Jedina osnovna škola sa finskim modelom obrazovanja u Srbiji

Dobro je poznato da je finski sistem obrazovanja jedan od najboljih na svetu, o čemu svedoče i visoki rezultati koje njihovi učenici postižu na PISA testovima. Škole u ovoj zemlji opremljene su najsavremenijom edukativnom tehnologijom, nastava se odvija u podsticajnom prostoru, a kroz projektne časove i personalizovane programe, deca se uče da kritički razmišljaju i usvajaju veštine za 21. vek. Finske škole sa pravom nose titulu škole budućnosti.

Izvor: B92

Petak, 29.03.2019.

14:34

Jedina osnovna škola sa finskim modelom obrazovanja u Srbiji
Foto: Promo

Međutim, da li ste znali da finski model obrazovanja sada postoji i u Srbiji?

Na Novom Beogradu od ove godine počinje sa radom Savremena osnovna škola, jedinstvena Future Ready škola u kojoj učenici pohađaju nastavu u modernim učionicama i STEAM lab studijima, a znanja usvajaju kroz personalizovane programe i multidisciplinarne časove. Takođe, od prvog razreda, kroz igru sa mini-robotima, puzlama za programiranje, LEGO interaktivnim robotima i različitim aplikacijama, deca na drugačiji način usvajaju opšta znanja, ali i osnovne principe informacionih tehnologija, koji dovode do razvoja analitičkog mišljenja.

Interdisciplinarni časovi za praktičnu primenu znanja

U finskim osnovnim školama posebno se insistira na praktičnoj primeni znanja, kao i na povezivanju informacija iz različitih predmeta, kako bi učenici imali u glavi širu sliku. Program Savremene osnovne škole koncipiran je tako da istaknuto mesto zauzimaju interdisciplinarni časovi, nastali kroz spajanje dva ili više predmeta. Na ovaj način savremeni osnovci povezuju znanja u praktičnu celinu i uče kako da svoje sposobnosti i primene u realnim situacijama.
Foto: Promo
IT u ranom uzrastu podstiče celokupan razvoj deteta

Ono što je glavna odlika finskog obrazovnog modela jeste to što omogućava učenicima da usvajaju znanja i veštine neophodne za život u 21. veku. Pored osnovne pismenosti poput čitanja i pisanja, dosta se polaže na poznavanje informacionih tehnologija.

Učenje IT-ja donosi brojne benefite na celokupan razvoj deteta. Ono poboljšava koncentraciju i fokus, razvija kritičko i problemsko mišljenje, podstiče kreativnost i poboljšava uspeh iz ostalih predmeta.

Istraživanja su utvrdila da učenici koji od sedme godine počnu da stiču digitalna znanja ostvaruju drastično bolji uspeh iz matematike, jezika i umetnosti i razvijaju veštine koje im osiguravaju bolje rezultate tokom celokupnog školovanja.

Upravo zbog toga učenici Savremene osnovne škole od prvog razreda usvajaju osnovna IT znanja i veštine, kroz koje uče kako da koriste tehnologiju na odgovoran način i u edukativne svrhe, ali i da analiziraju i rešavaju probleme, razvijaju intelekt, memoriju i koncentraciju.

U sklopu Kombinovanog programa Savremene osnovne škole učenici pohađaju časove IT-ja po zvaničnom ovlašćenju Cambridge odeljenja za međunarodne ispite. Reč je o internacionalnom programu za decu do 14 godina, u okviru koga osnovci stiču najvažnija IT znanja i dobijaju Cambridge ICT Starters sertifikat, što predstavlja odličnu osnovu za dalje usavršavanje.
Učenici postaju kreativni stvaraoci, a ne pasivni konzumenti

Danas su mnogi roditelji sa razlogom zabrinuti da njihova deca provode previše vremena ispred računara i drugih pametnih uređaja. Upravo je zbog toga cilj nastave u Savremenoj osnovnoj, baš kao i u Finskoj, da učenike upozna sa edukativnom i pozitivnom stranom tehnologije.

Uz nadzor učitelja i nastavnika, deca pomoću uređaja kao što su iPadi, kompjuteri, roboti, 3D štampači i LEGO setovi usvajaju ne samo znanja iz robotike, programiranja i IT-ja već i iz istorije, biologije, geografije, jezika i likovnog.

Tako, na primer, koristeći 3D olovku, osnovci ovladavaju crtanjem u tri dimenzije i stvaraju nove oblike na časovima likovnog, dok uz pomoć Bee-Bota, edukativnog robota – pčelice, deca uče brojanje, strani jezik i prirodu i društvo. Na ovaj način savremeni osnovci, umesto pasivni konzumenti, postaju vešti kreatori.

Obezbedite svom detetu najsavremenije obrazovanje za kompletan razvoj ličnosti i talenata

Zahvaljujući Savremenoj osnovnoj školi i vašem detetu je dostupno najsavremenije obrazovanje kakvo je moguće dobiti u skandinavskim zemljama.

Pored Kombinovanog – Kembridž programa, u Savremenoj osnovnoj školi učenici i roditelji mogu izabrati i Nacionalni program i birati da li žele da njihovo dete nastavu prati na srpskom ili i na srpskom i na engleskom. Na oba programa nastava je personalizovana i usklađena sa potrebama učenika, unapređena je interdisciplinarnim i kreativnim časovima i primenom napredne edukativne tehnologije.

Na taj način Savremena je pravo okruženje za razvoj višestruke inteligencije deteta, razvoj talenata i celokupne ličnosti učenika uz podršku motivisanih učitelja i nastavnika. Stvarno drugačija osnovna škola.

Iskoristite specijalne pogodnosti predupisa i obezbedite svetsko obrazovanje svom detetu po najpovoljnijim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: