Izvor: Tanjug

Sezona penjanja na Mont Everest je završena, a od otvaranja sezone početkom aprila na penjanju je umrlo osmoro ljudi.

Broj mrtvih je ove godine smanjen sa 18 prošle godine, a među poginulima se nalaze dva mongolska penjača, Kenijac, Indijac i Nepalac. Jedan državljanin Velike Britanije i dva nepalska vodiča vode se kao nestali, ali se pretpostavlja da su mrtvi, prenosi BFMTV.

Više od 600 penjača i vodiča stiglo je do vrha tokom ove sezone penjanja, saopštio je Rakeš Gurung iz nepalskog Ministarstva turizma. Nepalka Fundžo Lama oborila je rekord za najbrži ženski uspon, a do vrha joj je bilo potrebno 14 sati i 31 minut, dok planinarima obično treba danima da se popnu na krov sveta, koji se nalazi na 8.849 metara nadmorske visine.

Nepalski planinar i planinski vodič Kami Rita Šerpa stigao je 30. put na vrh, postavivši novi svetski rekord. Prvi uspon napravio je 1994. godine, pre tačno trideset godina.

Poljak Pjotr Jerži Kžižovski prvi se popeo na Loce i na Everest bez kiseonika. ''Bilo je mnogo uspeha za sve i bila je to dobra sezona“, rekao je planinski vodič Cering Pemba Šerpa, koji se na Everest popeo 11. put.

Podeli: