Izvor: Wild Serbia, B92

Udruženja WILD SERBIA iz Valjeva uz saradnju sa Turističkom organizacijom Srbije(TOS) predstavilo je avanturističke aktivnosti kao nov turistički proizvod u Srbiji uz želju da se u našoj zemlji razvija ta vrsta turizma kao model aktivnog odmora, uz promociju novih, manje poznatih ili nepoznatih destinacija.

U protekloj 2011. godini preko 1000 znatiželjnih turista se oprobalo u ovim ekstremnim programima. Grupe koje su posećivale ove avanture su starosnog doba uglavnom od 25 do 40 godina, s tim što izuzeci nisu i deca sa roditeljima, ali i učesnici sa preko 60 godina.

Pored zainteresovanih pojedinaca, u avanturama su se oprobali I korporativni klijenti, maturantske ekskurzije iz inostranstva, kao i ambasadori stranih zemalja u našoj zemlji. Kanjoning, posete speleološkim objektima, kajaking avanture na jezerima i rekama, treking i planinski biciklizam su samo deo programa koji su prilagođeni afinitetima i mogućnostima zainteresovanih turista, kojima za učešće nije potrebno prethodno iskustvo ili posebna fizička spremnost i kondicija.

Avanturistički programi:

2012 HARD ADVENTURE – ADRENALIN TURE

1. Kanjoning avanture - Kanjoning je avanturistički sport koji se praktikuje u vodama vertikalnih kanjona , prirodnih bazena, virova, brzaka i vodopada. Sam pogled na ovaj prizor čini jedinstven doživljaj. S obzirom da ne traži veliku fizičku pripremu, kanjoning kao sport i zabava razvijao se brzo. Širom sveta pokazano je da ga mogu praktikovati svi. Od opreme se koristi uže koje se postavlja na vodopadima, karabineri, pojasevi, šlem i ronilačko odelo koje je u većini slučajeva potrebno.

Da biste se upustili samostalno u kanjoning aktivnosti potrebno je da imate odgovarajuću opremu i da poznajete tehnike za bezbedan prolazak kanjonom. Ukoliko za to nemate vremena, jednostavno se oslonite na kanjoning instruktore koji Vas mogu bezbedno provesti kroz ovaj čudesni vertikalni ambijent. U okviru kanjoning programa predstavljene su Dabrova i Tribe kanjoning avantura od kojih se obe realizuju na Valjevskim planinama, na potezu između Valjeva i Ljubovije.

2. Speleo avanture - Speleologija je sportsko-naučna disciplina koja se bavi istraživanjem podzemnih oblika. Pojedine pećine u Srbiji su duge preko 1 km sa različitim kanalima , meandrima, podzemnim rekama, ukrasima, stubovima. Za istraživanje pećina i jama neophodno je osvetljenje (obično se koriste električne lampe i karbidne lampe), speleološki šlem, speleološki kombinezon, cipele ili gumene čizme, a za savladavanje vertikalnih delova i uže, pojas i karabineri.

Bilo kao jednodnevna avantura ili kao deo programa koji traje više dana, ova avantura nikoga do sada nije ostavila ravnodušnim. Draperije, stubovi, stalaktiti, stalagmiti, velike dvorane, uski kanali... samo su neki od čudnih oblika koji postoje u pećinskom svetu... U kretanju kroz pećinu, koristi se užad i oprema da bi se pelo i spuštalo niz stene. Naravno, ne ide se odmah u velike poduhvate. Upravo zbog toga, pećina se pažljivo biraju za prvo "vatreno " krštenje.

U okviru speleoloških programa predstavljene su adrenalinske ture kroz pećine valjevskog kraja i pešterske površi.

SOFT ADVENTURE AVANTURISTIČKE TURE

Kajak na Drini, Foto: Wild Serbia

1. Kajak avanture - Otkrivanje najlepših i skrivenih delova planinskih reka i jezera Srbije. Istraživanje rečnih plaža, rukavaca, stenovitih obala, pećina i okolnog divljeg sveta. Rekreativni kajak prilagođen je svakodnevoj upotrebi - za dnevne izlete, ribolov, fotografisanje, za obilazak mirnih ili umereno divljih voda.

Mogu ga koristiti i oni koji nemaju iskustva sa kajacima. Klasični rekreativni kajaci su oblikovani tako da su stabilni i dobro održavaju pravac kretanja. U njima uglavnom ima mesta i za smeštanje dodatne opreme, odeće, hrane ili foto opreme. Za organizovane kajak ture sa vodičima u Srbiji obezbeđena je neophodna i specifična oprema: kajaci, vesla, prsluci za spasavanje, vodootporne vreće.

U ovim aktivnostima mogu učestvovati svi bez obzira na prethodno iskustvo u kajak sportu i uživati u čarima vodenog sveta. Kajak izleti se organizuju na reci Drini, na potezu od Bajine Bašte do Ljubovije, kao i u samom kanjonu - na Perućačkom jezeru, na reci Uvac I istoimenim Uvačkim meandrima. Od ove godine predviđene su nove kajak avanture koje će biti organizovane u najlepšim prirodnim revirima Save i Dunava.

2. Trek i mountain bike avanture – Atraktivne šetačke i mountain bike ture u kojima je akcenat stavljen na prirodne atrakcije i na manje elemente avanture koje ih prate. Organizuju se na terenima Valjevskih planina – Divčibarama, Medvedniku, Jablaniku, Povlenu I Torničkoj Bobiji, kao I na planini Tari, Zlatiboru I Zlataru.

U okviru trek programa, pored planinskih masiva organizovane su posete atraktivnim kanjonima Gradca i Trešnjice.

AVANTURISTIČKE MANIFESTACIJE 2012

Trka preživljavanja, Foto: Wild Serbia

Valjevski izazov

14. Jul – Jednodnevna multisportska avanturistička trka na Valjevskim planinama u kojoj učesnici imaju zadatak da preplivaju reku, prođu određene deonice u prirodi na biciklu i trčeći, istraže neuređenu pećinu, popnu se uz stenu, prođu jedan od najekstremnijih kanjona u Srbiji.

Ruta na planinama je pažljivo odabrana i čini ovu trku neverovatnim multisportskim doživljajem.

Trka preživljavanja

29.-30. Septembar - Stazu od 70-tak kilometara potrebno je preći za dva dana u timovima od 2 do 4 čIana.

To i ne zvuči tako teško, međutim od opreme timovima je dozvoljeno da koriste samo: nož, mapu terena, kresivo za paljenje vatre i odeću koju imaju na sebi. ProIazeći kroz šume, kanjone, livade i jaruge, takmičari se susreću sa raznim preprekama i opasnostima.

U ovakvim uslovima potrebno je da sami naprave sklonište, zapale vatru, pronađu iii ulove hranu! Sve ove aktivnosti i domišIjatosti takmičara se posebno boduju pri ukupnoj oceni pobednika trke. Na poslednje organizovanoj Trci preživljavanja učestvovalo je 40 timova i 120 takmičara.

Od 2011. Godine Trka preživljavanja se organizuje u 2 kategorije: Opstanak i Avantura.

Na konferenciji su govorili: - Nemanja Nešković i Ivan Nastić.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.