinu i pozvao na hitnu reformu.

Ekonomija Grčke se u velikoj meri oslanja na turizam, i treba sačuvati sve resurse koji su uključeni. Grčka ne sme da iscrpi svoj potencijal, da ga rasipa što bi učinilo turističke destinacije neatraktivnim. Turizam čini više od 25% privredne proizvodnje, i svake godine se povećavaju prihodi. Očekuje se da će oni porasti na 21 milijardu u ovoj godini sa prošlogodišnjih 20.5 milijardi.

Međutim, taj prihod generiše sve veće probleme. Zaštitnik građana je pozvao da se smanji obalna izgradnja i uspori seča šuma koja je stvarala prave uslove za poplave. Takođe se poziva na veću brigu o vodnim resursima u svetlu sve većih zahteva za pitkom vodom, bazenima i vodenim parkovima.

Kao pravi primer masovnog turima se navodi ostrvo Santorini. Ostrvo sa oko 15.000 stanovnika ugosti svake godine više od 5.5 miliona turista, što je dvostruko više od broja koji je ugostilo 2012. godine. Upravo zbog toga i generiše oko  milijardu evra godišnjih prihoda, ali nanosi veliku štetu lokalnoj zajednici i prirodi.

Podeli: