Škola u kojoj ljubav đaka prema računarima postaje profesija

Koliko ste se puta našli u situaciji da vaš klinac sa lakoćom pokrene gotovo svaki program na računaru, surfuje internetom i igra igrice na Facebooku, a da pritom još uvek nije naučio ni sva slova?

Izvor: PR

Petak, 14.12.2018.

13:38

Škola u kojoj ljubav đaka prema računarima postaje profesija
Foto: Promo

Deca modernog doba naviknuta su da svakodnevno koriste IT uređaje i aplikacije, tako da škole moraju da idu u korak sa vremenom i prilagode program navikama mladih kako bi im najbolje približile obrazovanje koje nude.

Srednja škola za informacione tehnologije – ITHS je među prvima prepoznala i implementirala ovakav sistem obrazovanja. U ITHS-u se talenat za rad na računarima i ljubav prema njima pretvaraju u praktičnu veštinu, neophodnu za gotovo svaku profesiju u 21. veku.

Cilj ITHS-a je da budući maturanti spremno odgovore na svaki izazov digitalne ere

Živimo u vremenu kada je napredno korišćenje tehnologije neophodno za život i budućnost svakog biznisa, a po oceni mnogih, tehnološka pismenost će postati ključan aspekt obrazovanja, poput čitanja, pisanja ili znanja stranog jezika. Ovde je reč o novoj vrsti pismenosti – digitalnoj pismenosti, a ona nije isto što i pokretanje igara i aplikacija na telefonima. Upravo na obrazovnim ustanovama leži obaveza da naprave tu razliku i učine sve da generacije učenika koje iz njih izlaze pripremljene za realan informatički svet budućnosti.

Ta dužnost škole prepoznata je u Srednjoj školi za informacione tehnologije – ITHS. Metod nastave i plan i program čine školovanje u ITHS-u potpuno drugačijim i inovativnijim u odnosu na sve do sada.

Tehnologija je prisutna na svakom koraku, u svakoj aktivnosti, od prvog razreda do maturskog ispita, na svakom času, u učionici i izvan nje. Krajnji cilj je da maturanti spremno odgovore na svaki izazov digitalnog doba.

Metod nastave u ITHS-u po meri modernog doba

Osnivač Srednje škole za informacione tehnologije – ITHS je Visoka škola za informacione tehnologije – ITS, iza koje stoje dve poznate i uspešne kompanije, lideri u IT oblasti na našim prostorima – LINK group i Comtrade.

U nastavi u ITHS-u tradicionalna tabla zamenjena je smart projektorom, koristi se elektronski dnevnik, svaki učenik ima svoj laptop tokom nastave, koristi obrazovne aplikacije, nadopunjuje stečeno znanje online kursevima, koristi online biblioteku.

Učenje u ITHS-u je mnogo efikasnije zahvaljujući upotrebi savremenih tehnologija. Učenici Srednje škole za informacione tehnologije, prvi u Srbiji, na raspolaganju imaju e-learning platformu za učenje, na kojoj im je 24 sata dostupan sav materijal sa nastave. Đaci, ali i roditelji, mogu u svakom trenutku da pogledaju prezentacije, imaju uvid u domaće zadatke koje treba da urade, znaju raspored časova i kabineta, koliko su prisutni na nastavi, koje ocene imaju – dakle, sve što je neophodno za uspeh jednog učenika.
Foto: Promo
Matematiku vežbaju koristeći online testove, lektiru čitaju u elektronskom obliku, geografiju uče pomoću Google Eartha. Ono što su nekada tražili u obimnim knjigama, rečnicima i pravopisima sada je na samo jedan klik od njih, a zahvaljujući pametnim tablama, časovi se ne zasnivaju isključivo na predavanju profesora, već podstiču aktivnost učenika i njihovo uključivanje u nastavni proces.

IT veštine – nezaobilazan faktor u mnogim oblastima

Potražnja za IT stručnjacima u Srbiji tokom poslednjih nekoliko godina porasla je za preko 80%. Svima je poznato da su IT profesije među najplaćenijima svuda u svetu, pa i u Srbiji, gde programeri zarađuju i do 3 prosečne plate mesečno. Međutim, IT veštine su postale nezaobilazan faktor i u mnogim drugim oblastima, tako da danas gotovo da ne postoji pozicija koja ne uključuje osnovna znanja iz IT-ja.

Nastavni plan i program u ITHS-u bogat je stručnim predmetima iz oblasti informacionih tehnologija, a učenici se školuju na profilima: Elektrotehničar informacionih tehnologija, Elektrotehničar multimedija, Elektrotehničar računara, Administrator mreža i Elektrotehničar telekomunikacija. To su veštine za novo doba koje učenicima pružaju odlične mogućnosti za nastavak školovanja, ali i lako zaposlenje odmah posle završene škole.

Međutim, moderni sistem nastave nije rezervisan samo za IT predmete. ITHS je prva i jedina škola u Srbiji za obrazovanje IT tehničara, gde se, osim stručnog, stiče i temeljno opšte obrazovanje. Nastava je i na ovim predmetima u potpunosti po meri 21. veka, pa učenici razvijaju digitalnu pismenost i na časovima likovnog, istorije, hemije ili srpskog jezika, lakše savladavaju gradivo, pokazuju više kreativnosti i motivisaniji su za učenje.

Iza svega toga stoji ideja da obrazovni sistem mora da razume i prihvati veštine 21. veka i pripremi učenika za svet van učionice, a upravo to se i dešava u ITHS-u. U kom god pravcu da će se razvijati karijera vašeg deteta, ona mora počivati na snažnim osnovama digitalne pismenosti i te je veštine neophodno sticati kontinuirano, kroz sve nivoe obrazovnog procesa. Zbog toga je upis prave škole najbolja investicija u njegovu budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: