ITHS Projektni centar – mesto gde srednjoškolci dolaze do vrednih IT veština

Srednja škola za informacione tehnologije – ITHS poznata je po tome što svojim učenicima obezbeđuje mnogo prilika da stečeno znanje primene u praksi, a jedna od njih jeste i rad u jedinstvenom IT projektnom centru.

Projektni centar ITHS-a mesto je gde se učenici, već tokom školovanja, susreću sa pravim klijentima, rade na realnim zadacima i sa kompanijama koje će zaista usvojiti krajnji produkt, a organizovan je ekskluzivno za učenike ITHS-a koji su zainteresovani da što ranije uđu u poslovni svet i steknu neprocenjivo profesionalno iskustvo i vredne IT veštine.

Izvor: B92

Petak, 10.05.2019.

12:40

ITHS Projektni centar – mesto gde srednjoškolci dolaze do vrednih IT veština
Foto: Promo

Kako funkcioniše ITHS Projektni centar?

Projektni centar ITHS-a nastao je kao rezultat dobrog rada i pozitivnog iskustva Projektnog centra ITS-a, čiji je cilj da omogući učenicima da saznaju kako je raditi i sarađivati sa drugima u poslovnom svetu, da provere koliko se dobro snalaze u radu u timu i koje im veštine zapravo idu bolje od drugih.

Klijenti su razne firme, udruženja i ustanove različitih zanimanja i delatnosti koji žele da svoje poslovanje unaprede i podignu na viši nivo.

Učenici ITHS-a u Projektnom centru podeljeni su u timove, koji se formiraju u septembru, kad i počinje rad na novim projektima. Svaki tim ima svog lidera i svaki član ima svoj zadatak, realne rokove i dogovore oko toga kako svaki projekat treba realizovati.

Učenici su u kontaktu sa klijentom, sa kojim imaju brifinge i na taj način ugovaraju detalje finalnog rešenja. U ceo posao uključeni su i nastavnici ITHS-a, kao i stručni saradnici – inženjeri iz kompanije Comtrade.

Učenje kroz zanimljive i realne projekte

Članovi Projektnog centra ITHS-a bave se izradom različitih IT rešenja za klijente i korisnike, a do sada imali su priliku da rade na nekoliko vrlo zanimljivih realnih projekata.

Neki od njih su i izrada aplikacije za decu sa posebnim potrebama, kreiranje web platforme za Centar za porodični smeštaj i usvojenje Miloševac i internet prezentacije za Reto centar, kao i izrada sajta i logoa za Društvo matematičara Srbije.
Foto: Promo
Pritom su ovi mladi IT stručnjaci koristili neke od najsavremenijih tehnologija kao što su C#, HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery, Bootstrap, MS Visual Studio, MS SQL Server Management Studio, ASP.NET MVC, GitHub, MSTest, Moq Framework, Scrum – agilna metoda razvoja softvera…

ITHS ljubav prema računarima pretvara u isplativu profesiju

Svedoci smo da sve više dece, čak i one koja još uvek ne pohađaju školu, bez problema koristi tablet uređaje i pametne telefone, pokreće svaki program na računaru koji poželi, snalazi se na Googleu i Facebooku pre nego što nauči da napiše svoje ime.

ITHS, srednja škola za informacione tehnologije, jedna je od prvih koja je to prepoznala i implementirala program prilagođen navikama novih generacija i tako našla način da ljubav i talenat za rad na računarima kod dece pretvori u praktičnu veštinu, neophodnu za svaku profesiju budućnosti.

Svakodnevica učenika u ITHS-u nije ni nalik prosečnom danu njihovih vršnjaka u drugim školama.
Foto: Promo
U nastavi na ITHS-u tradicionalna tabla zamenjena je interaktivnom tablom, koristi se elektronski dnevnik, svaki učenik ima svoj laptop tokom nastave, koristi obrazovne aplikacije, nadopunjuje stečeno znanje online kursevima, koristi online biblioteku.

Učenje u ITHS-u mnogo je efikasnije zahvaljujući upotrebi savremenih tehnologija. Učenici Srednje škole za informacione tehnologije prvi u Srbiji imaju na raspolaganju e-learning platformu za učenje, na kojoj im je 24 sata dostupan sav materijal sa nastave. Mogu da pogledaju prezentacije, da imaju uvid u domaće zadatke koje treba da urade, znaju raspored časova, kabineta, koliko su prisutni na nastavi, koje ocene imaju – dakle, sve što je neophodno za odgovornost i uspeh jednog učenika.

Matematiku vežbaju koristeći online testove, lektiru čitaju u elektronskom obliku, geografiju uče pomoću Google Eartha. Ono što su nekada bile obimne knjige, rečnici i pravopisi, sada je na samo jedan klik od njih, a časovi se ne zasnivaju isključivo na predavanju profesora već podstiču aktivnost učenika i njihovo uključivanje u nastavni proces.

Upis prave škole najbolja investicija u budućnost

Većini je poznato da su IT zanimanja jedna od najplaćenijih svuda na planeti, pa i kod nas. U Srbiji programeri zarađuju i do 3 prosečne plate mesečno, a IT veštine su postale nezaobilazan faktor i u mnogim drugim oblastima, tako da danas gotovo da ne postoji posao koji ne uključuje osnovna znanja iz IT-ja.

Nastavni plan i program u ITHS-u bogat je stručnim predmetima iz oblasti informacionih tehnologija, a učenici biraju jedan od pet profila: Elektrotehničar informacionih tehnologija, Elektrotehničar multimedija, Elektrotehničar računara, Administrator mreža i Elektrotehničar telekomunikacija. To su veštine za novo doba, koje učenicima pružaju odlične mogućnosti za nastavak školovanja, ali i lako zaposlenje odmah posle završene škole.

U kom god pravcu da će se razvijati karijera vašeg deteta, ona mora počivati na snažnim osnovama digitalne pismenosti i te veštine neophodno je sticati kontinuirano, kroz sve nivoe obrazovnog procesa. Zato je upis Srednje škole za informacione tehnologije – ITHS najbolja investicija u njegovu budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: