6 uređaja koje ima svaki programer – i to s razlogom!

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Šta je sve potrebno za uspešnu karijeru programera? Pored neophodnog znanja, nećete daleko stići bez adekvatne opreme za rad.

Mnogi bi rekli da je dovoljno posedovati solidan kompjuter, ali ukoliko želite da budete IT profesionalac, odgovor nije tako jednostavan. Bez obzira na to da li ste programer, dizajner ili sistem administrator, za pravi uspeh potrebno je da kreirate radni prostor koji podstiče na rad.

Naime, mnogi uspešni programeri, nakon što steknu neophodna IT znanja, rade kao frilenseri za strane kompanije. Rad od kuće ima brojne prednosti, a jedna od njih je svakako ta što imate slobodu da uredite svoju „kancelariju”. Čak i kada je nekim frilenserima radno okruženje kafić, moguće je unaprediti ga uz nekoliko pouzdanih uređaja.

1. Ergonomski miš

Kad je višesatni rad u pitanju, ne sme se štedeti na alatu za rad. Ako na nečemu ne treba štedeti, to je – miš. Ma koliko da košta ergonomski miš, uložena sredstva se više nego isplate. Višesatno korišćenje lošeg miša može da dovede do zamora mišića, pa čak i ozbiljnih povreda. Koristite miš čak i kad radite na laptopu, jer nikakav touchpad ne može da zameni dobar miš.

2. Laptop

Bez kvalitetnog kompjutera nemoguće je obavljati bilo koji moderni posao, a kamoli programerski. I dok je za određena IT zanimanja potrebna jaka mašina, za programere je prioritet pouzdanost.

Naravno, ne treba uzimati u obzir jeftine laptopove koji se muče sa nekoliko otvorenih programa. Kvalitet izrade, snaga baterije, pouzdanost tastature, kvalitet displeja, ali i brzina rada svakako su osobine koje želite od poslovnog laptopa.

Ukoliko niste neko ko radi van kuće možete da razmislite i o standardnom kompjuteru. Ipak, treba uzeti u obzir da današnji laptopovi ne zaostaju po kvalitetu u odnosu na desktop uređaje, a poseduju dodatnu prednost – mobilnost. To je nekad od neprocenjive važnosti.

3. Mobilni telefon

Kao programer, nećete često morati da razgovarate uživo sa klijentima. Ipak, mobilni telefon je tu da bude vaša pokretna kancelarija. Komunikacija sa stranim klijentima se obično obavlja preko Skypea ili neke druge aplikacije. Često je najvažnija uloga telefona da bude izvor interneta.

Nema ništa gore od nestanka interneta kada ste usred rada na važnom projektu. Ukoliko imate telefon, praktično uvek imate na raspolaganju internet – sada je mobilni internet veoma brz, pouzdan, a često dolazi i u neograničenim količinama gigabajta. Ne dozvolite nikad da budete offline, ma gde se nalazili.

4. Tastatura sa pozadinskim svetlom

Za svakog programera tastatura je čak i važnija od miša. Kvalitetna tastatura je neophodna kao nezavisni gedžet, ali i kao sastavni deo laptopa. Mnogim profesionalcima je upravo kvalitet tastature na laptopu presudan pri izboru modela.

Ukoliko radite od kuće, svoj laptop možete veoma lako da pretvorite u radnu stanicu pomoću miša, monitora i, naravno, tastature. Ovo je odlično i veoma praktično rešenje, naročito ako uložite u kvalitet.

Kako mnogi rade noću, pri slabom osvetljenju, tastatura sa pozadinskim osvetljenjem ume da bude od neprocenjive važnosti. Kao i kod miša, na tastaturi se nikad ne štedi. Ipak, ne birajte isključivo na osnovu cene, već isprobajte svaku tastaturu – to je vaš glavni alat u radu.

5. Brzi hard-disk

Kada se rok za završetak projekta bliži, svaka sekunda znači. Svaki programer treba da ima u kompjuteru SSD hard-disk, koji omogućava brži rad. Kao što ste već mogli da pretpostavite, kada je reč o programerskoj opremi, ni ovde ne treba štedeti.

Prednosti SSD uređaja su višestruki, a uloženo se vrati vrlo brzo. Kad smo već kod hard-diska, ne zaboravite da uvek čuvate kopije projekta na kome radite „u oblaku”, tj. na internetu. Za svaki slučaj.

6. Kvalitetna stolica

Šta radi stolica na spisku? Veoma jednostavno, ukoliko vam nije udobno dok satima sedite i radite, vaš posao će trpeti. Kako je udobnost često presudna za efikasnost u radu, programeri ne pitaju za cenu kvalitetne stolice.

Čak i velike kompanije ulažu u ergonomske stolice za IT sektor, jer su svesne koliko nekvalitetno okruženje utiče na zdravlje, ali i efikasnost zaposlenih. Učinite sebi uslugu, kupite kvalitetnu stolicu – u njoj ćete provesti veći deo dana, a samim tim i života. Znanje koje pokreće karijeru

Svako ko ima novca može da kupi gorenavedene stvari i stvori prijatan IT kutak. Ipak, ukoliko ne posedujete znanje, ništa vam neće značiti ni najmoderniji kompjuter, ni najudobnija fotelja. Zbog toga je neophodno da steknete proverena i primenjiva znanja iz oblasti programiranja.

Već nakon 12 meseci školovanja steći ćete neophodna znanja za uspešno započinjanje IT karijere. Uz pravi pristup, programski jezici kao što su C#, Java, PHP, JavaScripti mnogi drugi pomoći će vam da ostvarite svoje ambiciozne planove. Dovoljno je samo da odaberete program školovanja na ITAcademy koji vam najviše odgovara. Ne propustite priliku da postanete profesionalni programer!

Obrazovanje

Želite da promenite posao? Možete, iako ste prezauzeti

Mnogi u Srbiji nisu zadovoljni svojim trenutnim zaposlenjem jer smatraju da mogu da postignu više. Iz tog razloga mnogo ljudi pokušava da pronađe posao sa većom zaradom i boljim uslovima, ali ne uspeva u tome. Naime, za bolje plaćene poslove potrebna su drugačija znanja.

it akademija | pr petak 11.01. 16:27

Ovo će biti najtraženije programerske pozicije u 2019.

Programiranje već nekoliko godina unazad važi za ubedljivo najperspektivnije zanimanje, a takav trend će se nastaviti i u 2019. godini.

Bez obzira na to što je popularnost ovog zanimanja porasla u prethodnom periodu, školovanih programera i dalje nema dovoljno, pa je ova oblast postala idealno rešenje za sve one koji su u potrazi za dobro plaćenim poslom.

it akademija | pr sreda 5.12. 16:52
strana 1 od 22 idi na stranu