Zašto bi već danas trebalo da upišete master studije?

Poslovno okruženje 21. veka zahteva od zaposlenih ljudi, ali i onih koji su još u fazi školovanja, da razmišljaju šta bi bio sledeći korak u njihovom akademskom usavršavanju. Master studije su najčešći izbor velikog broja svršenih studenata osnovnih studija, ali i onih koji su odlučili da na ovaj način razvijaju svoju karijeru. Razloga da i vi upišete master studije već danas ima mnogo, a mi vam u daljem tekstu predstavljamo nekoliko najvažnijih i otkrivamo zašto je baš sada pravi trenutak za ovaj korak.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.08.2020.

13:35

Zašto bi već danas trebalo da upišete master studije?
Foto: Promo

Sedam prednosti koje pruža master diploma

1. Povećava konkurentnost na tržištu rada

Prilikom konkurisanja za posao, master diploma akreditovanog fakulteta ili visoke škole može vam dati prednost u odnosu na druge kandidate, čak i kada se master diploma u konkretnom konkursu ne traži eksplicitno. Kada uđete u uži izbor za radno mesto, master diploma je ono što vašu poziciju poboljšava i potencijalnom poslodavcu ukazuje da pred sobom ima ozbiljnog kandidata, kompetentnijeg od ostalih i spremnog da se temeljno posveti svakom zadatku.

2. Donosi bolju zaradu i brži poslovni napredak

Zahvaljujući veštinama i znanjima koje steknete na master studijama, poslodavac će u vama prepoznati stručnjaka koga će lakše zaposliti ili će se lakše odlučiti za vaše unapređenje. Bilo da master diplomu steknete pre inicijalnog zaposlenja ili nakon njega, novo zvanje pruža mogućnost za povećanje plate.

Ukoliko je već posedujete prilikom zapošljavanja, master diploma daje vam bolju pregovaračku poziciju o uslovima zaposlenja, visini plate i ostalim beneficijama, ali i sigurnost da znate koliko vaš rad vredi i na osnovu toga ga cenite. Osim kompetencija, ozbiljni poslodavci veoma uvažavaju samosvest i realnu procenu sopstvene vrednosti, a master diploma vam daje puno pravo da učestvujete u formiranju cene svoga rada.

Ako pak master diplomu steknete u toku rada na određenoj poziciji, novo zvanje i preuzimanje novih zaduženja u skladu sa njim otvaraju vam i nove pregovaračke mogućnosti i realno povećanje šanse za veću platu.

3. Usavršavanje postojećih znanja i veština

Bilo da ste već zaposleni i da ste tokom svog poslovnog života uvideli da bi vam neko dodatno, usmerenije znanje dobro došlo u obavljanju tog posla ili da ste tek sa realnim zaposlenjem otkrili da biste se najradije bavili nečim drugim, master obrazovanje vam omogućava nadogradnju ili potpuni poslovni zaokret u kom god pravcu vi to želite.

Ma kojim zanimanjem da se danas bavite, pokazuje se da je plasman vaših usluga ili proizvoda na internetu neophodan da bi iko znao da postojite i radite i obratio pažnju na vaše zalaganje i ono što nudite.

Zato se sve više ljudi odlučuje da svoja znanja u ma kojoj oblasti nadogradi znanjem iz IT sektora kako bi sami, bez posrednika, svoje usluge i proizvode plasirali u beskrajni online prostor. Ova nova veština može postati vaš posao iz snova ili biti onaj faktor koji će vaše skrivene talente konačno izvesti u javnu sferu.
Foto: Promo
4. Povećava kompetentnost i vidljivost vas kao specijalizovanog stručnjaka

Zvanje mastera znači da ste se specijalizovali za određenu oblast i stekli praktične veštine koje će vam omogućiti snalaženje u realnim poslovnim uslovima, što je svakom ozbiljnom poslodavcu najvažnija kompetentnost kandidata.

Statistika pokazuje da se osnovne studije upisuju zato što je to danas podrazumevani faktor pri zapošljavanju, pa se često dešava da one nisu odraz naših pravih želja, težnji i ciljeva, već samo stavka u CV-ju i prvi korak ka poslovnom životu kakav smo za sebe zamislili. U odnosu na osnovne, master studije su usmerenije i specijalizovane na užu oblast, a upisuju ih samo oni koji su svesni svih dobrobiti koje sa sobom ovo novo zvanje nosi.

5. Omogućava bolje poslovne kontakte

Master studije nisu samo diploma, one su put ka uspehu, ali put na kome srećete brojne uspešne ljude. Osim profesora, mentora i drugih edukatora, na ovom putu upoznajete i kolege sa kojima imate slična profesionalna interesovanja i sa kojima ćete sutra vrlo verovatno raditi. Ako ne u istoj kompaniji, jedni drugima postaćete partneri ili čak konkurenti. Tu se rađaju odnosi koje treba negovati i u kasnijem poslovnom životu. Analize pokazuju da su upravo master studije bile presudne da bi se kolege sa studija uortačile i otpočele zajednički poslovni poduhvat, nekad čak i sa profesorima koji su im bili mentori na master studijama.

6. Doprinosi ličnom razvoju

Svako upisivanje master studija pokazatelj je da ste dobro promislili šta želite od života i da ste spremni da u tom cilju iskoračite iz svoje zone komfora. Psiholozi i životni treneri stalno ukazuju da je upravo ovaj iskorak put ka ličnom razvoju koji vodi stabilnijem i ispunjenijem životu. Istraživanja pokazuju da povratak učenju, čak i posle duže pauze, pozitivno utiče na kvalitet života pojedinca, a svaki položeni ispit na master programu dodatno jača samopouzdanje i želju za stalnim, doživotnim usavršavanjem.

7. Investicija koja brzo dovodi do cilja

Poslednji, ali ne i najmanje važan razlog za upisivanje mastera odmah jeste isplativost ove investicije. Odlična mogućnost koju nudi master program je da ove studije ne traju dugo, svega godinu ili dve, u zavisnosti od izabranog fakulteta ili visoke škole na kojoj studirate. Dakle, za godinu-dve, uz prikupljanje svih važnih informacija, kontakata i drugih koristi za to vreme, postajete stručnjak koji će sve uloženo vrlo brzo moći da povrati kroz pronalaženje posla zahvaljujući stečenim kompetencijama.

Donesite najbolju odluku baš ove godine – steknite master diplomu

Dok ste prethodnih godina možda razmišljali o tome kako bi bilo da i sami upišete master, u uslovima stalne trke i gužve još jednu obavezu bilo je teško uklopiti. Međutim, 2020. godina pokazala nam je potpunu promenu globalnih perspektiva, gde se čitav svet premestio na online režim, pa je tako uobičajeno postalo i online učenje.

Mnogi fakulteti omogućili su tzv. blended learning sistem studiranja, po kome je moguće kombinovati online i živu nastavu. Ovakav vid učenja pruža brojne prednosti, od kojih je najvažnija ona da ostanete bezbedni i zdravi i bez fizičkog kontakta sa drugim ljudima, potencijalnim nosiocima virusa, a da istovremeno omogućite sebi diplomu kakvu zaslužujete.

Ukoliko ste zainteresovani za master studije iz tehničkih nauka, master iz oblasti informacionih tehnologija je sigurno najbolji izbor. Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS ima najtraženiji master program, a kako već dugi niz godina kao dodatno sredstvo za učenje koristi naprednu DL platformu, to se pokazalo kao odličan resurs za učenje tokom pandemije. Znanja koja pružaju ove master studije doneće vam odličnu zaradu i siguran posao u nekoj od IT oblasti, a što je najvažnije, ne morate brinuti da li će biti posla za vas jer su zanimanja u IT industriji i dalje najtraženija.

– Interesovanje za upis na master studije ITS-a uvek je veliko i brzo popunimo raspoložive kapacitete, ali ove godine smo primetili da se kandidati interesuju mnogo ranije nego inače pa je već sada ostalo malo slobodnih mesta. Trenutna situacija je dodatno povećala tražnju za kvalifikovanim IT kadrom, a procena je da nas isti trend rasta očekuje i u narednih pet do sedam godina. Mnogi su to pametno prepoznali kao priliku i odlučili da se kroz upis na IT master prekvalifikuju i postanu deo IT industrije – navode iz Visoke škole za IT.
Foto. Promo
Ukoliko ste okrenuti kreativnoj industriji i umetnosti, onda su master studije na Fakultetu savremenih umestnosti – FSU najbolji način da unapredite svoja znanja, i to na vrlo zanimljivim smerovima, koje možete upisati nakon većine fakulteta društvenog usmerenja. Master na smerovima Vizuelne komunikacije, Dizajn enterijera, Gluma, Likovne umetnosti, Produkt dizajn, Art direkcija i koncept art pružiće veliko unapređenje vašoj karijeri i daljem razvoju. Kako je FSU jedini umetnički fakultet koji je tokom pandemije realizovao nastavu potpuno online, putem platforme za učenje na daljinu, to je najbolje rešenje.

Upišite master studije koje odgovaraju vašem afinitetu. Iskoristite 2020. godinu, okrenite je u svoju korist i postignite nove akademske ciljeve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: