Šta sve radi umetnik u gaming industriji?

Fascinantni svet video-igara nameće pitanje ko i na koji način pravi ovako realistične svetove. Takozvani game artist je osoba koja kreira dvodimenzionalne i trodimenzionalne modele za potrebe video-igara. Posao umetnika u industriji igrica jeste dizajn vizuelnih elementa poput likova, vozila, scenografije, pozadine i drugih objekata, kao i boja i tekstura.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2020.

14:31

Šta sve radi umetnik u gaming industriji?
Foto: LINK group

U suštini, moglo bi se reći da je game artist zadužen za izgled video-igre. Iako je ovaj posao usmeren na kreiranje kompjuterske grafike, u početnoj fazi projekta rade se skice i crteži.

Nakon igrivosti, izgled video-igre je drugi presudni faktor njenog uspeha. Dok neke igrice teže realističnosti, druge preferiraju visokostilizovani izgled. U zavisnosti od izbora kreativnog tima, game artist modelira i definiše teksture elemenata kao bi se uklopile u viziju izgleda.

Umetnici u gaming industriji najčešće su grafički umetnici sa fokusom na video-igre. Njihov posao je da osmisle kako će određeni likovi i objekti izgledati, a zatim skiciraju preliminarni dizajn. Potom nacrte razvijaju u oblike koji će se slagati za zamišljenom atmosferom, a onda pretvaraju izabrane skice u 2D i 3D kompjuterske grafike. Vrste umetnika u gaming industriji

Umetnici u industriji video-igara obično rade pod supervizijom takozvanog lead artista i zaduženi su za jedan aspekt dizajna video-igre.

Tako se neki specijalizuju za dizajn ljudskih figura i likova, drugi za elemente u prostoru video-igara poput građevina i pejzaža, a treći za teksture koje prekrivaju trodimenzionalne objekte.

Kada dizajniraju materijal koji će se pojaviti u video-igri, svi oni moraju imati u vidu tehničke predispozicije platforme na kojoj će se pristupati igri. Tu im pomažu povratne informacije od tima kontrolora kvaliteta, takozvanih QA testera.

Pored direktnog učešća u kreiranju video-igre, umetnici u ovom svetu mogu raditi i na dizajnu robe u vezi sa brendom. Primera radi, tu spadaju ideje i realizacija rešenja za pakovanje i omote finalnih proizvoda ili dizajn promotivnih i prezentacionih web stranica.

Generalno, umetnici u industriji video-igara zauzimaju razne pozicije – one zavise od njihovih dužnosti i veština. Portal CareerExplorer definiše sledećih nekoliko potkategorija gaming artista:

Konceptualisti

Koncept-art je zanimanje najbliže tradicionalnom razumevanju primenjene umetnosti. Ovi umetnici najšešće radije koriste papir i olovku nego kompjuterske softvere. Njihov posao je da skiciraju ideje za svetove video-igara, likove, objekte, vozila, nameštaj, garderobu i sl.

Iako nisu uključeni u realizaciju video-igre, njihovi koncepti pomažu oblikovanju izgleda igre jer od njihovih rešenja sve počinje. 3d modelari

Oni sprovode u delo ideje koje konceptualisti proizvedu. Realizacija izgleda likova, objekata i eksterijera video-igre, uključujući vegetaciju, vozila i objekte poput nameštaja, dužnost je 3d modelara. Njihov posao je da izbalansiraju vizuelne detalje tako da izgled igre ne izgubi na kvalitetu, da igra ne bude prezahtevna i da može da se pokrene na predviđenom uređaju.

2D dizajneri / dizajneri tekstura

Da li ste nekada pomislili kako je koža na licu likova iz video-igre toliko realistična ili ste se zapitali kako je moguće da nebo izgleda kao pravo nebo, a zemlja kao zemlja?

Za realističan izgled površina zaduženi su upravo ovi profesionalci. Oni kreiraju teksture koje se apliciraju na okruženje i objekte. Ovo nije nimalo naivan posao jer zahteva poznavanje perspektive, svetla, materijala i vizuelnih efekata.

Umetnici zaduženi za izgled sveta video-igre (Environment Artist)

Kao što opis sugeriše, ovi umetnici ne rade na likovima, već na samom okruženju u kome se video-igra dešava. Oni takođe mogu raditi trodimenzionalno modeliranje, teksture, kompleksne senke i jednostavne animacije.

Njihov primarni zadatak je da od svih kreiranh i teksturisanih trodimenzionalnih objekata kreiraju svet – enterijere, eksterijere, puteve, mostove, planine, šume, gradove i sve ostale elemente koji čine svet jedne video-igre.
Foto: LINK group
Umetnici zaduženi za svetlo (Lightning Artists)

Oni su pandan direktorima fotografije na filmu. Zaduženi su za realističnost ili stilizaciju ambijenta video-igara kada su u pitanju izvori svetla. Atmosfera koja preovladava u video-igri umnogome zavisi od njihovog umeća.

Umetnici zaduženi za efekte (Effects Artists)

Kombinacija 3D i 2D alata, sistema čestica i svetala oživeće svaku lokaciju iz video-igre. Specijalni efekti su šlag na torti. Dizajn i implementacija svih efekata promene vremenskih uslova, kiše, vode koja kaplje, prašine, pare i odbljesaka od kojih zastaje dah posao je ove vrste umetnika. Bez njih, koji su tu da završe posao svojih kolega, nijedna igra ne bi imala onaj krajnji sloj realizma.

Umetnici u gaming industriji su upravo to – umetnici. Oni su vrlo često senzibilni i intuitivni kreativci koji su strasni u ostvarivanju svoje vizije. Ako smatrate da imate talenat za vizelno i osećaj za igrivost, upišite školu koja će vas spremiti za karijeru u industriji video-igara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: