Kako da steknete iskustvo programera i dobijete posao u IT industriji u 5 koraka

Visoka zarada, rad od kuće, klizno radno vreme, dinamično okruženje – sve su ovo prednosti koje se vezuju za posao programera i IT industriju. Međutim, upravo zbog ovakvih primamljivih uslova raste i konkurencija za rad u ovom sektoru.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2020.

14:00

Kako da steknete iskustvo programera i dobijete posao u IT industriji u 5 koraka
Foto: Promo

Zato je za mlade programere najvažnije da, pored znanja, steknu i iskustvo. Naime, između dva programera istog obrazovanja poslodavac će se odlučiti za onog ko se sreo sa profesionalnim okruženjem. Dobra vest je da u IT sektoru iskustvo možete sticati i tokom školovanja.

Ukoliko tek razmatrate programersku karijeru ili ste na njenom početku, u nastavku ćete pronaći korisne savete za sticanje iskustva tokom procesa učenja.

1. Pronađite pravu školu

Idealna škola programiranja trebalo bi da zadovolji nekoliko kriterijuma: da predavači i sami budu praktičari sa bogatim iskustvom; da je princip rada mentorski; da postoji mogućnost učenja na daljinu; da se pruža mogućnost sticanja internacionalno priznatih IT sertifikata; i što je najvažnije, da učenje traje dovoljno dugo. Naime, za fokusirano učenje programiranja potrebno je odvojiti barem godinu dana.

Naravno, i ostali uslovi za rad moraju da budu zadovoljeni. To znači da je važno da su učionice opremljene moćnim računarima sa oficijelnim softverom i najnovijim alatima.

Dobra vest je da škole koje prate trendove postoje i kod nas. Primera radi, vrednost softvera po polazniku na ITAcademy, u školi specijalizovanoj za učenje informacionih tehnologija, iznosi 7.000 evra.

2. Steknite realno iskustvo za vreme školovanja

Prava škola programiranja daće vam mogućnost da iskustvo stičete još za vreme školovanja. Za to postoje dva načina.

Prvi je obavljanje nastavnih aktivnosti kroz rad na realnim projektima u simuliranom poslovnom okruženju, gde je rezultat učenja konkretan proizvod – program, aplikacija, skripta i slično.

Drugi način je kroz omogućenu stručnu praksu. Pojedine škole, poput ITAcademy, svojim polaznicima otvaraju mogućnost stručne prakse u najboljim IT kompanijama u zemlji i okruženju. Takođe, po završetku školovanja, mnogi od njihovih polaznika karijeru započnu upravo radeći za svoju školu.

3. Ovladajte poslovnim veštinama

Iako je znanje programiranja ključna veština, to je nešto što se u IT industriji podrazumeva. Pored toga, poslodavci posebno cene ukoliko kandidat poseduje i set poslovnih veština koje će mu omogućiti da se bez problema snađe i uklopi u svako radno okruženje. Kada je reč o programerima koji su na samom početku karijere, upravo ove veštine mogu biti presudne za obezbeđivanje posla.

Dobra škola za IT nadogradiće osnovni kurikulum posebnim kursevima za sticanje i treniranje ovih transverzalnih veština. Liderstvo, efektivna komunikacija, delegiranje zadataka, veštine slušanja – sve su to sposobnosti koje nema svako, a koje kandidata čine poželjnim.
Foto: Promo
4. Budite u kontaktu sa industrijom

Koliko god da ste dobar programer, koliko god da ste socijalno inteligentna osoba, koliko god da pratite trendove – sve to nije dovoljno ako niste u kontaktu s ljudima iz industrije.

Najbolji način za takvo nešto jeste da budete na izvoru – tamo gde se IT zajednica okuplja. Na primer, kod nas ITAcademy svim polaznicima koji završe obrazovne programe poklanja 100 radnih sati u lokalnim coworking habovima. Ovde možete sresti kolege, razmeniti mišljenja, saznati ko zapošljava, a možda i dobiti ponudu za posao. U najmanju ruku, možete početi kao frilenser i polako privući pažnju lokalne IT zajednice.

5. Aplicirajte za posao

Da biste dobili posao, potrebno je da ga tražite. To znači da treba da pratite konkurse za svoju oblast i da redovno aplicirate. Ukoliko ste posvetili pažnju prethodnim koracima, pronalazak posla zaista ne bi trebalo da predstavlja problem.

U stvari, sva je prilika da vaša dilema zapravo neće biti kako dobiti posao, već koji je posao pravi za vas. Izaberite firmu koja je bliska vašim afinitetima i vrednosnom sistemu, a zarada u IT sektoru je svakako veoma zadovoljavajuća.

Preostaje samo da donesete odluku i napravite prvi korak, onaj ka dobrom obrazovanju. Upišite obuku za programera u proverenoj školi i počnite da gradite karijeru iz svojih snova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: